dkt 3 jam. pertama kali buat sendiri. sblm2 ni ada jga tolong arwah mak kacau2 je.
kisahnya masa blk kg hari tu. manggisnya byk sgt bergelimpangan. Masqk ranum kehitaman sudah. Mqnggis kalau dah masak sgt akan gugur sendiri. Dan bg ciknu kalau dah masak hitam tak sedapp nk mkn. kuranggg rasa nikmatnya.
sayanggg sb byk so kutip2 dgn somi bw blk. Kopek. ambik isinya shj.
Nak hasilkan. jem. kita kena rebus dulu.
dgn air yg byk. Pastu baru msk dlm kuali
utk. proses mengacau.
bab kacau ni berattt sikit sampai lenguhh tangan wehh.
kalau ada assistan. gilir2 ok la.
kalau sampai hancur, dan bila 2 jam tu kita buang biji2 manggis yg masih ada terutama ibunya kan. takkan hancur tu.
dan tapis, dgn. air. msukkan. gula.
sb manggis ni agak masam. Nak rasa masam2 manis baru bestt mkn dgn roti.
cam jem strawbery lak tp lg sodappp la
kacau2 lg sehingga rasa puashati he hee
dan warna berubah gelap, rupa jem serta dpt rasa jem kuang kuangggg😂😂
ni rupa jem dah hampir nak cukup. dan masa ni kita asingkan biji2 yg besar yg tak. hancur tu ye.
Mesti rasanya macam strawberi juga kan, masam-masam manis.
ReplyDeleteNampak menarik juga jem manggis ni . Selalu dengar jem strawberi , jem blueberi ..
ReplyDeletewowww.. 3 hours tu.. lenguh sebadan ek.
ReplyDelete3 jam ye kak jenuh jugak... tapi mesti sedap kan...
ReplyDeleteCantik pekat tekstur jem manggis tu :)
ReplyDeletemenariknya..jem manggis :)
ReplyDeleterare ni. Di pasaran pun tak pernah nampak. Curious nak tahu rasa jemnya. Lama juga proses nak membuat jem manggis ni.
ReplyDeleteMesti sedap ni jem manggis homemade. Ada rasa buah beri tak... macam strawberi, blueberi, atau raspberi?
ReplyDelete