Monday, October 30

Al Isra juz 15


 'Dan telah kami tetapkan terhadap Bani Israel dalam kitab itu"
sesungguhnya kamu akan berbuat kerosakan di muka bumi ini (Palestin) sebanyak dua kali dan pasti kamu akan menyombongkan diri kesombongan yg besar"
Maka  apabila dtg saat hukuman bg kejahatan pertama darpda kedua
kami dtgkan kepadamu hamba hamba kami yg mempunyai kekuatan  yg besar lalu mereka bermaharajalela di segenap ceruk rantau dan itulah Ketetapan yg pasti terlaksana"

Al ISRA Juz 15

Allah Maha Mengetahui setiap yg berlaku di atas muka bumi ini. 


Assalamualaikum



Wednesday, October 25

khasiat daun kari


 Assalamualaikum

slmt pgi semua
cuaca cerah sambil belek2 pokok2 disini.  segar bila setiap ptg hujan  alhamdulillah

pokok kari ni ciknur tanam mula2 pindah ke taska sini awal 2020
tanam dari anak yg kecik je. 3 tahun membesar dgn jayanya
ikutkan lg besar tp dah berkali kali ciknur potong sebenarnya , kalau kat umah dlm pasu pun membesar jga . Ciknur tanam 2 pasu satu letak kat blkg @ dapur dan sepokok letak kat depan . yg depan siap dah keluarkan buah2. 

Rasanya Mesti kenal kan daun ni, sekali pandang dah tau nak lg bila dipetik aroma  baunya yg tersendiri,
Pokok kari , nama saintifiknya Murraya Koenigii 
he hee .Kalau kat kg dulu2 wajib ada tepi rumah senang nak petik,
Pokok kecil yg mampu membesar tinggi,
Ingat lg kat rumah arwah tok besar betul pokoknya tepi jemoran dapur.
Aroma baunya bila ditumis utk masak kari wowww jauhh bau sedapp kan,
Bila mak masak anak kat dn tv pun tanya mama masak apa tu sedapnya bauu he hee

Arwah mak ciknur suka petik pucuknya buat ulam makan dgn nasi.

Ciknur baru dpt tau jga rupanya daun kari ni rupanya ada kalsium 
apalagi try la google khasiat daun ni

cik nur share ringkas ye.

kari kari ada vitamin ABCD, amino, magnesium, serta folat yg mana manfaatnya utk kesehatan
dan sitem pencernaan.

menariknya ia boleh menurunkan kadar kolesterol mengurangkan risiko sakit jantung kencing manis dan kanser.
kena amalkan  mkn daun kari lepas ni 

kalsium yg tinggi rupanya membantu menguatkan tulang
membantu fungsi otot utk mengecut dan mengembang serta membantu saraf utk hantar maklumat drpd otak kepada tubuh badan

banyak lg lah khasiatnya. jom kita baca pelbagai-khasiat-daun-kari

pasni   moh le kita makan nasi berulamkan daun kari la he heee




Monday, October 23

Girls Only


Girls only he hee Bila SIL yg plan santai2 disini. Hotel Hilton berdekatan KlSentral.


Bilik yg selesa, gambar  pinjam. dari cik google  sbnya masa. chek in tak. sempat snap gambar.
Ada. bathtub dan. view pula lake. 

Anak2 dara ni  la best dpt tido sini, berendam lg kat pool.

Cik nur dan. sil mlm balk keramat. Esk pgnya baru dtg semula. 




kebiruan airnya kann bestt sgt. syokkk tgk depa berendam 







Thursday, October 19

kuih keria @ cuq gelang



Assalamualaikum
 semoga ceria ceria di pagi jumaat yg barakah ini. Aaminn

jgn lupa mendoakan buat saudara saudara seagama kita di mana shj.
teruatama di Palestin
Allahuakbar hanya mampu doa dari kejauhan buat mereka supaya mereka dilindungi olehNya.
Hanya Allah mengetahui setiap yg berlaku. 


 smlm ujan lebatt sgt, dan pokok ubi ciknur tepi taska ni tumbang @patah. so apalagi kan cik nur korzk je lah terus. Ada rezeki rupanya byk ubinya.  ni kali kedua, pertama dulu dah di ambik org.

kali ni ada rezeki bykk. Kalu rebus tak termkn pula. nak buat bingkaaa alamakk kurang rajin mlm td. terlenaa dulu

adoii lupa pula nk snap ubikayu tu kan yg blm bersih.

dan pg td ciknur rebus  lepas cuci bersih. Siap rebus lenyek2 dan bawa ke raska utk proses seterusnya.  /terlebih rajin maka terhasil la keria atau cuq gelang ni.

Risau sebenarnya buah keria ni bab nk sira gula tu. he jez takut tak menjadi. Jadi gula hangusss

Arwah mak dulu ajar dah tp kadag2 buat fail adoiiii.

ni pun tak menjadi sgt maybe gula kurang kot.

dapatlah merasa semua mkn kuh keria ku. 

Wednesday, October 18

segmen Review Bersama Cuya Si Primadonno

 assalamualaikum. Selamat pg❤️

alhamdulillah. pg yg indah. ok jom bersegmen pg ni

Review bersama Cuya





Review Blog Cuya

Bg ciknur first dulu kenal Cuya jga sb masuk Segmen, walau agak baru kenal tp  sememang Cuya ni jenis happy go lucky kot orgnya dan sgt selamba heee jga seorg yg berseni. Kreatif

pandai melukis.

kadang2 tgk jga dia punya status wassap amboii bkn mainn lg.



sb kena Review 2 blog pilihan  , ikutkan banyak tp kena 2 je ya he hee

REVIEW BLOG  TITIAN PERJALANAN @ UJIE OTHMAN

Suka dgn Blog  Ujie  selalu  travel bestttnya kan tgk tempat org serata,   Ujie buat entry beserta gambar2 cantik, subhanaullah nak lg view keindahan panorama.

jga selalu bercerita tempat mkn yg dia singgah dan menu2 sedapp

 serata timur barat utara selatan


Blog kedua 

kita review Teratak Mutiara Kasih  @ Linapng

Seawal ciknur belajar menulis blog mula mengenali Lina. Masa tu memang rajin masak2 kan selalu buat entry masakan je. Banyak resepi2 menarik dan sgt senang dicuba, Tuan blog @linapng. Serius dulu2 kala mengadap laptop setiap masa he hee

tak penah miss la kunjung membalas komen. Dan pastinya banyak resepi Lina yg penah ciknur cuba dan menjadi. Antaranya kek buah kukus.

skrg jarang2 update maybe sejak ada channel youtube, tiktok ,IG banyakkk skrg ni kan

Zaman tu bloggers je ada  pastu  beralih pula ke FB, IG

Dan ciknur pun penah menyepi thn 2015 hingga awal 2019 baru kembali update blog



Monday, October 16

Breakfast kat Hotel Hilton


Cerita di hari minggu, ahad lepas Breakfast kat hotel @-Vasco he he
di taja oleh Birthday girl @ Adik ipar
patutnya dgn en suami tp dia baru blk so kepenatan. Cik Nur berdua dgn ank buah.


dah kenyang tp nmpk pula  curry laksa he hee try jgalah 



santai2 je berdua dgn si kak long mkn2.
awalnya kak long ambik nasi lemak dan rendang ayam
dan ciknur ambik kuih2 tradisional dulu. Alas perut he hee pastu baru ambik menu lain. 


 semua menu sedapp2 belaka.
ikut hati mcm2 nk mkn tp kenyang dah


 

Friday, October 13

Aktiviti tahunan lawatan ke Balai Bomba




Assalamualaikum
ceritq smlm 12/10/2023
Program lawatan ke Balai Bomba
Bersama anak2 playschool dan transit.
seawal jam 8.30 pg,  Mula2 kena dengar taklimat dulu
penerangan ringkas abam bomba
tentang alat pemadam api, cara penggunaan dan serba sikit pengetahuan ciri ciri keselamatan
seandainya berlaku kebakaran.
kalau sblm ni kita buat latihan kat taska tp kali ni kita kesana pula. 

kusyukk mendengar he hee

sessi bergambar dgn pakai uniform oren saiz kanak2




Dan jamuan ringan menu2 dari parents anak2. alhamdulillah meriahh mcm2 ada.
kenyang mkn



Dapat merasa. naik kenderaan bomba bestt dibawa pusing2 kejap perkarangan je


part best anak2 mandi air bomba. he hee
bukan main sukaaa depa
mandi pancutan air ni. 




Kami jga berpeluang tgk 2 ekor anak ular sawa cantik ni. 

 

last sblm balik bergambar ramai2.
Berakhir program utk hari ini
alhamdulillah 


Tuesday, October 10

Macaroni Cheese


Selamat ptg♥️
lebatnya hujan. kat Keramat ptg ni
Bertepatan dgn ketiadaan air
huhuu 2 hari tau ktnya
adoiii la. sabor je la


 Macaroni cheese ni menu pg ciknur hari sabtu lepas.  Bahan2 semua ada, daging kisar pun ready.
 kali ni masuk je dlm satu loyang mkn leh cedok.
Resepi penah ciknur buat entry sblm ni 


Monday, October 9

Segmen Bloglist MiaLiana .com

Segmen Bloglist #44 MiaLiana.com


Assalamualaikum.
selamat pg♥️

Pencarian bloglist bagi bulan Oktober, November dan Disember 2023 di MiaLiana.com bermula pada 2.00 petang 8/10/2023 sehingga 11.59 malam 11/10/2023. Semua blogger dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog MiaLiana.com / Like Fanpage MiaLiana.com / Follow Instagram @mialiana (mana-mana yang ada)
  2. Buat entri bertajuk Segmen Bloglist #44 MiaLiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog MiaLiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada  13 Oktober 2023.

** jom support Mia Liana....

Sunday, October 8

cempedak oh cempedak♥️



Assalamualaikum♥️

Alhamdulillah. kudapan ptg dan jga pgi smlm. cempedak goreng.
buah kiriman. dari kg
 cempedak.
Buah cempedak kg ni lg sedapp.manis dan. oren isinya.
makan mcm tu je lg sodapp. he hee
tp kita goreng supaya ramai merasa.
memangg puas mkn. ciknur ulang2 selagi tak abis he hee

kalau cempedakk kawen pokok arwah ayah tanam ni besar2 isinya
mcm nangka, maybe cempedak + nangka.


nampak longokan longgokan  ni heee READY utk dorang @penyamun tarbus angkut bw atas lori. pi jual je.
"org lain tanam org lain menuai" ini la namanya
kisahnya  bila ada manusia yg tak kira halal haram. inilah jadinya.
abis semua org punya dia balun.


Abis semua atas pokok dorang ambik. Pokok2 sini tak silap ayah ciknur tanam. ada 7 @ 8 pokok.

Apalagi kakak2.ciknur ambik jga la masing2 penuh bonet keta pilih2 yg elok. 
untung jga Takpayah  susahpayah nak kait dah he hee kalu tak penatt jga.
 emmm kan... 

Wednesday, October 4

Giveaway Gift Box Tudung Ladydini Exclusive By Syafiqa Hatta (first Giveaway)



ASSALAMUALAIKUM

SLMT PAGI semuaaaaa
Pagi ni rajin sikit nak update he hee

join GA  utk Oktober. jom ramai ramai join
GA  Gift Box Tudung Ladydini Exclusive By Syafiqa Hatta

Syarat Penyertaan:

1. Copy gambar gift box di atas yang ada tunjuk isi dalam gift box ni dan backlink kan ke entry ini

2. Copy paste tajuk entry ini dan buat 1 entry menandakan anda join giveaway ini. Ajak rakan-rakan blogger yang lain join sekali

3. Copy paste link entry korang ke ruangan komen di bawah BERSERTA alamat email masing-masing untuk saya contact sebagai pemenang nanti

4. Tarikh tutup penyertaan adalah pada bila-bila masa mengikut citarasa saya 😂

Mudah sangat kan

Apakah yang pemenang bakal terima nanti?

1. Square gift box berwarna hitam dihiasi ribbon merah on 

2. Sehelai tudung bawal chiffon Darena Scarf

3. Sebotol Inai Sahara berserta 2 buffer (pengilat kuku)

4. Apollo layer cake

5. Cloud 9

6. Gula-gula


menarikkk kan hadiahh nya.


Sunday, October 1

movie time


Selamat dtang Oktober
harap2 oktober ni dpt lebih masa tgk blog, jalan2 komen. dan update setiap hari.💪☺️✌️
mengharap semoga dipermudahkan.

permulaan. oktober moh  la layan. movie.dulu
Ank bujang belnja 6 tiket ☺️
sb yg paling dkt umah TGv Eons takda yg sesuai time so kita jln2 ke KLCC. wit anak2 dara dan. SiL

The NUN. 2, bolehh la. tak seram tp. ada part yg buat kita terkejut tu je
kalu part 1.dulu, rasa lg ok kot.

ciknur x berapa minat kisah seram mat saleh ni kalau berkisar di gareja.

sb kebykannya mcm. tu kan. hantu2 
nya. 



assalamualaikum salam.jumaat♥️ musim durian  sudah tiba. skrg sana sini bau semerbak. kiri kanan dpn belakang jiran2 bau durian. hari2 longo...