Thursday, April 30

bubur som som



ASSALAMUALAIKUM

sahabat2 semua

alhamdulillah ....syukur  masuk hari ke 7 kita berpuasa dalam bulan RAMADHAN 

walaupun puasa kali ini sedikit berbeza setuasinya

ramadhan tahun 2020 sepenuhnya akk berada di rumah

masa sepenuhnya diisi bersama suami anak2



tiada solat teraweh,  tiada bazar,,,,,tiada lg kesesakan

di jalan raya

dan  dpt masa yg cukup lama utk memasak menyediakan juadah berbuka

alhamdulillah...

<ALLAH jadikan sesuatu pasti ada HIKMAHNYA>


salah satu menu berberapa hari yg lalu akk

som som , pencuci mulut akak he hee sorang2 mkn kuih2 camni

yg lain jeling je,

nasib la kan.....anak2 jgn harappp la tanya je apa tu mama 

emmm takpelah janji layan tekak sendiri

resepi?? sebelum ni ada dlm ni he heee

DI SINI  ye

ok jumpa lgi ye





Tuesday, April 28

kenangan d bulan RAMADHAN


tepat lakaran  Pelukis RakyaT  ni

inilah salah satu kenangan zaman kecik2 dulu era 80 an😉😉

ceritera kehidupan di kampung bila Bulan ramadhan 

Bila ponteng (tak puasa) jgn harap nak makan sama2 dgn org yg puasa

tunggu kemudiannn....duk jauh2 hehee sadisss kalu kena tumggu di luar kan

pengalaman,,,,yg penah dilalui😚😚

sekali  dua jga 

yg bestnya  emmm kakak2 le senyumm ejekk


bg akak arwah pak akak  memang boleh dikategorikan seorg bapa garanggg.

dari riak wajah mahupun sikapnya yg bukan jenis Bagi muka...

kalu dari cerita kakak2 dan abang masa kecik2 lg la kala kena marah, kena rotan  mcm2 jga

apapun , seorg ayah marah pd anak2  tentu bersebab 

 bila kakak2 bercerita takkala dulu2

kelakar pun ada

tp segarang2 arwah akak x penah kena sebat or apa2 

mungkin bila masuk ank ke 5 dan seterusnya ni arwahh dah tak segarang dulu2 kot ha haa

alhamdulillah...arwah mak pun sama



sweet moment kalau diimbasss rinduuu dan airmata terus menyapa pipi

al fatihah buat ibubapa ku







Thursday, April 23

pecal MY FEBERET



assalamualaikum

ketandusan menu sudah, bila hari2 dirumah👷😊

menu simple camnilah paling sedappp

sb stok kuahnya masih ada. kita bancuh je dgn airpanas

kita layannn menu ni




Saturday, April 18

kek coklat fudge



assalamualaikum

kek coklat fudge slice

bila PKP kita terpaksa la skip srtawbery

alhamdulillah customer ni special jenis tak kisah

kek kegemaran anak2nya

kali ni akk wat 2 versi kek coklat satu dibakar dan satu lg dikukus

dan saiznya juga dikecikkan dari loyang 10 buat half loyang saiz 8

hasilnya dipotong slice  4 X 4


KEK COKLAT KUKUS

bahan bahannya

1 cawan gula kastor

1 cawan minyak

1 cawan susu cair

1/2 cawan susu pekat

3 telu saiz A

1 cawan tepung

1 cawan serbuk koko

1st soda

1st baking powder


cara caranya


masak dan sebatikan minyak gula susu cair susu pekat

agak2 suam2 mskkan telur yg dikacau sebati 

kacau dgn garfu je

akhir mskkan tepung


dah sebati masukkan dlm loyang saiz 8 yg telah dilapik kertas minyak


kukus dlm 1 jam













Friday, April 10

waffle


assalamualaikum

smlm ter publish pulak gambar waffle ni😚

maaff ye aduhaiii kepala dah ting tong camni jadinya

duk kemaskini data2 dlm perkeso 

minggu ni work at home @ umah boss👧👧

tp balik umah sambung lg ha haa tu tin tong sikit

apapun tqqq kwn2 yg sudi komen

waffle wat breakfas minggu lepas, wafle maker ni belinya dah lama kalau x silap beli kat mydin

  mula2 beli je guna pastu simpan

ini bila PKP kita kasi keluar le.....ha haaa

resepi kita tanya goggle

guna 2 cawan tepung gamdum @tepung kek

2 cawan ar

2 sb gula

1/4 cawan minyak@ butter cair

sedikit garam

1 biji telur


# akk blender jew semua bahan2 di atas dan biar kejap

pastu blh panaskan acuan ni dan letak sesenduk

tutup tunggu lampu hijau stop

dahh siappp

nak garing sikit biar lama sikit ye




Tuesday, April 7

tart cheese Strawbery





assalamualaikum

salam 14 syaaban....selamat berpuasa pd yg berpuasa

 dan slmt pg semua.....alhamdulillah

masih STAY ST HOME ye, jgan rayau2 hokeyy

💪😊

pantas masa berlalu sedar x sedar hampr 3 minggu stay at home

rinduuu pd anak2 jagaan di taska , rinduu pd rakan2 kerja😔



semalm  kawan @jiran dekat2 wassap nk order cheese tart strawbery

anak daranya nak mkn katanya, alhamdulillah memang tak tolak 😊 stok barang2 baking 

masih pun ada, cheese dan yg penting  jem srtawbery

akak masih setia dgn resepi tart ni walaupun dah try mcm2 resepi  dan ada jga ambik kelas  resepi PJJ 

tp tart cheese kak AZLITA memang terbaekkk



TART CHEESE

bahan bahan tart shell

170 marjerin @butter

50 gm gula halus

1 biji telur B

esen vanila

290 gm tepung gandum 


marjern gula di kacau sebati dgn senduk shj

mskkan telur dan esen

akhir tepung sedikit2 ya hingga dpt doh 


inti cheese

250 gm cream cheese tatura

50 gm gula aising

1 biji telur c

2 sudu whipping cream (tambahan)

#pukul hingga berkrim semua diatas👆

dan boleh paipkan dlm crust tart shell

😉😉

Saturday, April 4

brownies mudah dan sedapp


assalamualaikum

tiada yg lebih baik dari SABAR dan IKHLAS dalam segala perkara

walaupun hanya sedikit kebaikkan

biarlah TUHAN yg menilainya

sebagai hambaNya yg lemah yg sentiasa mengharapkan KEREDHAANNYA



alhamdulillah biar apapun ucapkanlah syukur pdNya


hari ke 18 PKP stay at home

nk kongsi resepi BROWNIES kegemaran anak kedua akak 

tp mama nya memang tak suka heheee

teringat dulu masa belajar baking kat Bagus dgn seorg cheff 

tetapi skrg senang goggle je resepi kan

kebykannya ada dan mcm2 versi juga


BROWNIES

bahan bahan

*80gm butter

*200 gm coklat dark berry

1/2 cawan gula perang

1/2 cawan gula kastor

 2 biji telur

1st esen

1st coklat emulco

1/2 cawan tepung kek

1/2 cawan serbuk koko


cara cara

bahan2 bertanda * mula2 kita cairkan dahulu

gula perang gula kastor dan telur  kita kacau hand whisk je hingga rata
jgn terlebih kacau ye

kita masukkan tepung dan koko yg diayak terlebih dahulu

akhir baru mskkan coklat yg kita cairkan td

sebatikan

masuk dlm loyang  6 inci

dan kita bakar 160 c selama 40 minit


sejukkan dulu baru kita potong ye




  Alhamdulillah bersekang mata jga siapkan tempahan apam coklat cheese 4 box ni❤️🥰 dan apam pisang utk majlis mengaji.  guna acuan seri ayu...