Monday, August 29

Selamat hari Merdeka

Merdeka Merdeka.Merdeka
semangatt adik.Ariff ni kan


sblm cuti merdeka eak kan
kita sambut dulu dgn.anak2 taska
masing2 bersemangat❤️❤️


 

Tuesday, August 23

Kek hello kitty

 

23 Ogos  Alisya turn 6.
happy birthday Alisya semoga membesar sehat dan jd anak yg solehah .

Besday girl request kek hello kitty
ciknur ke loyang print edible image je
Google cari gambar.


kek coklat moist dgn  swiss merinque buttercream.  cream yg halus dan tak mudah cair.  Sukaaa dgn  krim ni.
tak.muak jga. Biasa krim ni kek utk kek pandan.gula.melaka.
simple deco yg sempatt😁

Mahal skrg print edible image.emmm



 besday girl ni payah nk senyum orgnya.

seriusss je kalau time blk shcool dia.

Saturday, August 20

Happy birthdayy kakak


Alhamdulillah

20/8 .dtg lagi❤️ 
todayy kakak dah 21 Years. Anak kedua mama. happy birthdayy my luvely princess. Kakak 
Semoga jd insan yg berjaya dunia akhirat.
Berjaya dlm cita cita. doa mama sentiasa bersamamu.
 aaminn

mama.x pandai buat ucapan panjang2 😁




 
 Kita berpiknik kat sini @ bukit Antarabangsa..
awalnya plan kat tmn titiwangsa.tp.cancel last minit. Konon2 besday ala ditaman🤭
awal.tiba memng panass terik tp tiba2 beralih mendung... awan mula berarak risau hujan lebat cepat kemas...
tp  alamdulillah sempat jga berfoto..next lah kita dtg lg tgk.sunset pula.



Sayangggg kakak🥰
dua princess mama ni, kalau berdua bkn main lg.



cousin si Nina je  join dtg awal, yg lain lg 
lambatt . So sambung makan2 kat rumah je la🤭🤭




 Simple kek coklat airtangan mama.utk.kakak. hiasan buah ceri yg manis..semoga hari hari.mendtg jga akan sentiasa manis dgn kejayaan.

Thursday, August 18

Ban kaya Mighty white




Dah sarapan?

Dah sarapan?
kadang2 pening mikir nk makan apa pg2 ni kan. Selalu skip tapi sebenarnya x elok rupanya.

Nasi lemak, roti canai adoiii bosann dengar pun.
 
Lapar🤭🤭 kol 9 je keruk keruk bunyi perut kalu x mkn apa2

sekali sekala paksa diri jga mkn.
seriuss pg2 ciknur memangg buntu nk mkn apa. Semuanya rasa tak.mau.
adoiiii
Bila pg2 kat taska ni susah sikit nk cari bekfast



Roti bun ni blh la kan alas2 perut.  Tak blh nk mkn byk2 jga kaya manis2 ni.

tp cerita bab roti bun, brand mighty white ni pilihan no 1 ciknur.

kalau inti  coklat pun sedapp.

ada je brand lain ,bykkk tp agak berbeza.
Kaya nya tak keras tu yg bestt.
bg ciknur la kan. penah beli brand lain jga x sukaa kayanya tu. Walau roti lembut. Kaya cam berketul gitu.

sekadar mkn seketul dua dgn air teh o limau.
selebihnya ank2 habiskan he heww

Tuesday, August 16

Fish oil plus


Nak kongsi gambar inilah  fish oil Plus yg ciknur makan. 1400 mg. 

-EPA 700/DHA 350

-Sea Buckthorn Seed oil

-Garlic Oil

Sebotol.ni.ada 60 kapsul.  Permulaan beli utk.2 bulan.

first tu memang beli kat farmasi. Second try beli kat shopee😁

saranan waktu mkn.selepas.sarapan pg.



ni pula VascoGard. Sekotak.ada 60.biji jga.

harga sb ahli dpt la diskaun sikit.



 dan yg ni namanya Livorgade. 

Makan.seblm tidur..

Tapiii emmm kadang2 selalu lupa jga😁

Monday, August 15

Blood test & Tose & teh o limau

 



Assalamualaikum semua


alhamdulillah😁

pg td ciknur ke farmasi buat ujian darah.
patutnya bln lepas lg  tp dah skip he hee
sabo je lah kan. Asyikk tertangguh. 
debar2 jgak td. 

Tapi kan Lepas amalkan  fish oil plus. 1400mg .dan.2 lg vit tambahan yg disyorkan oleh consult farmasi.
Syukurrrlah dpt  result cantik dan bykkk menurun semua.. 
Terutama kolestrol ,  yg jahat dlm darah.
Bln april chek 5.21 ,td  2.9.
kolesterol☑️
glucose ☑️
uric asid☑️
blood pressure☑️

next thn depan pula

pasni kena selang sehari mkn fish oil.

settle je  apalgi cari bekfas hehee lapar ni dari mlm td puasa.

pekena tose dan air teh o limau.
Tose mamak ni sedapp. Garing2.

jomm sambungg keja


Saturday, August 13

Apam.beras @ apam.Nasi

 

selamat hari minggu

Semoga semua sehat dan gembira di hari minggu 

skrg hari minggu pg ke mlm memangg full je sepanjang masa.

Tiba tiba Mengimbauu zaman rajin masak,  zaman minat try resepi2 mcm.. pastu update kat fotopages.maklum la.ank2 kecik..masak.dan suh dorang mkn he hee salah satu apam.nasi ni la.

Mxm2 resepi apam.try.. apam.eno, apam mekar, apam soda. Apam nasi.

dlm.blog ni pun byk jg resepi apam

 Salah sayunya disini.

👉✌apam-beras.  ada perubahan2 sikit dari.segi.sukatan.

seriusss skrgggg dah berusia memang malas sgt nk.masak2.. 

sikit2 tu ada.la masak pun makan 

xda kerajjnan nk ambik gambar

.


 Smlm.sb ada kelas, pockluck ciknur.gagah la.buat apam.ni. Menu tambah2 utk kudapan . 
Kebetulan nasi smlm.pun ada lebih.
satu adunan.dpt.1.tupperware kecik. 

Try resepi yg ni. tak berapa menjadi rasanya. Taklah gebu dan lembut. cam padat2 sikit.
Atau sb perap.x cukup lama.kot

Tangann ni pun dah lama.x masak 2 kuih agaknya salah satu sb jga  ha haaa

Tuesday, August 9

Petik strawbery

https://www.travelswithsun.com/lavender-garden-cameron-highlands



. Sambungg lg cerita CH 😁
yg bestnya kan msk dlm lavender garden ni kat atas ada strawbery farm jga. Boleh petik sendiri. Dan timbang utk bayar  . sekilo.Rm60
so apa lagiii kan Petikkk . Blh pilihh yg mana nak.
Haruss la. Tp jgn terlajak petik



adoii  tinggi la pula dan nampk kat bwh  pula tu besi2 jaringgg memanggg adoiii gaayatt. ni tak jauhh pun petik . Aksyenn je ni dlm.hati seriau.





2 bekas ni, hampir ke sekilo
Syok punyaa petik td kan he hee sekali timbang 
tapii puas hati besar dan manis2





Nampakkk kan besau besauu dan merahh . Juicyyy sgt. Sedappp.
ank dara beli coklat siap utk.cicah dgn strawbery.  Memang ada jual .


Persinggahan kedua Pasar kea farm
sakan dorang shopping sayur2.
ciknur beli jgaung, salad je .
sayur2 malas pula he hee jarang masak.




jagungg susu. Dpt murahh beli dgn satu kedai ni.
puasss la mkn. 


Budak Berdua ni lama x jumpa. Sekali jumpaaa melekat. 
 dpt jga la pau mama dia.


Otw jalan balik singgah sini.
Beli teh.  Sempat mkn scone.

posink kat tepi je . nak turun kat pokok2 teh masing2 malas dah. Penattt


Tenanggg tgk kehijauan pokok teh


ok settle jommm balik key ell
hehee jam.11 mlam.sampai .
alhamdulillah.
ada yg sedanggg menunggu strawbery coklatt.


Sunday, August 7

Lavender garden CH



Cuci mata jommm  Lavender garden-cameron-highlands/ 

Alhamdulillah 
elok cuaca tanggal 6/8/2022
mudahkan aktiviti jln2 dan perjalanan.
Awalnya ingat cuaca hujan sb minggu lepas Kl hari2 ujan kan.

Tiba tiba je boss ajak ke ch, rombongan bas.😁 campur2 staff taska, dan rakannya.
ciknur join berdua bwa si bungsu Sarah ni. Nak  ajak si kakak x dpt cuti pula

Bertolak jam 12 mlam dari Kl....singgah rnr Tapah dlm. jam 2 .Rasanya ..Sb Ada yg nak mkan /ke tandas.
perjlnan diteruskan dan kami sampai jam 5 pg. 
menunggu masjid buka utk.solat dan mandi
Sarapan ... Ada gerai berdekatan masjid.
layann nasi lemak, menu2 byk jga.


destinasi seterusnya  singgah  Lavender garden.
jam 9 buka he terus serbu beli tiket.
dewasa Rm 20 dan kanak2 10.
Kali kedua ciknur.msk.sini.
Byk.jga perubahan dari mula msk dulu 
 Skrg makin cantik.












 


cuci mata dgn bunga2🥰❤️
cantik2 semuanyaaaa.
Gerammm je nengok.











anak dara ni.sempat pula tu beli cincin he hee itu pula yg dia berkenan
Rm5 hinggit. siap Belikan utk kakaknya jga.❤️

 
Penat pusing2 sakan dlm ni. Jommm destinasi kedua pula Kea Farm.
Ramai nk borong sayur2 fresh buah2 kat cameron ni.


  Alhamdulillah bersekang mata jga siapkan tempahan apam coklat cheese 4 box ni❤️🥰 dan apam pisang utk majlis mengaji.  guna acuan seri ayu...