Saturday, October 31

apam seri ayu


assalamualaikum


selamat berhari minggu. Dah pun penghujung oktober 2020👩

Bakal berakhir thn 2020

alhamdulillah  Kuala Lumpur pg2 lg hujan lebat membasahi bumi 

menyirami pokok2, segar semuanya



Apam Seri Ayu
Add caption

 

Buat pertama kalinya kuih ini berjaya direalisasikan oleh sis

boleh dikatakan berjaya he hee rasanya 


resepi blog Hanieliza APAM SERI AYU Bahan 3 biji telur 240 gm gula 240 ml santan atau susu segar 2 sudu besar jus pandan 270 gm tepung gandum 1 sudu kecil ovallate 1 sudu besar tepung ubi ] kelapa parut muda ] gaulkan garam ] Cara 1. Telur dimesin/dipukul bersama gula hingga kembang. 2. Masukkan santan/fresh milk, ovallate dan tepung gandum. Gaulkan sehingga sebati. 3. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada acuan. 4. Ambil sedikit kelapa yang telah digaulkan tadi dan tekan sehingga padat. 5. Tuangkan adunan tepung tadi. 6. Kukus hingga masak selama 15 minit.

Thursday, October 29

ikan masak asam


 assalamualaikum

salam Maulidur Rasul

jom berselawat ke atas Nabi Junjungan kita

alhamdulillah

alangkah indahnya hidup ini

masih Allah beri kesempatan utk kita bernafas


menu feberet sis tp jarang2 dpt nikmati masakan ni

dan bila ada kesempatan baru dpt nikmati


IKAN MASAK ASAM

menu simple dan mudah

dulu2 arwah mak sis suka masak ni, kami semua suka makan

lazimnya mak masak dgn ikan tongkol @ ikan 

kayu

dan letak timun hijau emmm sedappp betul 

mkan dn nasi panas2 aduhhh bertambah nasinya

kan😍


goreng ikan dulu garing2

panaskan minyak dan tumis hirisan bawang 

putih/merah, halia

masukkan air asam jawa @ cuka

bahan2 hiasan cili besar ,bawang besar, tomato/timun

dan isi ikan

garam/perasa

siappp






Saturday, October 24

kebun mini

assalamualaikum

happy sunday

intai pokok2 di kebun mini😍 paling suka tgk kacang kelisa or 

kacang botong ni dah mula berbunga dan keluar kacangnya

jenuh berperang dgn belalang2 yg suka sgt daunnya ni




cili padi pun sikit2 ada juga, pokok2 ni kat taska sebenarnya

layan sambil2 waktu pg ptg bila free

serai kunyit pun ada alhamdulillah sukaaaa dpt belek pokok2 ni

kan terapi minda






Friday, October 23

meroti, roti sarang lebah + roti manis

assalamualaikum

selamat berhari minggu

minggu kedua pkpb, isnin selasa kita tungguuuuu

samadaa masih pkpb lagi utk kami warga kota

walau apa pun keputusan terima shj


emmm bila kat umah ,,,,,mengemas maka terhasil roti bila terjump tepungg roti he heee

roti sarang lebah yg suatu ketika femess kan

layan je ptg2 mkn roti  ,yg manis cicah dgn air teh o kurang manis

alhamdulillah




 

Wednesday, October 14

PKPB ....2 minggu cuti tapi KERJA

 ASSALAMUALAIKUM


14 oktober 2020, PKPB pula kali ini

Warga kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya

bila kes meningkat lg

Allahuakbar

semoga semua kita diberi kekuatan ketabahan menghadapinya


itu yg terbaik .......walau dalam hati tetap terdetik ketidak puasan

Anak2 kembali ke kelas online

bila sekolah diarah tutup

kelas anak sis kat Politeknik  pun bersambung di rumah sahaja

begitu juga si kakak 


semoga kita semua terus JAGA DIRI SENDIRI

IKUT SOP

DAN TERUS BERDOA SEMOGA UJIAN INI

BERAKHIR

AAMINN

.....
















Sunday, October 11

sweet moment Penang wit luv



tiada kata kata......😌💓

kenangan  percutian terakhir yg indah dgn arwah Mak

Al Fatihah...wajah yg sentiasa dirinduiiiii😢









 

Wednesday, October 7

kellie castle Perak

 

Bila belek2 galery foto , terlihat foto2 masa singgah di Kellie Castle Perak ni, masa dtg sini 

kalau tak salah ingatan bulan disember 2019

upload je lah kat blog simpan sbgai kenangan kan kan

fisrtime singgah sini😚 Anak kelahiran Perak tp Perak pun belum habis jelajah he hee

menarik bila baca cerita al kisahnya yg ada dipamerkan kat dinding2 dalam ni

dan sis round juga semua tempat2 dlm ni belakang yg bangunan separuh siap tu

batu batanya yg cantik, port bergambar byk lah , menarik belaka sampai 

atas bumbung pun gagah jga la naik walauuu gayatttnya aiii

pengunjung pun taklah ramai sangat

bayaran masuk murah je berepa ringgit sj



anak dara sis la berposink,😉




Sunday, October 4

oglio tomyam


 

assalamualaikum , selamat pagi

sehat2 hendaknya ye kita semua

skrg semua mula risau bila covid makin meningkat emmm

dan bukan masa nak menyalahkan sesiapa

yg pentingggg kita jaga kita

masing2 perlu beringat dan berjaga

LINDUNGI DIRI SENDIRI DAN KELUARGA

😍


menu yg sis nak sharing hari ni   pASTA oqlio 

perasa tomyam

rasa yg lain sikit dari olio biasa tu 

yg ni sempat snap gambar 2 bungkus, kawan sis order utk mkn tgharinya

feberettt dia ni, 

resepinya 

👇👇


500 gm spaggety- direbus hingga lembut dan tos

bahan2 lain

bawang putih- dimayang halus2

10 ekor udang besar

cili kering -digunting menyerong

tomato

lada benggala hijau @ cili besar hijau


2 kiub ayam

1 kuib tomyam

secukup rasa

cili flake


cara- caranya

sedikit minyak

tumis bawang putih dan udang hingga kmerahan

masukkan cili benggala dan cili kering

hancukan kiub ayam dan tomyam serta serbuk perasa

kalau agak kering masukkan air sedikit

dan boleh masukkan spaggety 

gaul sebati dan akhir masukkan tomato dan cili flake-ikut kepedasan masing2😉😉

siapppp



                   


  Alhamdulillah bersekang mata jga siapkan tempahan apam coklat cheese 4 box ni❤️🥰 dan apam pisang utk majlis mengaji.  guna acuan seri ayu...