Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2013

kursus di Pangkor

ASSALAMUALAIKUM Sebelum berakhir June , cerita 2 Minggu lepas  berkesemptan join kursus seminar perundangan dan peraturan Taska yg dianjurkan oleh JKM dan Persatuan2 Taska Daerah Gombak. Seminar diadakan di Pulau Pangkor 2 hari 2 malam. Pesertanya pengusaha2 Taska , pengurus2  baik yg berdaftar dan tidak berdaftar, ada jg beberapa peserta yg baru nak melibatkan diri dgn Taska. Yg lama dan baru. Yg hantar wakil pengasuh pun ada. yg ikut boss pun ada he hee  Jumaat jam 3 ptg bertolak dari Gombak ke jeti Lumut perjalanan 31/2 jam sampai jam 6.30 ptg terus naik ferry bergerak ke Pulau Pangkor. Dlm 1/2 jam sampai tempat penginapan yg disediakan. uptown resort. I  nilah Puan SaLina selaku my boss @ pengusaha Taska Auza. Sgt2 baik dan sporting. ambil peluang posink gedik dgnnya he heee Petang sabtu kami diberi pelepasan sekejap utk jalan2 cuci mata , dptlah dua jam utk round2 Pangkor ni. Naik van sorang 10 hinggit. singgah beberapa tempat je  BBQ time, malam ak

kuih sagu

assalamualaikum Selamat berhari minggu.Penghujung  sudah bulan June 2 013 kan. Next July ambil alih pulak. Cepatnya masa berputar. Lagi beberapa hari lg sambut Ramadhan Al-Mubarak. Bulan yg dinanti, utk melipat gandakan amalan2 sbgai HambaNya. kuih sagu ni lama sudah buat sebenarnya, dah habis pun ha haa tp terlupa nak wat entry, bila belek2 tadi nampak gambar ni terus upload kat sini. Salah satu kuih kegemaran jg tp jarang2 makan he hee kalu jumpa rajin beli . Rasanya yg ni kali 2 kot buat sendiri, dulu ada skali tp masa tu lum wat blog la kan.  Tertarik bila nampak seorang rakan blog tayang dan bila tgk resepinya mcm ada kelainan sb ianya dikukus. Oppss tu yg nak try he hee tp ada kesilapan sikit, terajin merendam dulu sagu ni pulak so jadinya bila kacau dlm kuali terlembiklah dan bila kukus nak potong memang lembikkk uwaaaaa apapun sb suka rasa .....dan alhamdulillah walau lembik rasanya sedap. Guna sudu mencedok gaul ngan kelapa, pastu simpan kat peti ais. Bila ma

kuih lapis lagi

assalamualaikum semua Alhamdulillah...ptg tadi pandang ke KLCC he hee dah nampak jelas, Menara KL jg dibelakangnya jelas . Syukurlah kan , pagi tadi pun masa jalan ke Taska awan biru dan putih cantik je . Semoga lepas kembali pulih sepenuhnya ok masuk cerita gambar2 kat atas ni lak. Ahad kelmarin balik dari kenduri kawin anak sedara buatkan kuih lapis ni. Asben bawa utk makan2 sempena bacaan Yassin dan doa malam Nisfu Syaaban. Masih resepi yg sama, sb dah hafal dlm otak he hee lgpun bahan2 mudah dan senang penyediaannya. Sempatlah sejuk sblm ianya dibawa ke sana. Dpt potong makan2 sikit dan posink he hee biasa la kan resepi  sebelum ada  di sini  ye ok sampai disini dulu ya, mau bikin kek pula. he hee

sekadar cerita weeding anak buah

Assalamualaikum apa khabar semua. Harap2 semua sehat ye, dgn keadaan jerubu teruk skrg ni sedia maklumlah kan. Batuk2 dan hidung bau asap je. Cuma baik ikut saranan Kementrian Kesihatan, pakai mask bila keluar rumah dan minum air masak banyak2. Insyaallah....mari kita doakan sama2 supaya keaadan akan kembali pulih macam biasa. Hari ni anak2 pun kembali ke sekolah dgn pakai mask. j Saja nak enteprem gambar sendiri he heee jangan ada yg nak muntah lak ye tak da keja namanya kan.  Sempat gak posink  atas pelamin masa anak buah kawin baru ni he heee biasa la kan jeless tgk pelamin cantik2 ni dulu time kawin pelamin biasa je kan.    Ni  hero bujang si Abang Is ,satu je gambar dia, pic kat tempat bermalam( rest  house K.Pilah) pada malam kenduri. Dekatlah dgn dewan dan umah Sil. Yg NI kakak Tisha, anak kedua mama. Susah sgt nak suruh dia bergambar skrg ni dan susah jg nak senyum. Karektor lain sikit anak dara sorang ni.  ni pulak anak dara bungsu yg terlebih suk

SELAMAT PENGANTIN BARU DR JUNITA SHARIZA & AMIRUL

  SELAMAT SUDAH PERNIKAHAN DAN MAJLIS PERSANDINGAN PASANGAN anak saudara asben ,anak dara bungsu SIL, Dr Junita Shariza dan pasangan Amirul di Kula Pilah semalam. Alhamdulillah selesai akhirnya. Semoga bahagia ke akhir hayat hendaknya majlis nikah dirumah ayahbonda pastu persandingan di dewan Pelamin nan indah  2 flower girl yg tak reti duk diam ni

kek coklat kukus lapis cheese

assalamualaikum semua... Terima kasih kerana sudi singgah disini ye Makin terasa bahang Ramadhan bila nampak blog rakan2 promote biskut2 raya skrg ni. Tergugat melihatnya nak lg biskut2 moden ni cantik2 rupanya. 2 hari lepas berkesempatan buat kek lapis kukus coklat lapis cheese kat tengah2 ni, resepinya dah lama duk dlm senarai he hee resepi dari kak yatiememories.blogspot.com  TQ k.yati diatas perkongsian resepi yg sedap ni. Kek Lapis Kukus Cream Cheese   bahan-bahannya 250 gm cream cheese 60 gm gula halus 1 biji telur 1 sudu besar air 1 sudu besar tpng gandum Cara-cara Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati. Biarkan sebentar. BAHAN B (KEK)  cwn gula halus 2 biji telur 1 sk vanilla sedikit garam 1/2 cwn air panas didih 1/2 cwn cwn susu segar/cair 1/2 cwn minyak jagung/masak 1 cwn tpng gandum* 3 sudu besar sebuk koko* 1 sudu kecil

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum  apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee  Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu  DISINI   okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada

genap sebulan...

.  assalamualaikum Alhamdulillah  selamat bertemu kembali ye, hari ni 17 hb  kan, memang nak wat enry khas hari ni utk menceritakan detik ini pada bulan 17 mei lepas. Dalam sejarah hidup he hee kena tahan kat wad selama 6 hari. Kisahnya pada isnin 14hb mei tetiba rasa cam nak demam seram sejuk badan ni pastu bersin tak berenti biasa la kan telan panadol dulu pastu tengahari sb x tahan tepon asben suh hantar ubat selsema je. Memang tak de selera dah mkn goreng pisang je alas perut. Ptg balik taska lepas maghrib terus baring tertidu, pagi bila jaga memang tak larat sgt nk bangun, sampai suh asben la tgkkan adik dan kakak g sekolah. Berselimut memang demam panas tepon k.lina bgtau mc. Sepanjang hari tidur tak makan apa2 pun ptg baru asben bel i meehon sup suh makan. Tp kita x makan pun he hee sampailah tghmalam tu badan sekejap sejuk panas pastu gigil2 kesejukan. Telan paracetamol lak, minum 100plus takut kena denggi.  Dlm jam 4 pg terjaga muntah2 tp keluar air je sampai pahi

selamat hari lahir to me & anniversary to mak ayah

Hari nii 12 june, tarihk bersejarah buat mak dan ayah saat2 sah bergelar suamiisteri .....hidup berumahtangga .Hari  ini genap 52 tahun sudah dan tarihk ini jg turut jadi bersejarah sb ianya jg tarihk kelahiran aku puteri ke 5  mereka  heheee dpt la  kongsi kek sama2 kan masa mak kawin umurnya baru 15 tahun dan ayah pula 21 tahun eeiii muda sangat kan. Perkahwinan yg di atur oleh org tua (atok) mereka. jodoh org dulu2 ,memang di atur alhamdulillah  kekal ke anak cucu2 dan cicit2. anak2 lapan org, cucu 23 dan cicit pula kini lapan org mak seorang yg sangat2 sabar, dan pak pula seorg yg sgt2 garang mungkin itu sb berkekalan....Aminn

water world ICT Syah Alam

ASSALAMUALAIKUM   sessi menyejukkan badan, bersama anak2 dan ank2 SIL kat water world ICT Shah Alam  suker seharian main air sepuasnya sampai dah nk tutup baru pakat naik heeehe  Kalau kumpul budak2 ni memang kecoh....mcm2 peragai  anak dara sorang ni tak ada geng yg sebaya umur he heee so bila kakak2 abang2 main tempat tinggi kenalah main sorang2 je layan diri, mama tukang snap dari jauh Lepas tu sessi makan2 he hee lapo masing2. singgah makan dulu adik dgn pilihannya nasi lemak ayam goreng dan air epal