Thursday, May 23

ikan tenggiri masak asam


assalamualaikum 

smlm kan 22 may cuti wesak. 
berpagi pagian turun dapur tau he hee 
sekali sekala dtg rajinnya. 
kita masak lauk kegemaran sil,  kegemaran ciknur jga. 

menu tambahan kasi clear sayur dlm peti ais, goreng sayur campur dan ayam kicap bersama kentang. 
dan  harus la ada lauk ank2 dara. kebetulan kakak pun cuti. 
budak2 ni kalu xda ayam tak sah. 


 bubur jagung mlm td punya. Bila mama teringin nk mkn malam2 pun buat je he hee jagung dlm tin. letak sagu mata ikan. 

mkn sejuk2 baru sedapp kan
moh ler layan

Wednesday, May 22

tJamuan taska terlajak raya




tet

Jamuan terlajak raya
tahun ni Jamuan raya taska terpaksa terlajak he hee melepasi bulan syawal. 
11hb may, sbnya nak cari tarihk yg semua staff dpt hadir tanpa ada alasan
Temanya pula thn ni ' batik' 
so semua baju kena batik
deco hiasan jga kain batik bergantungan. 

alahaii baru perasan tak ambik pun gambar menu2nya. 
thn ni jga menu utama dari hasil airtangan semua staff.  setiap cawangan bekerja di dapur sediakan mkanan. 

menu utama
nasi tomato ayam msk merah
acar, telur kurma
rendang daging, nasi impit
oglio

menu gerai 
keropok lekor, apam balik, aiskrim dan cendol
bubur nasi ayam
kuih2 talam 
air sirap

alhamdulillah byk parznts sumbng mknan jga
kek2 kuih2 buah2 dll




parents2 jga ramai hadir memeriahkan. alhamdulillah 


 

Sunday, May 19

Agar agar santan gula melaka





assalamualaikum

 Cuaca panas2 ni kan. layan mknan sejuk2 adoii nyaman terasa tekak.

Nak mkn buah buahan yg berair mcm tembikai. kannn
kalau cuti kat rumah tu kejap2 buka peti ais cari yg szjuk2 he hee

Agar2 santan gula melaka. 
sb stok gula melaka masih byk.
kita kasi clear  peti ais.

Agar agar santan gula melaka

bahan2

20 gm agar2 tali
santan kotak 200gm
1 biji telur
gula putih
gula. melaka
garam

cara2

masak air sukatan 7 cawan
bersama2 agar2 tali
-kacau hingga hancur agar2
masukkan gula melaka da gula putih@

santan campur dgn telur - mix hingga sebati dulu

akhir. mskkan. dlm agar2 kacau hingga mendidih.

dh didih tutup api masuk dlm bekas
bekukan

siap blh potong#

Tuesday, May 14

Beraya di Shah Alam


walau dah habis raya, cerita raya blm habis  kann jomm le buat entry he hee
nak clear gambar2 kat phone
moh le update

Beraya di Shah Alam
seminggu sblm habis raya.
sblm ni setiap tahun kwn en suami memang akan buat jamuan khas utk saudara2 mara nya dan jga kawan2.
Memang meriah dn dinanti2 he hee
Anak2 ciknur akan tanya thn ni uncle buat jamuan tak.
menu2 biasaaanya sedap2
terutama feberet kambing bakar.
dan Tuan rumah yg pemurah tak kedekut.

mcm2 menu ada nasi berlauk, desert, pelbagai. 


cuma  Tahun ni takda kambing golek tgh panggang, @Duk golek atas api, tuan rumah tukar pd yg siap potong slice2.

sbnya majlis tak plan, buat last minit ktnya.
khas utk saudara2 terdekat dan jemputan khas he hee rakan2 baik.
sepengajian.


kambing dia memng sedapp, sosnya terbaikkk. ciknur 2 piring mkn ha haaa
tak makan nasi dah. 
makn laksa semangkuk,
kuih2 kek dan buah2 an.
mesti la feberet buah rambutan wajib ada  he hee


lamaa duk menyembng, mkn tambah mkn tambah
sbnya tuan rumah siap meja khas utk kami dlm rumah
selesa mkn santai2
sambil borak2.

kalau beraya sini memng tak dpt jln2 ke lain. Tak leh. nk pegi jemputan lain. 
sehari kena khusus sini je
sbnya time dtg atau  blk nanti comfirm jem ha haaa musim beraya katakan.
sampai Kl. dah ptg.
Driver kepenatan
yg sebelah dan belakang ok je kenyang lenaaa he hee
sedar2 dah nk sampai rumah. 


sblm balik bergambar dulu.
ada rezeki thn dpn dtg lg ye kak ja.
alhamdulillah semoga bertambah murah rezeki.






 

Monday, May 13

Ke Menara Tabung Haji


assalamualaikum

kisah di hari  isnin lepas, ciknur ambik cuti E/l sb tiba2 kakak call kena  blk  kg ada urusan.
tup2 mlm call semula kt tsk. payah blk dulu.  last minit tak jadi pulak 
emm alang2 dah minta cuti so cuti terus je lah kan he hee
Boleh jga settle hal2 personal. 
jadinya dptlah ke Tabung haji.
fisrtime dtg sini biasa duk lalu je.

ceritanya bila. akaun tabung haji kena update. Tu la lama x update kot. Disuruhnya ke sini. 
moh ler
sb sblm ni blh link je dgn bsnk islam
tiba2 jd x boleh rupanya kena update. 


 Alhamdulilah sekejap je taklah lama menunggu org kata. No giliran ciknur dpt. ye org pun tak ramai sgt.

selesai sudah, isi je borang dan sain. Isi maklumat 2 terkini.
dan jga buat terus penama.

ptgnya pula settle bw si bulus vaksin.
Makkin punya Annual vaksin.
dan. adik si comot dgn anaknya bbay tam.

adik comot ☺️kucing org buang agaknya dari mana xtau. dtg sekejap bw perut dan tiba2 beranak kat pokok bunga. 

bby nya 4 tp yg bertahan si tam ni je.
jdlah dia penghuni luar.



Thursday, May 9

spaggety Oglio pedas


Salam jumaat yg barakah

semoga baik2 semuanya
dlm pelindunganNya
dan sehat2 serta dimurahkan rezeki

alhamdulillah habis sudah syawal
masuk bulan baru.

cerita bulan syawal
makan2 je kan kejanya.
rezeki open house sana sini
dan anak2 sekolah jga jamuan raya.
Antara yg sempat ambik gambar bila ambik order oglio ni.
 kadang rajin kadang malas nk snap. gamabrnya he he

last ni bila. boss minta yg pedas gilerrrrr
tabur banyak2 cili. flakenya
dah cukup. pedas dgn cili kering yg kerinting tu nak. lg pedasss
ikutkan. je la

cili benggala. pun xda
tukar cili. hijau.


 

Wednesday, May 8

majlis sambutan aidilfitri


Alhamdulillah thn ni Sambutan raya Persatuan kebajikan khairat, dan penduduk Taman perumahan meriah di dewan baru Mpaj.
Lebih selesa berbanding dulu2. 
Dgn kehadiran tetamu berhormat
Datuk Azmin Ali. 

 

apam balik panas2 sedapp
je layann masing2
menu utama nasi tomato ayam. masak merah daging kurma dan acar.

dan pastinya ada kambing bakar
kuih2.  buah buahan



Alhamdulilah 

Monday, May 6

jamuan raya potluck





Jamuan minggu pertama raya. jamuan cawangan ciknur keja.
alhamdulillah meriah.
mcm2 menu dari staffs dan jga parents anak2 taska dari bby hingga anak2 Trnsit. 


soto menu utama, dgn nasi putih dan ayam masak merah


 brownies


ciknur buat cocktail buah













deco simple utk bergambar di luar. 




Thursday, May 2

selamat pengantin Baru Hidayah



20.04.2024
cantik tarihk pilihan pasngan pengantin.

Anak bungsu kawan kpd encik suami. 
alhamdulillah dpt hadirkan diri
bertempat di Semenyih
pasangan secocok. sama. cantik sepadan.


tgh mkn pengantin baru sampai. 




 semoga kekal bahagia ke akhir hayat. 

Wednesday, May 1

Aidilfitri mengamit memory 87-1993



assalamualaikum

aidilfitri mengamit memory lama.
Alhamdulillah thn ni ciknur dpt join reunion Sek Men. 
Majlis Pada raya 4. Rinduuu dgn kwn2 sek, so kita cuba hadirkan diri. 

Bila kawan2  sbgai Ajk2   aktif
alhamdulillah dpt la mcm2 aktiviti tahunan

next akan. ada family day pula. 
tp itu la kan. kita yg jauhhh ni susah. nk join. Ada je hal lain yg lebih penting. 




kali ni cikgu cuma 2 org dpt join.
cikgu paling dekat dgn anak2 murid✌️ cikgu BM
alhamdulillah ada kesempatan lg bertemu beliau walau tak berapa sehat tp tetap hadir. terbaikkkk Cikgu kesayangan ramai ni


masing2 dh berumur he hee
 ada yg masih sama rupa paras yg berbeza terus pun ada je hee
sampai tak cam.
tak byk sempat snap gambar
menu2 pun x ambik.
asyikkk berborak ha ha




ni bff masa form 3 dan sorang lg bff masa duk asrama form 6

assalamualaikum salam.jumaat♥️ musim durian  sudah tiba. skrg sana sini bau semerbak. kiri kanan dpn belakang jiran2 bau durian. hari2 longo...