Tuesday, February 28

. memori 2009

Kakak dan adik
imbau zaman kanak kanak yg indah
bila musim buah buahan. Balik kg
gambar kala 9 tahun yg lalu
mata mama masukkk abukkk bila tgk gambar2 lama di rumah arwah tokki opah ni
rinduuuuu





 

Sunday, February 26

Thursday, February 23

puding caremel


assalamualaikum. 

Lama jga tak merajinkan diri snap gambar bila main.masak2 ni 🀭🀭

Bukan apa kadang malas nk pegang hp, 
dah masak mkn je lah he hee
dgn ramai assistan ni mengacauu
Jenuhh bergaduhh tu spoil sikit
nak lg si lola ni adoiii org kat dapur je dia pun  dtg kacau mcm.la dia blh mkn jga
aap yg tuannya makan ha haa


puding  tgh malam2 buta namanya hehee
senyap sunyi sepii
masuk.sarang belaka
baru aman buat keja kat dapur



Topik hangat pasal telur ni kan
ayoooo telur mahal tak.mcm dulu2
payahh lak nk tu nk dpt.
 Ni pun beli kat RMart, yg pek 15 biji.
yg sepapan 30 memang xda la
hari tu beli pun yg gred D kecik je
takda pilihann mcm dulu AA, A,B ,C Senang je 
nmpk gaya raya x yah kuih kuih le

Mulanya si kakak la ni berangan nk puding karemel .  Dari minggu lepas last2 mama jga yg buatnya.

ciknur goggle resepi je cari kan mcm2 ada.
cari yg mudah 

jga penah share resepi kat blog
 ni πŸ‘‰πŸ‘‰saranur74.blogs puding-karemel

bahan2 nya  5 biji telur, 1 tin susu cair dan 1/2 tin susu pekat, 1sb kastad serta gula.pasir utk buat karemel dlm acuan


cara masak pula bakar  dlm.oven tp letak air panas dlm.loyang kat bawahnya
teknik waterbath.
dan loyang tutup dgn foil
 
lg satu puding ni kalau.ciknur x suka yg berongga nak yg lembut licinπŸ₯°πŸ₯°
so.ikut petua.telur jgn over kacau.
kira mix  sikit2 je, lemah lembut

Resepi ni kurang manis. Sb tak letak gula dlm adunan susu tu.

Alahamdulillah pg ni keluar dari peti ais elok.
Sempatlah posink utk ber gambar he hee

 

Wednesday, February 22

jambu madu


 

kisah minggu lepas pg2 kakak di kg sent gambar kat wassap group familyπŸ₯°

Tau dahh ni saja nak mancing suh balik kg he ehee tu tayangg buah jambu

penah ciknur buat entry tentang jambu ni πŸ‘‰Jambu madu

skrg cuti sekolah kan , nk suh balik kg le tu🀭

pokok jambu ni dpn rumah, usia thn ni kiranya dah 7 tahun dah rasanya. Tanam masa mula kakak pindah ke rumahnya ni 

Berbuah tak ikut musim. Kadang sethn berkali kli .Awal2 dulu buah tak  dpt mkn sgt sb berulat luarnya nmpak cantik dalamnya ada ulat.

jenuhh jga mcm2 petua kakak ciknur buat. Ikut petua org dulu2 

alhamdulillah thn ni berhasil

happy tu yg dia sent gambar agaknya.

excited dia ha haa



Hasilnya bila dibelah dqh x da ulat. 

Tp buah msih blm cukup ranum.

Yg bestnya jambu ni walau hijau tp sedappp tau. Nak lg kalu cicah dgn kicap. Menyicah gitu kt org kg ciknur

duk pula atas pangkin ☺️☺️



 yg hasil kutip pg2 .adoiii sayanggg

dah hilang masalah ulat dtg pula gangguan lain kata kakak  sekumpulan kera akan dtg waktu mlm 

habis dijatuhkan buah jambu ni

emmm pg bergelimpangan kat tanah.


redha je la dah usaha lerak mcm2 supaya tak diganggu tp masih jga dtg.

harap2 ada rezeki blh blk merasa.

Tuesday, February 21

pemenang GA Anniversary



assalamualaikum semua

selamat  bercuti✌️πŸ₯°  cuti sek penggal akhir.

Alhamdulillah 
terimakasih yg tak terhingga buat rakan
yg telah sudi join GA ciknur.

Terimakasih yg tak terhinggaπŸ₯° Segan sebenarnya blog yg tak seberapa ini. Yg kadang2 update kadang senyap.
Ke blog rakan2 jga kadang2 , kadang komen kadang tak sempat.

Dgn rendah hati , Hari ni ciknur umumkan 3 pemenang bertuah .  Walau dah dpt awal. tp nk buat entrynya yg lambat he hee

kalau ikut hati  semua yg join support ,doakan  ciknur nk kasi gift tau☺️ sbgai tanda terimakasih. 

InsyaAllah. kalau ada rezeki


taraaaaa tahniahhh ❤️πŸ₯° pd .

email alamat pd ciknur ye. 

1.  Rashidah  @rasyidahsheresimpleblog.blogspot.com



2. Cuya
lg sekali.ucapan.terima.kasihhhh byk2 pd.semua

Monday, February 20

Pencarian model lukisan digital by Cuya


 Assalamualaikum semua.

selamat pagi. selamat bercuti.  school holidayyy
sebelum ciknur umumkan pemenang GA anniversary
moh le kita join GA lain dulu he hee

GA pertama   join utk 2023. 

menarikkk GA Cuya ni lain dari lain segmen gambar digital. ciknur memang sukaaaa, Kreatif.
ciknur jga doakan Cuya berjaya dlm bidang ini...

 jom ramai2 kita beri sokongan.
mana tau ada rezeki kan.

jom  tgk πŸ‘‰Disini utk join

 syarat syarat jga mudahhh

  1. follow Blog Cuya
  2. Buat entri bertajuk segmen-pencarian-model-lukisan-digital
  3. Copy banner di atas dan backlink ke blog Cuya
  4. Komen link di bawah.
  5. Lepas dah dapat lukisan digital, buat entri baru untuk lukisan digital Cuya tu.

Wednesday, February 15

Tamat Ga dan sepotong kek

 Assalamualaikum.

Berakhir sudah GA, terimakasih buat semua yg sudi join.❤️❤️

terimakasih jga di  atas ucapan dan doa doa kalian. 

Aaminnn

insyaAllah nanti ciknur  umumkan 3 pemenang utama dan 2 cabutan bertuah.

Dah ada pemenang ......taraaaaa kita tunggu ye. 

Minggu ni buzy sikit ☺️ nk.jalan2 baca blog pun x sempat.

Minggu akhir sekolah.  Masing2 buat jamuan akhir tahun ni.

merajinkan jga ambik order . Spaggety oglio utk sek . Rezeki kan

Betul2 kepenatan☺️ Anniversary pun x sempat nk mkn2 kat luar 

Kek? adoii memang x buat le he hee

Rajin pula Si kakak  belikan sepotong kek utk mama abh. Tqqq  kakakπŸ₯°

kek.coklat cheeae .

sedappp jga.

sebwnarnya si kakak yg teringin tu tgk kek 








Thursday, February 9

senarai peserta ga ANNIVERSARY

assalamualaikum


 jom Selawat ke atas Nabi Junjungan kita  NABI MUHAMMAD s.a.w


 Terima kasih yg terhingga pd yg sudi join Ga Anniversary ciknur .pertama kali ni.

 Alhamdulillah

terimakasih jga di atas doa2 dan ucapan2 semua.

Aaminn

tapi Ada pembetulan ,😁😁 Anniversary yg ke  24 bukan 23

tersalahh pula. 

tq pd rakan blogger yg tolong ciknur betulkan

terkurang setahun he hee

andai ada yg ciknur tak perasan msk.senarai bgtau ye.


SENARAI PESERTA 

πŸ‘‰1. Syu Deris

πŸ‘‰2.Rabiahtul Adawiyah

πŸ‘‰3.Rasyidah

πŸ‘‰4.Sii Nurul

πŸ‘‰5.Rodiah Amir

πŸ‘‰6.Syazni Rahim

πŸ‘‰7.Salina@IbuAqil

πŸ‘‰8.AiniHalim

πŸ‘‰9.Cuya

πŸ‘‰10.Nurin Irsalina

πŸ‘‰11 Sha Muhammad

πŸ‘‰12.Mummy ayu

πŸ‘‰13.Suria Amanda

πŸ‘‰14.Carneyz

πŸ‘‰15. NA

πŸ‘‰16.Cik Nor

πŸ‘‰17.Mamapp

πŸ‘‰18.Syikin Razali

πŸ‘‰19 Rozita

πŸ‘‰20. Abam Kie

πŸ‘‰21. Dana

πŸ‘‰22. K .Amie

πŸ‘‰23. Mrs A

πŸ‘‰24.Afzan

πŸ‘‰25.Seri Kandi Di Tanah Jauhar

πŸ‘‰26.Nabilah Shamsudin

πŸ‘‰27.Ammi

πŸ‘‰28.Ako Retna

πŸ‘‰29. Ibu Ainul

πŸ‘‰30 .Fairus

πŸ‘‰31 Puan Hazel

πŸ‘‰32. As samsudin

πŸ‘‰33.Ujie Othman

πŸ‘‰34.Syuhada Salleh

Tuesday, February 7

cupkek coklat gift Birthday Iman


Happy birthdayyy 
Iman ZahiahπŸ₯°
dah 9 tahun dia tahun ni.
Bby yg kuat nanggis mula2 dtg taska.he hee. Iman ni kat taska dari usia 3 bulan.

lip lap dah msk 9 tahun.
Tahun ni Iman nak cc sbgai gift utk kwn2 sekelasnya  kat sekolah.
Iman sek Agama intergrasi. taman keramat .

tak dpt raikan.ditaska.sb kakak iman minggu ni ada kem.
so minggu dpn pula sambut di taska 
kita mkn2 kt mamanya.

ciknur buat Cupkek coklat dan hias dgn swiss meringue krim pink pepel kaler kesukaan iman.
pg2 bw ke sekolahπŸ₯°



 

Thursday, February 2

Buah delima


salam.jumaat❤️

gerimis mula membasahi bumi hari ni. 
Sejukkk cuaca terasa nak lenaa pula

Nak hilangkan lemauu kita update entry lah. Belek2 ada gambar buah delima pula. Pemberian kwn dari Syah Alam.
kwn ni memang suka kirim buah2. 
kali ni dibaginya buah delima ,buah mangga dan kundang.
rezeki. Alhamdulillah
ciknur ni memang hantu buah hehee

mengunyah je la kejanya dpt buah delima ni