Sunday, December 31

pergi kenduri kawen


Assalamualaikum
     Ahad akhir disember 2023 kita gantung periuk la he hee  alhamdulillah dpt undangan majlis kawen ank kwn en suami.
Dekat je dgn rumah dewan ni.

kita sampai awal 12 lebih sb nk terus ke bts. anak dara ni nk cari baju utk dinner.
Dpt la tgk persembhan silat melayu.
mengiringi pengantin.
kwn. en suami ni guru silat.



Aiskrim. kon, sedappp
dan gula kapas
special. jarangg dpt. Biasa kat pasar malam. Penjual yg sama Dari zaman anak2 kecik.  Pantang nmpk dulu mesti nak beli zaman dulu Rm1 je




ada menu ketupat daun palas, cicah serunding dan jga lontong.

menu lain kuih2 talam, karipap, meehun sup, bubur pulut hitam pun ada. Meriahh menu2nya sampai x termakan


kanak kanak dgn gula2 kapas dan eskrim he hez


Saturday, December 30

Pencarian Bloglist 2024 Mamapipie.com

https://www.mamapipie.com/2023/12/pencarian-bloglist-2024-mamapipiecom.html?m=1

ASSALAMUALAIKUM
slmt berhari minggu.
Masih ada kesempatan sblm ditutup kan. jom kita join Pencarian bliglist


Pencarian Bloglist 2024 Mamapipie.com

Syarat penyertaan mudah aje:

  1. Terbuka lepada semua blogger yang ada blog.
  2. Buat blog post bertajuk "Pencarian Bloglist 2024 Mamapipie.com". Tepek banner di atas beserta link ke post ini.
  3. Wajib letak blog http://www.mamapipie.com dalam bloglist korang
  4. Dijemput follow media social mama (tak wajib) || Instagram | Youtube | Twitter | FB Page| |
  5. Tinggalkan link pernyertaan korang di post ini..
JOMMM join

Friday, December 29

segmen bloglist #45 MiaLiana

 

Segmen Bloglist #45 MiaLiana.com

Pencarian bloglist bagi bulan Januari, Februari dan Mac 2024 di MiaLiana.com bermula pada 10.00 pagi 28 Disember 2023 sehingga 11.59 malam 31 Disember 2023. Semua blogger dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog MiaLiana.com / Like Fanpage MiaLiana.com / Follow Instagram @mialiana (mana-mana yang ada)
  2. Buat entri bertajuk Segmen Bloglist #45 MiaLiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog MiaLiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada  1 Januari 2024.

** jom support Mia Liana....

Wednesday, December 27

kuih bingka labu


 Assalamualaikum semua

Hanya tinggal berapa hari lg akan melangkah ke 2024.

Dipenghujung disember ni mesti seronok habiskan masa bercuti bersama keluarga.

Apapun xtvt semoga semuanya akan meninggalkan memory manis buat kenangan 2023

Penghujung ni tak punya byk kesempatan nk ziarah blog, entahh la apa yg dibuzykan he hee

ciknur tak kemana mana pun, nak blk kg pun tak tercapai, harap2 2024 dpt blk jenguk kebun2 huhuu


3 hari cuti bila krismas jatuh hari isnin. Lepak rumahh layan anak2 bulus he hee dari pg ke malam.

ada kesempatan tu rasa mcm nk pula mkn bingka, nk bingka pandan, daun pandan sayang pula sepokok tu nk biar dia byk2 dulu.

Bila ke giant nampak labu bkn man byk dan cantik 2 pula menguning

apaa lagi rembat satu, kita buat bingka labu lah blh mkn ptg2.

Lamaaa betul x membingka ni.

buat 2 versi satu dlm loyang 4 segi dan sikit dlm loyang muffin ni

japp ya ciknur tuliskan resepinya

Sunday, December 24

jom makan. di eons Au2


assalamualaikum

jom makan
smlm ciknur sempt la jengah jejap
pusing tgk wah mcm2 ada
Eons Au2 @setiawangsa
meh sapa dkt2 sini jjcm




 



beli mee dan. mehun celup je dulu


dan aiskrim kelapa
next lah nk pergi lagi he hzz


Wednesday, December 20

jamuan akhir tahun tema Hawai



assalamualaikum
slmt bercuti
sblm bercuti kita makan2 dulu
jamuan aka potluck kecil kecilan

menu 2 masing2 bawa, anak2 taska jga bw mknan masing2
alhamdulillah meriahh penuh meja.


jajan2 dari parznts anak2
jelly sumi



menu utama nasi daging air asam, dalca dan  spagetty tomyam


 kuih2 dan kek2 jga. desert buah2an dan coktail serta fries 


tema Aloha kan kita ala2 di tepi pantai 😁 bkn main seronok anak2 ni mandi mnda





Acara penutup bg tahun 2023
sblm melangkah ke 2024


Sunday, December 10

Hari keputeraan Sultan Selangor


assalamualaikum

slmt pg❤️

slmt bercuti pd yg bercuti terutama. rakyat Selangor sempena dgn
"Hari Keputeraan Sultan. Selangor" 

kami di pertengahan Selangor dan. Kl
tapi duanya tak cuti he hee
Taska tak bercuti.
so kita keja cam. biasa



 Alhamdulilah rezeki.
ciknur ambik. tempahan apam. coklat cheese.

bila Kawan2 terdekat order insyaallah boleh terima. 




.

Wednesday, December 6

pisang nangka


 morning❤️✌️

Alhamdulillah
pokok pisang nangka dah berbuah.
di kebun mini he hee
walau tak besar tp ada jga kan.
ciknur sent gambar kat kakak di kg
tak bleh lawan la pisang dia disana setandan pun besar gedabak.
bersusun gemuk2 lak tu

ni kat kl dpt 5 sikat je. ✌️☺️

Monday, December 4

makan2 Birthday kak na kat Golek golek suasana kampung


Makan2 di Golek golek suasana kampung. namanya.
tak. jauhh kat Gombak je.
atas bukit, tak perasan. pun tmpat ni.
sampai tersesat la. he hee biasa la kan terlajak tu pusing jauhh

Sil. ciknur., belanja sempena. beday ank tunggalnya Nina.
alhamdulillah
menu2 kampung memang sedapp
daging salai lemak, ikan siakap, kailan, udang, kerang, telur dadar
udang masak lemak.

kenyangg. 
Ramai jga malm tu. 
Siap ada band, kita request dia dtg nyanyi wish bedayyy kak na.


menu2 yg sil order. ktorg sampai dah siap sedia nak sejuk dah pun he hee sb tzrsesat jalan adoiii
pusingnya sampai ke Genting sempah nun. 
 

depa ni cousin yg sgt rapat @ kakak adik dan. kak na.. membesar sama2


tak byk gambar. ciknur ambik.
malam. kan, kalu siang memangg byk. snap. 
tp. sgt cantik bila. google  tmpt ni.
boleh google 'golek. golek. suasana.kg.


 tempat mkn kami. ala ala suasna kg dulu2. 

Friday, December 1

khasiat barli kepada kesihatan



Assalamualaikum 

Pernah minum air barli? Skrg jd air kesukaan ciknur pula. Insyaallah harap2 dpt manfaatnya. tp kan kalau kat kedai kadang2 tu kita order ada kurang sikit sedapnya. rasa lain sikit

teringat patut la dulu2 selalu juga  tgk  arwah ayah ciknur order air barli bila mkn2 di kedai. Sekarang giliran kita pula he hee

mula2 tak biasa memang rasa tak sedap tp lama2 suka pula,

ciknur suka kunyah2 barli tu

Barli ni mcm gandum je, kalau dulu confius juga bila nak beli sb rupanya seakan sama

Gandum pula sgt sedapp buat bubur .

sb arwah mak pula suka buat bubur gandum


Barli ni antara makanan berkhasiat  yg banyak membantu manusia sejak zaman dulu lg

nama saintifiknya Hordeum vulgare sejenis tumbuhan bijirin.

Barli jga rupanya membantu menyinkirkan toksin drpd badan dan menghalang pertumbuhan bakteria

yg boleh menyebabkan jankitan khususnya di saluran kencing


KHASIAT BARLI KEPADA KESIHATAN

1. mengawal paras kolesterol-menurunkan kadar kolesterol LDL dlm darah

2.tinggi kandungan antioksidan

3.menurunkan risiko kancer- terutama kanser usus besar

4. menurunkan risiko penyakit jantung

5.mengawal gula dalam darah

6.melancarkan penghadaman-melegakan sembelit

7. menurunkan berat badan- serat tinggi

8,menyihatkan kulit-jerawat , radang kulit


assalamualaikum salam.jumaat♥️ musim durian  sudah tiba. skrg sana sini bau semerbak. kiri kanan dpn belakang jiran2 bau durian. hari2 longo...