Tuesday, February 18

cabonara


alhamdulillah....

nak share utk hari ni my cabonara kegemaran anak2 akak

simple resepi kita campur2 shj😋😋

Bahannya

1/2 peket spaggetty

 1 biji bawang besar (hooland)

2 ulas bawang putih 

isi ayam yg potong halus2

 beberapa  potong sosej
-ikut kesukaan

1 tin sos creamy mushroom (pasta)

2 slice cheesdale


cara2nya

panaskan kuali

masukkan sedikit butter (sbgi pengganti minyak)

tumis bawang putih/bawang besar

isi ayam

masukkan sosej yg dipotong nipis

masukkan 1 tin sos

bersama air dlm sukatan 1/2 tin  

gaul sebati

last mskkan cheesedale kacau hingga mencair

ok siappp utk dihidang bersama spaggety yg telah direbus

dan taburkan sedikit cili flake utk yg suka akan rasa pedas2 sikit

SELAMAT MENJAMU SELERA

😋😋✌



Sunday, February 16

bengkang pandan


assalamualaikum

akak masih setia dgn resepi kak Madiha bila ber bengkang ni😍
resepi blh tgk sini ye

kuih kegemaran encik suami




Tuesday, February 11

resepi kek pisang moist


assalamualaikum

selamat pagi buat sahabat2 semua
alhamdulillah syukur masih diberi kesempatan olehNya bernafas pd pg yg indah ini

jom kita layan kek pisang akak ni
yummyyy
wangi pisang berangan

bahan2 utama

4 biji pisang berangan
3 biji telur
1 cawan gula
1 cawan minyak masak
2 1/2 cawan tepung kek
1 st soda bicabonat
esen vanila

akak blend telur, gula dan minyak
pastu mskkan dlm mangkuk besar
kaut baikkan tepung kek
akhir esen vanila

kita bakar dlm lebih kurang 40- 1 jam
dgn suhu 160

ok siapppp untuk dimakan




Wednesday, February 5

japanese cotton cheesecake @ kek kapas



Assalamualaikum

selamat pg😉pg yg cerah dan indah
allhamdulillah

akak nk share dan simpan resepi kek kapas ni blog kesayangan. Next boleh wat rujukan
ceritanya ptg ahad marin  akak membaking kek ni 
sblm anak2 berdua tu pulang ke hostel masing2 
rutin setiap ahad kakak dan abg is kembali ke kolej 
 abg is balik Politek Banting dia drop si kakak isha kat Kptm Bangi. boleh wat minum sblm berangkat.





kali ni resepi akak copy paste dari FB  JOM BELAJAR BUAT KEK

Bahan bahannya

125 gm cream cheese @ 5 keping cheesdale
25 gm butter
120 gm susu segar

#cairkan dgn kaedah double boiler

40 gm tepung kek
30 gm tepung jagung

#ayak dan ketepikan

5 biji telur b
asingkan putih dan kuning

secubit garam

5 biji putih telur
1 st cream of tartar
65 gm gula kastor

putih kembang hingga jd meringue @kental

cara cara

panaskan oven 160
sediakan loyang saiz 7 @ 8

cheese yg telah dicairkan doube boiler td pukul sebati kemudian mskkan tepung
akhir skali mskkan telur putih yg kental td sedikit demi sedikit 
kaut balik shj dgn senduk hingga sebati

mskkan dlm loyang bakar secara double boiler jga ya @ dgn meletakkan air panas dlm loyang yg lebih besar kemudian baru letakkan loyang kek

bakar 1 jam 10 minit


Monday, February 3

red velvet cheese 2



assalamualaikum

red velvet lg😊 resepi yg berbeza. dan bentuk versi berbeza jga. kali ni akak buat  utk potongan slice
dan paipkan cheese shj sbgai hiasan

resepi pilihan akak red velvet   tqqqq Hana

                                                 

Assalamualaikum semua🥰 utk makluman ciknur adalah agent produk Mamasab bakery.  Mesti penah dengar dan tahu kan. Produk mamasab mcm2 ada. B...