Saturday, July 31

bayam. gergasi


Assalamualaikum
sbgai menutup bulan july simpan kenangan 
kisah pokok bayam cik Nor ni
Pertama. kali dlm. hidup. cik. nor tgk pokok bayam membesar begini
dgn ketinggian 6 kaki 
 sepokok lg dah tumbang minggu lepas lepas angin kuat
asalnya pokok ni semai dlm pasu tp ntah mcmana tumbuh di luar  tepi pagar ni 
byk lg sebenarnya tumbuh dek benih diterbangkan angin
merata tumbuhnya kat paip air berdekatan


gambar bawah masa 12 july
sama. tinggi kanak2. 4 tahun


Thursday, July 29

cekodok durian



 assalamualaikum

salam. jumaat semua

jangan boring ya ๐Ÿ˜๐Ÿ˜masih cerita berkaitan buah2 bermusim.

selain pulut durian, cekodok durian pun menu wajib ada pada musim raja buah ni.

2 menu kegemaran cik nor he hee

selain yg dua ni cik nor tak makan.

spti kuihmuih yg campur durian.

cucur durian ni kena yg gebu lembut sedapp. tp ianya cepat jd kehitaman

slow2 time goreng tinggal. je sat hangus๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

Biasa cik nor buat cucur ni bila dah adun dgn tepung kena. biarkan. dulu dlm. sejam atau lebih supaya bila. gorzng jd lembut. Mcm letak soda.  sb gas durian ni kan. menyebabkan adunan. ni kembang

tp kalau terlebih lama pulak jd tqk sedqp juga kang jd masam mcm tempoyak.

bila. goreng berminyak comfir la tak sedapp. Byk ragam jga nk jadikan cekodok durian yg betul2 memenuhi selera. 

cik nor suka


 letak tepung byk dari durian. baru bestt. 


pulut durian santan


  Bila musim durian tiba pastinya menu yg takkan penah dilupakan๐Ÿ˜Š✌️๐Ÿ˜

wajib ni kena makn. puas2

cik nor kalu dpt ni memang tak mkn nasi dah la. 

kenyang pulut durian.

Santan mesti yg fresh,  isi durian. pun fresh baru ngam๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

cik nor suka pulut tanak xmau yg lembik2 sgt. Santan boh garam lemak2 masin gitu

isi durian. 3, 4 ulas.

Ada org mkn buh gula,  cik nor tak suka gula.

cukup pulut santan lemak. masin dan manis isi durian perghhhh nikmat mkn ni he heee

teringat kat arwah mak ๐Ÿ˜”

kalau mak cik nor sb tak boleh mkn. pulut (berangin) jadi mkn. dgn. nasi putih ke. 

Sunday, July 25

musim raja. Buahdurian. 2021


 Assalamualaikum

☺️4 hari cik nor. hilang dari radarsekejap 

masuk meredah kebung durian. Jangan tanya dimana ye☺️✌️

spt thn2 lepas tiba musim buah buahan tempatan dtg lg.  Setahun sekali

pokok. kat kebun cik nor tak menjadi kali ini. Tapi pokok2 arwah ayah kat bukit alhamdulillah walau tak semua. pokok tp. separuh berbuah lebat.

rambutan manggis pun alhamdulillah bykk buah.

bila lambakan buah byk dan pkp pula aduhaiii memang jatuh lah harga buah2

Durian kg bila musim dan lambakan sampai harga sebakul 20, sekilo cuma Rm2.

kepuasan mkn. durian. sendiri ni lain dari  mkn durian. yg beli betul tak. Nak lagi durian. tu kita sendiri yg kutip freshh dari pokok. Boleh pilih yg mana  isi sedapp dan disukai ha haa

sbnya lain mulut lain citarasa. Sb tu arwah toknenek dulu2 dan. mak ayah tanam bsrbagai jenis buah.. ada yg isi putih kuning, lemak manis.

macam2 raso ada. cumanya tak tau nama. apa ☺️ black thorn. ka musang king ka, kucing ttido lah.

mcm2 btk durian yg duri tajam yg xdak duri. yg hijau yg bulat, yg lonjong. 

apapun tetappp besttt sedapp



keringat arwah pak. byk di sini. Pg petang menjaga pokok2 duriannya. 
dan disini jga byk. moment2 indah kami. waktu kanak2 kala musim raja buah.
terjatuh tergolek. semua. ada. Utk sampai. kalau dulu2 utk kesini bkn mudah terpaksa mengharung sungai, bendang, merentas rumah2 org kg, mendaki bukit. Kumpul durian,, bawa balik ke rumah. 
Berjalan kaki  ikut arwah mak. Balik pula mengendong durian. setakat yg mampu
utk. dijual. Dapatlah kumpul duit poket.
Rinduu nya kenangan2 begini... 

yg pastinya setiap kenagan. tetap dihati
terasa kehadiran makpak tersenyum. memandang kami yg masih terus sayanggg akan peninggalan yg satu ini.
syukur kerana masih dpt menikmati kelazatan. buah2 durian. 

Tuesday, July 20

bubur candil pink


  assalamualaikum


salam. Aidiladha @ selamat hari raya Korban semua kenalan2 cik Nor Alhamdulillah. Dpt meraikan aidiadha thn ini dlm suasana pkp lgkan. walau pkp syukur masih ada kesempatan beraya.
Dirumah bersama ahli keluarga, anak2 alhamdulillah
family ciknor xda gambar raya haji kali ni
☺️ kita raya mkn2 dan santai
kunjungan tiba mknan dari jiran2 tetangga. syukurr. saling bertukar juadah
cik nor masak nasi minyak dan  masak. rendang daging mak je. beli lemang sebtg
tp jiran2 bg juadah rzndang ayam, lontong, nasi beriyani lah. ๐Ÿ‘๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜Š penuh la meja mkn.

sempena puasa Arafah, sempat lah buat bubur candil ni. juadah berbuka desert
anak beranak puasa. masak nasi berlauk ayam kentang.
bubur yg ciknor suka kenyal2
bersama sagu emmm.  kebetulan. sagu siap berkaler so. nampk kuahnya mcm. pink. 

Saturday, July 17

coretan Pilu - Ayahanda



 Al. Fatihah
utk. arwah ayahandaku HJ ABDUL KARIM MANSOR
rasa kerinduannn yg teramat.....

22 Mac 2018
3 tahun sudah Ayah pegi meninggalkan kenangannya ,jasanya yg amat besar terhadap keluarga                                                                                                                                                                                rasa rinduuu nak tatap wajahnya.... 


sayuuuu hati  sungguh tengok cerita ni ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ menitis airmata

Hargailah Ayahibu seandainya ia. masih ada.. Bila. keduanya tiada kelak pasti apapun  yg berlaku perbalahan.  persengketaan  akan. mendtgkan. rasa penyesalan. yg tak sudah.
Ayah tetap yg terbaik pd anak2nya
pengorbanan yg tak mampu dibalas

terbaekkk drama ni. kisah masyarakat yg harus di tonton
membawa maksud dn kisah yg realitynya sering terjadi.

Ayah tetap ayah
ego nya tetap ada tapi sbgai anak kita seharusnya beralah

terkesima dgn watak ayah @ Jalil Hamid





Friday, July 16

roti kentang lembut


 assalamualaikum

Ptg ni cik nor merajinkan. diri buat roti kentang. Lama jgak tak meroti. rasanya.

rasa nak mkn pulak tiba2

adun @ uli tangan shj. Sb adunan.tak banyak tepung 230gm. Hasilnya dpt seloyang saiz 9.

resepi.cik nor. google dan. ikut resepi seminit resepi. Mula. adun memang sgt lembik. tambah2 tepung lg.mungkin sb buh telur sebiji yg agak besar kot

lain bahn ikut sebiji resepi yg dikongsi

entah mana silapnya kot ha haa

tp. apapun. roti. lembut. sedapp. alahaii cik nor pula. tgh2 membakar roti blh keluar kejap hantar daun kunyit kat kwn

he hee itu jadinya tergaring sikit.


Thursday, July 15

Apam. coklat cheese



salam. Jumaat kesayangan
alhamdullah syukur masih diberi ruang utk bernafas hari ini Jumaat 
6 zulhijjah tinggal. lg 3 hari kita akan menyambut hari raya Qurban @ hari raya Haji bg thn 1442.

Allahuakbar... masa begitu pantas
kerinduaan yg makin menebal pd insan2 kesayangan yg jauh dimata๐Ÿ˜”
rinduu berkumpul bersama adikberadik
sprti dulu2. Sama2 meraikan. sambutan. aidiladha.
sabarlah duhai hati sabarlah kita semua
bertabahlah.
ujian utk menguji dan mengajar kita utk terima segala ketentuanNya



 alhamdulillah cik Nor mlm td dpt siapkan tempahan apam coklat cheese kawan2  berdekatan rumah.

kawasan. sekitar boleh cik nor cod jew.. Rezeki. terimaaa kasih byk2 ye.

Resepi cik Nor suka  dengan perkongsian resepi disini -puteri-ayu-coklat-cheese-

Aaminnn semoga kita semua sentiasa diberikan kekuatan dan. rezeki utk meneruskan kehidupan ini

Monday, July 12

Nasi goreng kicap mama




Assalamualaikum

alhamdulillah kembali. bersiaran

tajuk Nasi goreng kicap rare ni  ha haa

simple sangat tp inilah digemari anak2 cik nur. Di baginya nama. nasi goreng kicap mama.

si abang si kakak dan si adik memangg suka sgt ni.

menu bila nak mkn malam. pun ia, pg utk sarapan pun ia.


 

segmen Renew Bloglist 2021

 

.
ASSALAMUALAIKUM



 Follow blog JJM Jari Jemari Menari &  Instagram (WAJIB) 

2. Buat entry tajuk : " Segmen Renew Bloglist 2021'

3. Letak banner di atas & link kan ke entry ini. 

4. Minta kalian like gambar di Instagram Ika untuk support ika dalam meng-review buku. 

5. Letak link entry yang sudah di publish ke ruangan komen. 

jom join  kita support  dan meriahkan segmen giveaway Ika ni

SELAMAT BER SEGMEN

Sunday, July 11

alhamdulillah


 simpan kenangan

11 july 2021 dpt suntikan vaksin 1 dos di Axiata Arena Bukit Jalil
insyaallah next 2 dos pula

alhamdulillah semua ok dipermudahkan

tak ada simptom apa2

ptg td rasa dedar sikit , ikut pesanan Doktor terus telan panadol 2 biji

harap2 malam ini tidur lena
he heee

Saturday, July 10

Bengkang labu @ bingka labu menu sarapan hari minggu



assalamualaikum

semalam ke giant. beli brg dapur, cik nur nampak labu2 tersusun. molek. 
Yg siap potong nampak. isinya yg keorenan tu mengoda. pulak.
Ambik la. 2 satu agak besar tp harganya cuma rm2 dan. 1.kecik.rm 1.03
Dlm minda plan. nk buat bengkang. he hee dan.
 en. suami nk masak lemak kuning.  So menu labu la. hari ni kita.
pg2. cik rzbus labu dan. lenyek. utk buat bengkang. saja try dlm bekasmuffin kecik ni dpt 6 pcs. selebihnya masuk dlm acuan lubang tengah.

resepi pernah kongsi disini ๐Ÿ‘‰๐Ÿ‘‰bingka-labu-berbijan-bengkang-labu.html










Friday, July 9

resepi cupkek coklat sukatan cawan


Salam. jumaat
28 zulkaedah 1442

frust dgn vanila cupkek. kita buat coklat cupkek. pulak. lah ye.  Utk. xtvt anak2 playschool dirumah. Bg yg tetap setia beri sokongan pd. taska.walaupun tak dtg masuk bln kedua pkp.
buah tangan @ dari Taska
set. siap (diy)  utk deco
dgn. 3 warna krim dan. hiasan. manik. serta gula2

resepi. alhamdulillah elok. je kali. ini
menjadi. yg penting cupkek x merenggang dari cup nya. sikit2 je la ada.  tapi kek yg moist dan sedappp
tqqq Cikmatahari atas perkongsian. resepi
boleh tgk. disini ye





 

Thursday, July 8

vanila. cup kek


assalamualaikum
hujan. lebat membasahi kuala. Lumpur
sementara keboringan nak menunggu reda nak balik rumah. ni layan blog japlah kan. boleh juga psni nk clear gambar2 dlm hp ni
Aktiviti kanak2 playschool deco cupkek
tgk gambar muka masing2 tu kan excited belaka. siap je semua nak mkn terus he he tak sabau betul

sebenarnya masih dlm. experiment lg buat cupkek vanila ni
belum. dpt yg betul2 puashati
emmm mcm2 resepi dah try.
 yg ni rasanya memang sedappp
lembut, cukup manis nya dan harum.
tapiii kenapa bila. dah agak sejuk kek akan merenggang dari cup nya tu
masa masak nampk. menarik naik molek tp bila. keluarkan. dari oven๐Ÿ™„๐Ÿ™„๐Ÿ™„
atau semenangnya begitukah

ada teknik2 yg khas agaknya la. kan
ha haa. tu la. kena. belajar dgn. sifu2 ni




 

Sunday, July 4

si comel ank2. bulus


 Assalamualaikum

selamat tghari semua❤️

cute tak ✌️๐Ÿ˜ ank bulus berdua ni. Tgk tu berpelukan. tido. alahaiii  tersentuhh hati tiapkali pandang ank2 kucing dan kucing yg terbiar ni. Yg gemuk gebus tu namanya Moktam @ boyot he hee sb dia gemuk dan hitam. Paling gemuk dari 4 ekor anak ciktam. Sebelahnya pula si manja, si comot pula suka menyendiri sikit. tido jauh jauhh.

Sedihnya ๐Ÿ˜” seekor lg si comel mati minggu lepas. Akibat demam selsema.

tinggal 3 dah anak2 ciktam. Ini pun 3 ni ada selsema juga. Bersin, ada hingus.

Jangkit dari ibunya @ciktam la ni. Yg suka merayau rayau tangkap tikus. huhuu

ciktam ni sebenarnya kucing buangan, terbiar di lorong blkg umah. sebelum ni penah update story ank2nya kena mkn dzngan biawak.

Beranak kali ni entah mcmna blh diletaknya ank2 dia bawah almari kasut bhgian depan pula. emmm terima dgn terbuka kdtgan kucing2 ni. Selagi ada rezeki, blh beri mknan pd kucing2 

ank2 pun rajin melayan๐Ÿ˜Š Ank bungsu akak ni dah lama teringin nak bela. kucing. Dulu janji dgn dia dah sek. menengah baru boleh bela. kucing. Skrg masanya la tuh. Dah PKp. ni aktiviti di rumah, kelas online di rumah. je kan. Hilang la. kebosanan dorang layan. anak2 kucing ni.

Si tiger dan stokin pun dah membesar lasak. ๐Ÿฏ๐Ÿ˜”cuma sleepy dan si nala adik ipar dah bagi pd org lain.

terpaksaa sebenarnya. Story mory tragedi telah berlaku bulan june ni.

panjang pylak kisahnya ye.




Friday, July 2

musim buah star


 

slmt berhari minggu Buah star, kot kg nama ni la org panggil kot tempat lain nama. apa ntah la sejenis. dgn. buah kundang juga bezanya buah star ni bulat2 kot kg memang byk pokok ni. Kot dlm kebun getah, kot tepi bendang kot umah2 pun org2 dulu tanam kalau kat umah arwah tokngah dulu pokok star ni memang besar mungkin sb dah lama memang tinggi jga zaman era 85 tu memang leh panjat la lg dahan. bawah rendang tu he hee rasa masam2. manis, kalau masak. ranum manisss hat tak berapa bmasak org buat mencicah dgn gula. kicap boh cili padi sikit fuhhjh sedapp kecur airliur dengar sebenarnya lama dah tak merasa mkn buah ni baru ni je jenguk kebun arwah yg agak terbiar tu cari pokok ni. Alhamdulillah masij\h ada dah lebat buahnya.. jd mkanan kera monyet. ada duk jual siap bungkus tu tgk tepi2 jalan. Nostalgia di zaman. sekolah pokok ni memanh tempat kami duk panjat je ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜✌️

syukur Alhamdulillah  malam Raya ke3 dpt Balik.jga ke kampung berkumpul bersama sama .   2 Kakak ciknur.dan 3 adik.  Walau tak cukup 8. kaka...