assalamualaikum
salam di hari minggu, masak2 apa hari ni, tentu menu special kan,
maklumlah hari cuti dihujung minggu ni anak2 pun ada kat rumah ye tak.Meriah lah kalau ramai2 ni kan.
menu kat atas ni bukanlah dimasak hari ni dah berhari-hari yg lalu he he lupa dah hari apa mengodeknya. Wat pun waku malam2 sebelum baring lelapkan mata . dah masak biarkan je esok pagi2 baru potong wat bekalan g taska. Dapat la Alas perut sebelum makan tengahari jam 12.00 tu. Pagi2 memang tak makan yg berat2 tp kena juga makan nanti perut masuk angin...gastrik lagi susah kan. he he
paling bestlah bingka labu yg guna resepi ni tau..terbaik he he memang sedap
resepinya ambik bLog RENCAH KEHIDUPAN oleh Sue
Asal dari Datin Lulu @myresepi dan kita c/p kat sini pula wat rujukan.
BINGKA LABU
bahan-bahan utama
SELAMAT MENCUBA
TERIMA KASIH
BINGKA LABU
bahan-bahan utama
- 600gm labu (berat selepas di rebus/kukus) - dilecek sedikit kasar
- 2 @ 3 sudu besar kelapa kering ~ tak letak
- bijan secukupnya untuk taburan
- *2 cwn tepung gandum
- *2 sb (mumbung) tepung kastad
- *200ml santan kotak + air = 2 cawan santan( kita guna santan kelapa fresh)
- *3/4 - 1 cawan gula
- *2 sudu besar butter @ marjerin - dicairkn
- *½ cwn susu pekat manis/krimer manis
- *1 sk (rata) garam halus
- *5 biji telur (saiz B/C)( guna 4 biji telur A)
- Oven dipanas terlebih dahulu, 180°c
- Bahan2 yang diblend tadi dimasukkan ke dalam labu yang dilecek...Kacau sehingga sebati
- Masukkan 1 sudu besar butter/marjerin kedalam loyang dan panaskan sebentar dengan api yang kecil..
- Tuangkn adunan tadi kedalam loyang...Tabur bijan...
- Bakar lebih kurang 1 jam @ sehingga masak/ biar garing cikit kat atas lagi sedap...
SELAMAT MENCUBA
TERIMA KASIH
kita tengok saja la orang buat bengkang. kat rumah ni tak dak peminat bengkang. nak mkn beli la sepotong dua kat mak cik juai kuih :-)
ReplyDeletesgt rajin buat bengkang....kejadiannya pon cantik..elok je kena bedah....
ReplyDeletelarat mkn kui je b4 lunch? terernya.. kalo sy mesti dh berguling2 kelaparan!
assalamualaikum kak..
ReplyDeletesedapnya bingka. dapat kerak2 kat aats tu kan, warne pun cantik. saya nah juga buat bingka labu tapi guna resepi cik mat.. mmg feberet seisi rumah. sampai buat kat kampung pun kene buat 2 hari berturut2. hehe
wslm izah
ReplyDeletefeberet akak ngan husben tp kalu kat kg ramai yg suke kan he he sekejap je habis..
Ummi... rajin bila nak makan he he
ReplyDeletealhamdulillah kali ni memang elok leh potong
akak suka makan kuihmuih je pepagi ni he he yg berat cam nasi lemak kadang2 beli jg