Sunday, January 30

Family day - Bukit Frazer


Throwback November 2021.

cerita familyday kecil kecilan. separuh je yg join. Tak plan pun tiba2 adik bgtau ada kosong apartment

yg mana free je join, kalau semua abg, kakak dan cucu cicit lg meriahh ni. 
alahaiii rinduuu dgn ank2 buah & cucu2 Pahang tu. lamaa betul x jumpa
Percutian 2 hari 2 malam ditaja adik ciknur., Apartment utk staff dbkl. Alhamdulillah. 
kami 5 beradik. kakak2 dari Perak, adik dari Penang. dan ciknur & adik dari Kl. 

ciknur kali ke 3 naik ke Frazer hill  
Firstime masa tahun 2001, kedua  5 tahun lepas kot dan ke3 ni apartment yg sama. Adik ciknur sponer jga. 

masih sama kalau tgk pd gambar2 yg dulu. cumaaa lepas pkp bykk yg agak terbiar.  












pokok2 strawbery yg hidup segan mati tak mahu ni ha haa
kecik2 buahnya.  adik ipar kutip jga la 
ciknur beli jagung. 




beratur nk naik bot ni. ramai pula time nni






 tak puass berkumpul. 

ada rezeki lainkali jika dizinkan olehNya

Saturday, January 29

jom minum susu


 Jln2 eons td๐Ÿ˜Š terbeli susu produk ni

nak try dulu tgk  serasi ke tak 

katanya high calcium♥️

dah try dulu omega, Anlene he hee 

bila usiaa dah melewati senja ni sakit2 belakang, pinggang mcm2 kan

kebas2 kaki nak lg time tido adoiii

mula la lenguh semacam



 

Wednesday, January 26

'TISU' pun kedekut

mee rebus emmm. nampak sedappp kan

he hee bolehlah sedapp

mungkin sb bukn febzrzt kot๐Ÿ˜✌️

kedaii biar rahsia tapii femess namanya memang sebut org mesti tau

Harga sepinggan ni Rm10 + air teh limau air Rm3. 

isu disini adalah 'tisu'  adoiiii  bukan kedai je kedaii lain pun

kenapa ya sesetengah restoren. or kedai makan ni kedekut nau nak letak tisu

mkn mee berkuah camni comfirm la kena tisu kat tangan kann terlelehh kuah ha haa

dulu2 kan ada je tisu kat meja. alaa tisu murah yg lipat2 mcm  yg kat kenduri kawen pun ok je 

bkn buh tisu kotak yg harga mahal dah skrg ni

kat kedai eco baru 2.20 sen. 

skrggg rasa payahhh nk jumpa 

kena ambik kat kaunter bayaran. 

yeee fahammmm

ada isu' katanya kalau letak kat meja 

ank2 kecik mainn2 dan suka buangg

emmmm

##saje nak membebel pg ni

ha haaa nk release tension

 sekadar luahhhan 


 

Monday, January 24

ioi Mall Putrajaya


al kisah 2 minggu yg lalu. 
adik lelaki cik nur sekeluarga dari Penang dtg kl hantar ank nya msk kolej. 
sambil2 tu bw la dia jln2 pusing Kl ni
selesai daftar msk asrama, cari keperluan di Giant, settle semua. 
Bermlm. di rumah adik kat Gombak.  sempat la bawa  pusing ke Klcc  singgah jap bergambar kat 
saloma bridge  pastu  ke Cheras ambik adik lelaki  bungsu yg bujang duk.sana.






isnin tu plan bagai  la  nk bawa jalan2 ke Putrajaya pula. kat sana  byk tempat menarik yg x penah lawat lg
 tapi adohaiii masing2 Dah ptg kol 4 baru gerak, emmm cuaca elok lg sampai2 je Putrajaya menuju ke Masjid Putra  utk solat Asar terus ujan selebat lebatnya.
memang lebattt dan rasanya lamabt reda ni maka  terperangkaplah   ktorg dlm kereta. 
adik ciknur turun jga solat.  ciknur pun basah abiss la seluar sb payungkan dia he hee

last2 ank2 buah bg cadangan sb dkt sejam menunggu, kami gerak ioi mall je. 
dah lapar ujan2. ni lgpun blm solat lg. 
Round2 je ioi yg besar ni 
plan bertukar he hee


jumpa cu mart apalagi ank2 dara ni pakat beratur beli. aiskrim, sosej, megi
lepak. jap. santai2  mkn smbil borak2 cuci mata tgk suasana lampu2 sini. 




otw Balik singgah cari kedai mkn lg. 

konon2 nk cari nasi pulak, ada tomyam ker. Perut org melayu kena. cari nasi jga
 nampak  je tmpat mkn terus benti
☺️ xtau la kat mana. 
x sempat pylak nk snap dah gambar masa mkn, masing2 cari menu  adik order satay willy kajang , nasi paprik, nasi goreng.
kecohh kejap sekzluarga. kami 5 beradik mcm lamaaa x jumpa ha haa



kan esk cuti thaipusam kita sambung esklah. 
Adik kat Gombak pun nk belanja makan  lg, doa selamat sempena duk umah barunya.  
Pg2 terjun kolam mandi ank2 buah yg bwh umur ni. 
Ttghari  dah kena  gerak balik Penang dahhh
esk kan  dah keja ☺️✌️

sekejapp masa ni kan. 
tak. sempat jln2 byk tempat. nextlah jln2 kl. lg. 


Sunday, January 23

Daun pudina




 Assalamualaikum 

morning❤️ 

semalam hari utk  belek2 kebun sekangkang kera ni dan salah satu koleksi pokok kesayangan ciknur nilah
pokok pudina. Masa beli konon nk letk kat dapur tp akhirnya duk dpn je. 

Masa beli 2 pasu tp tinggal satu, satu lg keringg sb lupa nk siram masa tu ha haa
adoiii tak perasan 

๐Ÿ‘๐Ÿ‘Pudina  ni daun spesis tumbuhan herba yg baunya... segar. ✌️
kalau letak dlm ubat ubatan dan makanan akan memberikan rasa pudina @ mint gitu. 
sb ada kandungan menthol dan menthone
ia jga bersifat anti radang terhadap kulit dan mampu mencegah bkteria
 
banyak khasiat sebznarnya pudina ni
terutqama kpd kesihatan badan kita
ringkasannya ye ciknur letak. 
hasil perkongsian ✌️
#sumber Root of science

1.  Utk merawat selsema
2. legakan sakit kepala
3. rawat proses penyembuhan luka
4. rawat sistem elergi
5. melegakan rasa loya, mual2 dan muntah
6. melegakan ketidakhadaman dan keselesaan
7.melegakan sindrom rengsa usus
8.memberi kesegaran nafas
9.legakan kesakitan semasa haid
10.tingkatkan dan. memperbaiki emosi. 

 

Saturday, January 22

giveaway superhost

http://blog2shout.blogspot.com/  

assalamualaikum

happy saturday

alhamdulillah 
pg2 cuaca mendung hujan dan tghari sikit mentari muncul
sambil lepak2 di rumah  dptlah jga buat entry 
utk segmen Giveaway
lama rasanya ciknur tak join kan

wow first nampak sangat excited dgn tawaran hadiah giveaway ni
memang teruja  membacanya
wokeyy jomm kita pakat meriahkan sama2 dgn turut serta mana tahu ada rezeki kan

syarat2 nya pun  mudah
ciknur cp je ya


1. Follow blog ni dan tulis link/komen apa-apa saja yg murni dlm posting ni..


2. Subscribe channel youtube:  # Family Factor


3. Buat simple entry kat blog anda,  tampalkan banner kat blog anda dan link kan ke posting ni.








4. Optional (tak buat tak apa) Teka aku asal dari negeri mana ( kalau anda menang giveaway, kami akan tambah cash RM100 kalau tekaan tepat. Boleh buat makan makan at Kg Baru)


TARIHK TUTUP pd 28 Febuari 2022

masih ada masa ye utk bloger2 join

Utk syarat ke 4 ciknur teka  tuan blog ni berasal dari Perak


ok good luck utk semua

Friday, January 21

kenduri kawen. januari 2022

majlis kenduri kawen pertama dpt. hadir utk. awal tahun 2022✌️

Alhamdulilah 

happyyy kite lamaa x mkn kenduri tau he jee

bertempat di Naan Corner 1983 kat Au5 Keramat. Kl

meriahh cantik tempatnya dgn lampu2 

hiasan. 

kita posink la. kejap. kat pelamin yg disediakan kat dpn ni. utk para tetamu sb depan pintu masuk. 

Pelamin utk pengantin kat dalam pun ada jga. Lg cantikkk







Wit mak pengantin perempuan. 

kak Noor @ ibu @ bff ank bungsu ciknur. 



 dpt. ambik gambar pengantin di meja mkan je, pelamin tak sempat sb asyik menikmati juadah ha haa


Wednesday, January 19

Be yourself


selamat pgi ๐Ÿ˜Š❤️

semoga Allah merahmati kita semua

**Buat baik kerana Allah
bukan kerana inginkan pujian atau snjungan manusia semata mata

jangan sekali kali. ada niat.... 

contoh ✌️ Bagusnya awakkk☺️
rajinnya awak๐Ÿ˜Š
sakit pun datang kerja ekkk๐Ÿค—

adohaiiii๐Ÿ˜

lebihhh peringatan kata2 buat diri

JADilah Diri sendiri

hakikat or reality 
yg inginkan sanjungan lebih menonjol dan dihargai 

suatu ketikaaa ciknur sendiri penah dan seringkali abaikannnn family semata mata nak jga prestasi diri sendiri depan mata bos dan rakan sekeja
takut dicop tak bagus๐Ÿ˜” 

sanggup tak cuti
mc tolak. tepi
bila cuti pun masih ingat kerja
sangguppp skip masa yg palingg berharga utk bersama family di kg๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”๐Ÿ™„
sedihnyaaa

bila renung renunggkan kembali
terasa penyesalan yg tak. berkesudahan

✌️sekadar perkongsian rasa 
yg tersimpan. di lubuk hati
 

Monday, January 17

lempeng kelapa + ubi rebus

kalau lalu jalan sini wajib memang singgah rnr ni utk menikmati lempeng kelapa dan ubi rebus๐Ÿ˜Š

RNR Serdang. 

tapi waktu ptg2 lah baru ada menu ni. 

mkn lempeng panas2 cicah sambal memang perghhh

ciknur suka ubikayu rebus ni cacah kelapa. 

lembut ubinya tp kena pilihlah. 

nk cicah sambal pun boleh jga

menu nostalgia. 



 

Friday, January 14

tugu Negara Kuala. Lumpur



selamat berhari minggu

baru dpt upload gambar2 yg lamaa cik. nur hajat ni. 
nak ke Tugu Negara. 
dah hampir 25 tahun jd penduduk Kl. inilah baru tercapai

kalau tgk album lama., arwah pak mak dtg sini. beramai. ramai gambarnya. ikut cerita arwah mak dtg sini masa hantar arwah tok nk pegi haji. sambil2 jalan2 la 
gambar hitam putih. 

 




ramai. jga yg dtg sini.hari minggu. bergambar. 
jd minta. tolong snap. gambar skali alamak tak centre laaa adoiii

simpan. sini utk. kenangan. ♥️

Sunday, January 9

Butterfly park Kuala. lumpur

ASSALAMUALAIKUM
 
jalan2 cuci mata♥️dgn ank2 dan anak2 fruit. Tak dpt jauh2 dlm. Kl pun alhamdulillah. 
Taman Rama rama kuala Lumpur
first time dtg sini dulu masa ank 2, si abang dqn kakak tisha usia 4,5 tahun
tahun 2004
 kot. Bila tgk gambar2 lama, pandai kakak plan  terus dtg sini
nk ubat kesedihan mama yg dpt kemana mana he hee ok jga santai2. ootd kat sini sukaa la dorangg
Mama ikut je, tapi abah kena tinggal he hee jga anak2 meow kat rumah









tak banyak rama rama pun. 
penuh dgn pokok2 menghijau
mungkinn kena banyak pokok2 bunga baru rama2 banyak







beza sgt dari dulu tempat ni





dulu kecik posink sini so skrg gambar versi besar  mama suh posink jga cam dulu2 ha haa















paling suka tgk view disini
cantikk tenanggg


 

Assalamualaikum semua๐Ÿฅฐ utk makluman ciknur adalah agent produk Mamasab bakery.  Mesti penah dengar dan tahu kan. Produk mamasab mcm2 ada. B...