Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2014

lapis ubi kayu

assalamualaikum apa khabar semua....harap2 semua sehat2 belaka Cuti sekolah bermula, mcm biasa la kan bertambah buzy. Ank2 bertambah ramai  heHe yg kecik besar semua. Ada kebelakangan ni tak sempat nak tgk blog ni lama2 , siang uma sempat intai2 je malam pula terbungkam awal huhuu  Ok cerita menu seperti tertera gambar Kuih lapis ubikayu. Lama sudah buatnya tp tak lepas2 nk wat entry Kuih lapis tp bakar dlm oven.  Bolehlah sedapp jge tp kalu wat bengkang lg sedappp Percubaan yg tak berapa menepati Next wat lg kalu ok sedappp giless baru post resepi ye Jangan mare naa

semperit Raya

assalamualaikum  eiiiii awalnya....wat cikut raya he hee mestikan ayat pertama bila nampak ini biskut ye tak tapi takper layan je tak kisah  emmmm dah habisss pun kena ngap sebalang hasil ccubaan pertama malam mingu lepas ha haa cepat oooo tak sempat nk snap  biskut tradisi dulu2 ni kan feberet anak2 jg memang laju je la . Kali kedua wat baru leh ambik gambo he hhe ikutkan ada berbagai versi semperit ni kan, ada setengah sebut biskut bunga dahlia tp ktorg dah biasa panggil kuih semperit yg ranggup, yg gebus ,yg berderai he hee pun adooo yg kuning yg kuning air dan lain kaler pun ada. ikut suka yg mana pilihan hati acuan pun ada berbagai jgk. dalam blog ni dah ada resepi semperit   DISINI  penah wat entry nak raya tahun lepas. Resepi kakak sulongku pun ado resepi masa dia belajar zaman anak dara dulu2  tp yg ni try resepi lain  saja nak try resepi2 lain pula. oklah ranggup dan tak mudah berderai sbnya lebih penggunaan tepung gandum kot.

mei dan hari2 istimewa

Assalamualaikum alhamdulillah.....kerana masih diberi kesempatan  Dengan izinNya jg hari ini masih mampu memberikan ucapan dan mencoretkan sesuatu walau sudah melepasi waktu yg sepatutnya, Mei bulan penuh dgn hari utk diraikan . sambutan Hari istimewa utk Ibu, Hari untuk Jururawat dan jg Hari Guru2...apa lg ye kalu ada yg terlupa nak sebut. walau ada yg mempetikaikan tak perlu ada hari ibu kerana setiap hari adalah hari  untuk sayang ibu katanya. bagiku pula tahun ini hari2 istimewa bulan mei ada sejarah @kenangan berkongsi dgnnya. yg pastinya akan terpahat dlm ingatan. ada cerita yg akan ku kenang sampai bila2.... 12 mei-17 mei 2013 semoga diriku sentiasa beringat akhir kata SELAMAT HARI IBU, MAMA, EMAK, UMMI, BONDA buat semua teman2 di alam maya ini. SELAMAT HARI JURURAWAT utk yg bergelar Jururawat dan akhir  SELAMAT HARI GURU buat cikgu-cikgu sekelian. Cikgu2. Teman-teman blogger yg memilih kerjaya sbgai

celebrate besdayy 15 org Anak2 Taska

 Assalamualaikum Gambar tanpa cerita terpublish dulu he hee Sbgai kenangan abadikan disini kemeriahan sambutan harijadi ank2 di Taska baru2 ini.  Celebrate srkaligus. Buat ank2 yg lahir bln. Februari mac dan April. Majlis yg tertangguh 3 bulan dek kes bila air kena catu kan Patutnya setiap bln..kami raikan hari lahir an2k Taska Mcm2 menu,, yg disponser oleh ibubapa pun meriah. Alhamdulillah. Sporting parent's..ada kek, biskut, air mcm2 guddies Lg. Taska cuma sediakan menu utama kali nI nasi ayam  dan cupkek. Berkrim.. Sikecik yg terpingga -pingga he hee sambut hari lahir ramai2 Peserta akhr he hee. Transit tska Sb blk sekolah petang so ketinggalan sikit

selamat pengantin baru Amir & Hajar...semoga berbahagia ke akhir hayat

cup kek vanila

Assalamualaikum Alhamdulillah Berkesempatan lg.  Minggu lepas buzy dgn kenduri kawin dan besday ank2 Taska. Minggu ni alhamdulillah lapang sikit. Tak habis2 dgn cup kek je kan...asyik2 cupkek je gambarnya. He hee Layan je lah kan Kali ni vanila cupkek, dah byk try resepi2 cupkek vanila dan blm dpt hasilkan yg betuk puaskan hati. Tak salahkan resepi pun mungkin tangan ni YG tak  betul itu pastinya. Cuba dan cuba lg la kan. Kadang2 tu jadi eloklah dah bila buat lg emm lain la pulak Ok nanti share resepinya. Wat entry dgn hp ni x pandai la plak. K jumpa lg

creampuff inti coklat nuttella

Assalamualaikum Al kisahnya hari ahad lepas sb tak ada program kemana-mana duk rumah sepanjang hari kesian tgk anak2 kejap buka tutup peti ais tu emmm semalam dah beli barang2 kejap je diorg perabihkan. Aii camnilah kan punya anak2 tgh membesar, nak makan je.  Sebenarnya mama pun lama tak baking2 sejak air kena catu ni mood nak ke dapur memang kurenggg sikit tgk bila air ada bolehlah kan masak2, bila tak ada tu emm faham2 lah ye. masak yg simple2 lah cam goreng telur he he hari2 telur ,sebaik en asben dan budak2 ni suka telur.   ok kali ni kita try resepi puff kak nor  secubitgaram   Alhamdulillah menjadi. TQQQ kak nor CREAM PUFF WITH CUSTARD FILLING resipi : Chef Kamarul sumber : Deanna  & K.Nor@SecubitGaram Bahan2 Cream Puff 250ml air 100g Mentega 1sdk Gula Kastor 125gm Tepung Gandum 3 biji telur ~ k.nor guna gred B 1/2 sdt garam Cara Membuat Cream puff 1. Campur gula,air dan mentega. Masak hingga mendidih. Masukkan te