iklan

Saturday, 13 July 2013

semperit @biskut dahlia


 assalamualaikum

selamat berhari minggu semua
hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini
alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 

awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.
nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan
tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg
alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.
Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku
ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.
tqqq kak zu




SEMPERIT

sumber kak zu

200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan

3/4 cawan gula icing
1 cawan tepung gandum,
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepun custard
1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak
1 kuning telor
ceri merah ~ hiasan



CARAnya
Putar butter , gula icing dan telur kuning hingge sebati aje


Masukkan 3 jenis tepung yang telah di ayak ~ tak ayak pun takpe
Masukkan dalam acuan semperit dan tekan ke atas loyang, letak ceri merah
Bakar selama 15 minit pade suhu 170 C.





11 comments:

  1. awalnya naik entry kuih raya...
    kuih samperit..feveret all de time

    ReplyDelete
  2. wah...
    awalnya bt biskut...
    km kt sini x ada idea lg nk bt biskut apa...

    ReplyDelete
  3. Wah..awalnya start kukis, ada permintaan kena lah buat awal kan..
    Samperit ni peberet anak2 saya, tiap2 tahun mesti buat punya.Tahun kena wat lebih sebab ada order (selit2 ajer)

    ReplyDelete
  4. waaahhhh..sedapnye tengok kueh ni..

    ReplyDelete
  5. lama tak tengok samprit ni mmg sedap untuk kudapan malam2 kan lepas teraweh lapoo tu

    ReplyDelete
  6. alamak dah tayang biskut raya...sy tak plan lg apa nak buat. jgn last minute nanti cari barang pun da habis...minggu ni kot cari bahan cookies

    ReplyDelete
  7. Cantik biskut dahlia ni...dah start buat biskut raya er...

    ReplyDelete
  8. ni pun biskut kegemaran mak dan husband Ros.. Ros pun nak buat sendiri jugak biskut ni. dah mintak resepi ngan mak :)

    ReplyDelete
  9. Teringin juga OKje nak buat semprit SN

    ReplyDelete
  10. Wah....best. Marvellous. Sedap sangat. Dah buat semalam untuk Raya. Memang power.

    ReplyDelete

kata-kata manis