assalamualaikum semua
hari ni jom makan kuih talam pulak ye he hee
smlam kita tayang agar2 kacang hijau
hari ni sb sb masih ada kacang hijau
kita buatlah talam pula
sebenarnya masa tgk fiza tayang kat blognya dah tertarik
so bila ada kerajinan ni terus lah buat
sedappp ooo, lemak2 manis
teringat pula pada bubur asyura masa dulu2 kat kg
yg Ayah selalu beli
mengikut Fiza Resepi ambil dari Cheff Hanieliza, tp kita cp dari blog Fiza ye. Tqqqq
Talam kacang hijau
bahan-bahan atas
1 cawan kacang hijau-rebus
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan gula
3 cawan santan
garam
panaskan kukusan
sebatikan bahan-bahan diatas dan masak dlm kuali hingga berwap
masukkan dlm loyang ratakan dan
kemudian kukus 30 minit
bahan-bahan atas
3 cawan santan
1 cawan tepung beras
sedikit garam
sebatikan bahan2 diatas dan tapis
masak hingga berwap kemudian tuang diatas kacang hijau tadi dan kukus lg 25 minit
ok SEKIAN TERIMA KASIH
nyum2
ReplyDeletekak.....nak sepiring....nmpk sedappppppp....!
ReplyDeletefuhhh...kesukaan ku
ReplyDeleterajinnya akak buat kuih...kalau berjiran kan boleh dapat merasa....bajet dapat jiran baik hati...
ReplyDeleteAssalamualaikum...sara...wah rajinnyer menalam....=)
ReplyDeletewah! tema kacang hijau lagi ....
ReplyDeleteNyumnyum suka kuih talam ni..nnt blh le menerainya.
ReplyDeleteaduii..sedap sangat nampak kuih ni Kak..
ReplyDeletehubby sy suka makan kuih ni:)
sedapnyerrr.. akak kalau buat kuih mcm ni.. anak2 kurang suka la pulak.. sbb tu jarang buat.. nak pulak kalau talam yg jarang2 buat.. tp kuih kaswi atau lapis dorang mkn la juga sbb biasa nampak terjual.. kalau yg tak pernah nampak mesti dorang taknak cuba pun.. mmg selera anak2 ni lain sikit kan..
ReplyDeletedah lama x menalam, macam teringin la pulak..
ReplyDeleteMama rajin btl..zila klu buat ank kurg mkn..klu tringin mmg g beli jew..nmpk sedap jewbkn..
ReplyDeleteMenggoda selera...
ReplyDelete