Doa Masuk Dapur
رَبَّنَا آتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا
Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu,
dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada
kami untuk keselamatan agama kami.
assalamualaikum
Selamat bersahur dan berpuasa pada semua,
kuih yg sempat dibuat pada hari sabtu, menu laukpauk x snap sb lauk simple2 je.
pau sambal ni. terlebih bulatlah pulak so agak tebal
he hee org puasa yg longlai nak masak he hee rupanya tak lawa.
resepi pau sambal ni dah lama simpan dari majalah Wanita July 1995. Masakan oleh Asiah Hashim .Lama sudah kan. Sb dulu memang suka kumpul resepi nampak
je kat mana2 kita gunting dan simpan jadikan koleksi masakan he hee hobby zaman ank dara dulu . Fail2 resepi ni masih disimpan elok tau, dulu2 kan takda intenet nak google, lainla skrg nak resepi google je macam2 keluar he hee
pau sambal
bahan-bahannya
300 gm tepung gandum
1 sudu besar ragi segera
1 sudu besar susu tepung
1 sudu besar marjerin
200 ml air
sedikit garam
intinya sambal ikan bilis
cara membuatnya
1) tepung, ragi, susu tepung, dan garam digaul sebati
2)masukkan air sedikit-sedikit dan uli
3)bila adunan naik, canai @ bentukkan
4) biar ia naik seketika
5) panaskan minyak dan goreng
6) dah masak boleh potong ditengah dan letakkan inti sambal
sedap2...
ReplyDeletesama la kita kak...dulu2 jumpa resepi menarik...gunting simpan...pastu beli majalah...sbb ada mcm2 resepi...tp bila cubanya...ada yg jadi ada yg tdk...resepi x bg tau bahan yg btul...kadang nyampah gak...tp teteap kumpul gak tu...hehehe....
skrg x pe...pakcik gugel ada tolong kan....:-)
masa sek dulu hari2 nak makan nie
ReplyDeletesedap.. suka sangat makan kuih ni.
ReplyDeleteSedap tengok Ikan bilis tu terkeluar dari pau tu..... Hehehehe... Cam di panggil2 nyer.. Suruh amik....
ReplyDeletehamboiii..kemain lg ehhh gmbo kuih ni..geramnya tgk..kuih ni fav bln posa..hr2 beli kt bazar..stakat ni xmiss lg..hehe
ReplyDeleteSelamat menjalani ibadah puasa kak.. sedapnya kuih ni.. Ros panggil Donut Sambal. Dulu mak selalu jugak buat.. thanx akak share resepi.. nanti boleh try buat sendiri pulak :) hihihi
ReplyDeletemy MIL memang buat ni hari2 untuk meniaga.. cuc-cucunya yang puas makan.. ;)
ReplyDeletesedapnya nampak ni Kak...
ReplyDeletesllu nya sy beli dekat jiran..sedap juga..suka sgt makan ni:)
Aslmkum Mamasaranur
ReplyDeletenampak tembam molek pau sambal itu....
pernah buat dulu sekali.entah bila nak buat lagi.
Ramadhan Kareem Mamasaranur...
ReplyDeletegebunya pau ni...suka tgk. kuih fav akak ni...