Thursday, April 28

Buah letup masak ranum





 

biskut raya tart cadbury


Assalamualaikum

menghitung hari ke semua๐Ÿ˜๐Ÿ˜
atau tgh siapkan keperluan beraya.
dan.ada yg balik kg awal kan

semoga selamat semuanya ye.

Malam.td sb kena menunggu kek buah kukus 4 jam tu.
 So godek2 buat tart ni. Rasanya bkn mkn raya ,eak lusa habis la ni 
ha haa memang saja testing buat utk.mkn2 shj . Peminat coklat ramai ni.
tak secantik rupa org buat he hee guna acuan yg mana ada kat rumah.


 

Monday, April 25

Tol percuma balik Raya



"Dalam bergembira ada yg berduka"

Syawal yg dinanti kebyakan org 
Tak semua bergembira kan
ada mungkin antaranya sedang melalui hari2 yg menyedihkan.
 
episod yg berbeza....adatlah kita sbgai manusia.
Umpama roda putarannya....

yg Masih ada kg halaman tercintq yg ada kedua ibubapa/sedaramara
mesti tak sabar nk balik kg utk.beraya kan

Khabar gembiranya bila 
keluar berita begini.



alhamdulillah
syukur. Semoga dpt pulang beraya dgn ceria semuanya.
berhati hati di jalan raya.


 

 


Sunday, April 24

23 Ramadhan

assalamualaikum

salam Ramadhan hari ke 23

tinggal seminggu lgi๐Ÿ˜Œ 

Minggu akhir .  Semoga Terus diberi kesempatan.

10 hari terakhir dlm mengejar Lalailatul Qadar.

ramadhan kali ini memang ciknur jarang update. Gamabr menu pun  ambik.

Bukan tak masak he hew ada je masak2

mkn kat umah kakak ramai2  baru ni pun x ambik gambar

adusss

ni je ada gambar kuih kocj labu dan muffin pemberian parents taska pd jumaat lepas.


makin buzy kan kebyakan

mcm2 buzy, buat persiapan raya  mungkin

baju2 dah siap ank2 beli online je

depa pilih kaler pepel thn ni.

ikut je lah kan.

Siapkan order kwn punya , settle kek buah dan tart nenas dan mazola.

Legaa. Umah punya bg ank2 daralah nanti buat.

aduhhh legaaa. Kenapa ntahh lemauu sgt kali ni nk buat biskut.

Kadang2 lepas terawih je lena terus. Bangun sahur, pastu keja.



Wednesday, April 20

bubur cha cha


ALLAH TIDAK PERNAH MENJANJIKAN HIDUPMU SELALU MUDAH TAPI ALLAH BERJANJI SETIAP KESULITAN AKAN ALLAH BERI KEMUDAHAN.
SABAR JIKA HARI INI UJIANMU SEMAKIN BERAT PETANDA KEMUDAHAN AKAN SEGERA TIBA. SEPERTI TANAH YG SANGAT KERING TANDA HUJAN AKAN TURUN


ASSALAMUALAIKUM

Salam Ramadhan

 Juadah berbuka puasa yg ciknur suka ๐Ÿ˜‰ aneka bubur tak kisah bubur apa

bubur kacang ,jagung, cha cha ,gandum
, bubur sagu, dan juga perbagai pengat terutama pengat pisang batu dan pengat ubi keledek.
 Membesar dgn juadah begini .
sb arwah mak suka masak ,buat dan arwah pak pun suka mkn, nak.lg bubur jagung feberett .
dan mak pula suka bubur gandum.
Bila Bulan puasa ni lglah teringat ingat.ingat๐Ÿ˜Œ
semua kenangan dulu2 huhuuu
segala masakan
lg satu jarang nk jumpa bubur gunting.
tepung dibuat lempeng kemudian gunting. Kuahnya putih .

penah jgalah buat bila teringin dan teringat tu kan. Tp tak bestnya mkn sorang2.☺️

feel tak sama bila menikmati nya

Sunday, April 17

Rezeki Give Away Mamapie


 

Syukur alhamdulillah
rezeki..  penyertaan dlm Give Away 
seingat ciknur ini kali kedua terima hadiah dari mamapie๐Ÿ˜
tqq ye Mamapie.
kali ni dpt dpt cash, blhlah merasa semua ,kongsi dgn ank2 , tak dulupai anak2 bulus jga he hee

selamat berpuasa semua❤️

Wednesday, April 13

Kebun mini-Limau kasturi


"Barangsiapa pada pagi hari ,makan 7 biji buah kurma Ajwa niscaya pada hari itu ia tidak akan terganggu oleh racun atau sihir"
(Muttafaq 'Alaih)

ASSALAMUALAIKUM

salam 12 Ramadhan
Selamat berpuasa kenalan2ku



 alhamdulillah suka tgk pokok limau kasturi yg satu ni akhirnya berbuah lebat. Raya ni blhlah buat sirap limau he hee 

takda gangguan alhamdulillah. Pokok limau purut kat blkg asyik diganggu oleh ulat rama rama๐Ÿ˜Œ๐Ÿ˜Œ 

kat kebun (kg) pun sama maklumlah tinggal emmm memang daun2 asyik hilang je la.






Tuesday, April 12

Kisah kuih lopes

Janganlah kalian melarang kaum wanita pergi ke masjid
akan tetapi Sholat di rumah adalah lebih baik bagi mereka
HR.Abu Daud dari Abdullah bin Umar
 
Rasulullah s.a.w bersabda

Rumah rumah mereka lebih utama bg mereka.

ASSALAMUALAIKUM

salam 11 Ramadhan



 lopes hijau , bg ciknur ada kisahnya

kegemaran di bulan puasa.

๐Ÿ˜Œ bila buat dan mkn  akan dtg satu perasaan yg sukar nk diungkapkan dgn kata kata.

Kerinduannn yg teramatt๐Ÿ˜Œ

Tiada yg dpt  menyamainya....airtangan seorg ibu yg sgt istimewa.

Al Fatihah utk bonda tercinta Hajjah Zariah.

istimewanya kuih lopes mak , digulung dlm daun pisang ,rebus dan baru dipotong . wangi daun pisangg๐Ÿ˜Air gula merahnya asli pekat

harumm. 




Sunday, April 10

sambal bilis licious Selamat mendarat


"Mereka sentiasa mengambil sedikit shj masa.dari.waktu malam,utk.mereka.tidur. Dan diakhiri malam mereka beristighfar kepada ALLAH"
(Surah Al Dzarifat :17-18

Assalamualaikum

❤️selamat bersahur dan berpuasa pd semua kenalan. alhamdulillah
Masih diberi kesempatan utk berada di bulan ramadhan yg mulia ini.



 Semlm selamat mendarat sambal bilis dari Melaka ni. Ciknur order kat shopee
packaging sgt elok  sekali.

kalau nk cuba blh ke blog FAirusSambal bilis licious

nak mudahkan keja๐Ÿ˜‰
masa berbuka atau bersahur 
ada sambal dan telur goreng pun  cukup berselera kan✌️

ptg ni cadang nk goreng cekodok bawang dan boleh cicah sambal bilis ni he hee menu yg tak jemu jemu Dari tak bln puasa sampai la bulan puasa cekodok bawang la. 

memangg berkali kali menu ni en somi duk buat. Kalau ada sambal ni lg laa dia suka.

Thursday, April 7

BAzar Ramadhan.dan kisah.Tepung pelita


Salam.Ramadhan semua

berada di hari ke 5 bulan Ramadhan, kita berpuasa.

ciknur nmpk.posting diatas dan sempat screnshot he hee
betul ke mahal sgt tahun ni? emmm

Bazar kat umah ciknur baru sekali terjah . Hari ke 3 beratur beli putu piring๐Ÿคญ 5pcs Rm4. tapiii rezekii sb org beratur depan bayarkan he hee


hari.ke 4 puasa pula ke bazar dgn niat yg satu nk cri beli juadah feberettt ni. Salah satu kuih Feberett di bulan puasa la๐Ÿคญ๐Ÿคญ
Biasa tiapkali bln ramadhan dari mula kawen 1999 tepung pelita yg dicari ialah satu satunya penjual yg hanya menjual tepung pelita asli.
Biasa akan beli  kat bazar tmn  Keramat, atau taman melawati.
Memang kesedapan yg tak sama dgn lain.
kalau ada yg perasan tepung pelita ni disusun/kukus atas rak kayu.
Beratur nk membeli. Tp memang ciknur ramadhan akan mkn ni puas2. seminggu sekali beli he hee

tp thn ni frustt la.tak jumpa.dah huhuu
SEjk pkp 2020.
 Ada je yg jual  tepung pelita lain tp tak sama langsung .


 yg ni ciknur Try la beli ,sb  tulis tepung pelita asli  siap letak @bungkus 5 ketul dgn harga Rm4.50  
tgk rupaa ok, cantikk je tp rasa memangg out terus. sedihhhh.
sedapp yg terasa gula.mencair di bawah dan tepung perisa pandan kenyal2 sikit.
atasnya pula lemak2 uisss 

punahh harapan๐Ÿ˜๐Ÿ˜Œ

ciknur rasa ni tepung pelita versi baru kot๐Ÿคญ๐Ÿ˜… yg tak perlu kukus
kan.skrg org suka.ubahsuai resepi he hee pembaharuan yg nak mudah.

psstt☺️tekak ciknur memang tak boleh terima 


 



 

Tuesday, April 5

giveaway SR X MITCH MEMOIR B KAMPUNG BOY

ASSALAMUALAIKUM

ALHAMDULILLAH BERADA DI HARI KE 4 RAMADHAN

semoga terus diberikan kesihatan yg baik pd semua

dpt berpuasa, beribadah kepadaNya


dpt berterawih di Masjid2 dan berbuka bersama keluarga


ok sambil2 tu join giveaway SYAZ 

menarikk GA Syaz kali ni,

kampung boy, permainan kanak kanak era 70 an dan 80 an

zaman ciknur la tu he hee 80 an ciknur kanak2 aktif

xda gajet, TV pun kalau tgk kadang2 , lebih suka main luar dgn kawan2 

baling selipar tu wajib la ptg2 dpn umah jd sasaran

 pastu meredah kebun getah, mandi sungai. aduhaiii rinduuuu pulak bila teringat kisah2 dulu.

msk sek men 90 an baru mula kisah2 baru jadi anak dara baik tak keluar ha haa

bulan Ramadhan ni masa memang agak terhad kan rasa cepatt masa berlalu

kejap dah ptg pastu mula mikir menu berbuka pula

nak hadap blog hari2 kena tgkk  laaa

apapun ciknur cp je ya SYAZ


Syarat-syarat GIVE AWAY SR X MITCH MEMOIR KAMPUNG BOY 

adalah seperti berikut:

1. Buat satu post entri bertajuk : GIVE AWAY SR X MITCH MEMOIR KAMPUNG BOY

2. Follow Blog Syazni Rahim.

3. Letak banner giveaway di atas dan backlink kan ke entri giveaway ini. 

4. Copy blurb ini (wajib):

Blurb Memoir Kampung Boy - Ia mengisahkan tentang cerita kanak-kanak di zaman 1970 dan 1980-an di mana watak aku (Kenit) memaparkan aktiviti serta apa yang dialaminya ketika itu. Ketika zaman tiada gajet yang canggih, ‘aku’ dan rakan-rakannya bermain apa sahaja yang dapat menghiburkan hati mereka. Kisah ini bermula perpindahan dari Pekan, Pahang ke Johor Bahru (JB). Di JB, ‘aku’ mendapat sahabat karibnya bernama Rais dan Kajid yang memperkenalkan banyak permainan sewaktu zaman dulu, seperti main ‘gundu’, baling selipar, tarik upih pinang, permainan ‘cakar ayam’ dan sebagainya. Namun masa amat mencemburui persahabatan mereka.

4. Copy ayat beserta link pada dua kenyataan di bawah:

Kenali Mitch! 

Shopee Menara Seni

Assalamualaikum semua๐Ÿฅฐ utk makluman ciknur adalah agent produk Mamasab bakery.  Mesti penah dengar dan tahu kan. Produk mamasab mcm2 ada. B...