Thursday, September 29

Selamat hari lahir abah

Assalamualaikum
Salam.Jumaat semua❤️
jumaat diakhir september 2022.

sblm msk.oktober . Cerita birthdayy september. tanggal 21 september
Hari ulangtahun kelahiran suami tercinta❤️ Sulaiman Rashid
alhamdulillah. Syukur . 

Doaku dan anak2 Semoga abh terus diberikan kesihatan yg baik . Itu yg pentinggg. Abah akan terus sehat dan sehat. Rezeki yg paling bermakna Allah kurniakan kesihatan yg baik buat abah.
 Aaminn

Abah tunggak.keluarga....
Ye abah segalanya ...luv u foreverrr


si Kakak blk surprisekan dgn kek dan hadiah minyak.wangi . Kesukaaan abah la.minyak wangi.
 🥰 2  kek slice

coklat kek dan carrot kek Yummmyy

makan anak beranak..ohh lupa makyong @ kakak sulong abah sponser pizza hut.


kek kesukaan mama dan kakak la tu
abah x mkn manis2 sgt.

esoknya baru adik ipar @ adik bungsu abah
Delivery kan kek carrot jga dan hadiah.
happyyy la abh😁 
diraikan hari lahirnya❤️




Thursday, September 22

Terus by simfoni Ezad lazim

 


lagu *Fadly Bakar

Lirik* ITo Lara


❤️🦿Terus❤️

👉Kesilapan seringkali terjadi

Rintangan perlulah dihadapi

terus melangkah gapai mimpi indah

pedulikan.segala caci jua perpepsi


👉kekurangan jangan jadikan alasan

pamerkan senyuman penuh kesan

andai kepenatan kuasi diri

berehatlah tetapi bukan berhenti


👉takdir telah ditentukan

kehidupan harus diteruskan

walau berat teruskanlah

kau berjalan

👉biar tak.mengubah dunia

jangan berubah kerana DUNIA

gambarannya mempersona sementara

keasyikan hanyalah Sementara


👉kejayaan dan kegagalan sering.melengkapi

kenyakinan ditutup jgn dengan kebimbangan

usah berkecil hati kerana KELEMAHAN

bangkit semula terus melawan KERAGUAN


👉Takdir telah ditentukan 

kehidupan harus diteruskan

walau berat teruskanlah

kau berjalannnn

Wednesday, September 21

kenduri kawen. Geng fotopages


17 september 2022.
Alhamdulillah dpt jemputan kawan lama sorang ni.
sbln awal dia wassap jemput suh dtg.

kita simpan gambar2 kenangan yg sempat diambik
Majlis  kenduri kawen 
anak sulong Norahnani Ismail @ geng fotopages. kenal dia Sblm ada blog ni. Iaitu masa ada fotopages. Masa tu ciknur jd surirumah jap jga ank bungsu. bila Masa terluang tu mula menulis update cerita cerita anak2, cuti cuti Malaysia, bila masak update resepi.
Dari situ dpt kenalan kenalan .
kwan di alam.maya saling menghulur salam perkenalan dan memberi komen .

Happy masa tu bila masak , try resepi2 pastu ambik gambar he hee

Beralih  bila ada facebook pula. Lg senang tgk. Bestnya bila bersua muka
dari alam.maya atur pertemuan pula.
Tambah rapat ikatan persahabatan tu. 
Ingat lg dulu raya konvoi ke Klang sana.
Ni setelah lama.x bersua. 
ciknur pun x aktif kat Fb 🤭 kat IG kadang2 dan suka di Blog ni lg utk update cerita2.
Dgn nani ni pun  last sblm pkp ada juga jumpa kat MM. Kebetulan dia dtg sini so roger2 la utk jumpa






Nurul.Fauzana ni pun kenal dari fotopages jga. Pastu sambung Ke Fb



inilah Nani, yg bestnya kami sama2 satu daerah dan Negeri.   Taiping Perak.😁✌️
dah bermenantu la dia.
Tumpanggg gembira
 

Sunday, September 18

Abang long Fadil 3


santai1 malam minggu.
saje ikut anak2 ke TgV eons setiawangsa
 selepas Filem Mat Kilau,  layann Abg long Fadil 3 cerita melayu kedua tgk.

Berdekah dekah dlm panggung org ketawa. Happeningg
ciknur pun termasuk jga.
memang lawak .


Jozan dan wifenya  Wati.
ramai pelakon2 hebat.
ada maya karin, kazar  Ac Mizal dll lg

kalau yg dah tgk abg long fadil 1 dan 2 
blh layan yg ke3 ni pula



Friday, September 16

Resepi Roti kentang



assalamualaikum

Selamat Hari Malaysia.❤️ 

Malaysia tanahairku tercinta.

Cuti @ public holiday. Emm tp.kita kat rumah je. tak kemana. 

Duk dapur main.masak2☺️ settle msk.nasi lemak td. Adun cookie dan nak habiskan tepung roti . goggle resepi roti kentang.

lamaa.cik.merah (mixer) tu berehat kesiann dia.kan..



taraaaa hasilnya sblm masuk dlm.sauna.

kejap lg. Letak kastad tambah sedapp




 Makan panas2 memangg sedap.la.kan.😁😁

rasmi la dulu seketul. 



resepi Roti kentang

Bahan bahan

300gm tepung roti

50gm.gula kastor

30gm butter

2st yis

60.gm kentang(lenyek) +1/2  biji telur

1 sb susu.tepung

sedikit garam

135g airsejuk(peti ais)


*kita masuk.bhn2 kering dulu dlm.mixer

diikuti  dgn kentang, butter

* last.m

sk.air sedikit sedikit

mixer je sampai x melekat di tangan.

* Biarkan hingga naik 2 kali ganda

*tumbuk2 keluar angin

*.timbang.@ bulatkan msk.dlm.loyang

*.oerap.lg 45.minit.

*.sapu kastad dan.bakar.

25 minit.suhu 160c



Thursday, September 15

Bunga Cantik




cantik kan bunga ni❤️ tak tau nama apa

ciknur nmpak.dikejiranan ,  lamaaa.dah  tertarik  dgn kaler dan bunganya tu.

selalu jeling2 pandang je 

tuan pokoknya pun jarang nampak

kebetulan pg tu lalu dpn nampak kakak ni tgh mengemas  halamannya. Duk potong@ cantas . Mungkin nk buang sb dah merinbun sgt. So ciknur buat muka x malunya pegi dekat2 he hee tanya dan  minta sikit nk try semai.

Mestilah boleh kan, tak kan la x kot. 

tp siap bercerita jga katanya dia semai x penah jadi. 

pokok ni dia beli Dan tanam dgn anak pokok  siap. 

so ciknur kena trylah kan.

Ambik sikit bw blk dan terus.cucuk.je dlm.pasu yg ada ni. Kebetulan pasu kosong.

dannn taraaa 2 minggu tiba2 teringat intai2🥰❤️alhamdulillah

keluar pucuk baru rupanya.

happyyy makcikkk oiii

berjayaaa yeahh


nampakkk tu hijauu tunas barunya❤️

tunggu besar sikit kita g kabor kat kakak jiran tu🤭
 

Sunday, September 11

Ulat bulu hitam


geli geleman☺️
Aksi pertama.bila ko ternampak benda alah ni. Allah
Ulat2 kaki byk ni memangggg geli dan menakutkan   ciknur huhuu
adoiii banyak pulak tu.
kan anak2 ulat ni pun.
tak sure ulat bulu jenis apakah ini
kalernya hitam. 
Sb ulat bulu ni banyak jenis.
yg ni tak berbulu byk ,memanjang rupanya.

kalau yg dekat daun limau purut tu ulat beluncas biasa dah tgk.
ulat rama rama.
ni taktau jadi rama2 atau ulat bulu gatal.
rupanya pot dia kat pokok letup2 ni.
hari ni baru ciknur duk perhati tgk 
bykkk rupanya. 
Memang x simpan dah nampaknya pokok ni . Kena suh org buang. bahaya kan .
kena google cari ni apakah ulat ini.

nak snap gambar pun tak sangguppp
jauh jauhhh je
kita zoomm 

K

 

Saturday, September 10

Aiskrim llaollao BTS


Jumaat ptg ciknur ambik halfday
ikut anak2 dara ni ke Time square.
kebetulan. Kakak tisha dan cousin dorang si kak long pun offday hari ni.
Suka si adik dpt.keluar.
cuti sekolah mama tak bw mana2.
kerja..lagipun malas nya nk jalan2 kan.
Malas nk hadap orgramai.
Bg can org lain jalan2 cuti he hew

konon nmpak. kwnnya pos
.ada.jualan murah buku2 kat sini
tu dtg.
pusing2   mencari dan  dah jumpa kedainya tp sayanggg tak da yg berkenan pula.
Emmm lambat agt kot yg menarik2 dah dibeli org la.tu.
so.jalan2 sekejap.sini.

budak.sorang ni memang suka.aiskrim
pantang jumpa.
apalagi dia pau la.kakak.dia.ni.

Rasa aiskrim.yogurt.. memang sedap
ciknur pun suka.
masam2 dia.
peminat yogurt mesti suka.kan.




 lamaa jga tak keluar jln2 kl ni

Ciknur xleh lama2 😁ingatt ank2 bulus kat rumah

kalau ikutkan.budak2 ni sehari pun.x cukup..mcm2 ada je nk tgk

next time pula.

Thursday, September 8

Playground Setiawangsa


school holidayy kan❤️
jomm kita ke tmn permainan.
anak2 tak ramai so layan kan aje.
Aktiviti yg disukai. 
Excitedd dari semlm bila kabor esk nak ke taman ni



lenggang 🤭 biasa dtg sini meriahh



 Si hanna ni x sabar2 dia.
janji khamis tp cuaca tak.mengizinkan.
dari pg mendung dan ujann





jommm balik... da berpeluhh basah tu. hari pun dah mcm nk ujan. awann berarakk kelabu
posinkk kejap dpn sementara tunggu kereta sampai.
satu group lg dah jalan balik.

cuti sekolah kali ni ramai pegi bercuti dan blk kg.
so tak ramai dtg taska he hee 
seronok cikgu2 practikal.
rilexx sikit cikgu2 ha haa
 

Tuesday, September 6

Anak anak bulus kesayangan

Hai kakak, hi untie 2 semua❤️

saya wiwi mok🥰 bln oktober x lama lg

genaplah sy setahun🤭✌️

 tgk la tu cantik dia duk atas bantal mama ni. Ready la tu nk kejut mama emmm  1 pg  kadang 4 pg mula la dia gigit2 rambut mama suh bangun.

adoii la kalau x bangun jga satgi dia main kasar sikit digaru garu dgn kuku nya tu .tarik tariknya baju mama.

calar balar dah mama ni


ni lagi port kesukaan dia, dkt sejadah.

sukaa sgt lepak sini.  Tmpt tido dia jga menunggu terutama time mama anah solat. dia pun mula laa 



makkin yg kuat tido🤭 lain2 port dia kejap kat sofa depan kejap atas meja kakak belajar. Kejap dlm bilik makyong

tp lenaaa tido bila siang. 



momot ni kebosanan la.tu .
dpt lepas luar La.sgttt 
 suka santai2 sini. atas lantai simen luar

 

Ni pula si lola ank yoyen. Kejap dah 4 bulan .  Ank yoyen skrg tinggal 3 

lg dua si  cibu dan lilo dah dpt tuan baru😌😌 sedihh tp terpaksa.

Harap2 keduanyaaa dijaga baik2 dan disayangi disana.

lg dua si lily dan omel mama termiss pula nk ambik gambar

Yoyen pun sejak dah kasi sunat ni nmpk berisi sikit
 Bulat mukanya.

Thursday, September 1

Kek didi & friends

salam.jumaat❤️ 

Ar-Raaziq

Allah yg memberi rezeki seluroh makhluk -Nya. Dia yg menentukan rezeki mereka sebelum alam semesta diciptakan. Allah menanggung Rezeki sampai sempurna .



 Alhamdulillah. Semoga semua diantara kita dimurahkan rezekinya. AAMINN

kini giliran September ambik alih tempat Ogos. ...

Kek didi utk birthday adik Aniq yg ke 6.

Nak raikan dgn kawan kawan kat schoolnya. Excited dia pg2 jam 7 menunggu kek ni.🤭

Semoga Aniq sehat membesar dan jd anak yg baik, mendengar kata.orgtua dan ank yg soleh buat kedua ibubapanya. 

aaminn


  Alhamdulillah bersekang mata jga siapkan tempahan apam coklat cheese 4 box ni❤️🥰 dan apam pisang utk majlis mengaji.  guna acuan seri ayu...