Sunday, September 11

Ulat bulu hitam


geli geleman☺️
Aksi pertama.bila ko ternampak benda alah ni. Allah
Ulat2 kaki byk ni memangggg geli dan menakutkan   ciknur huhuu
adoiii banyak pulak tu.
kan anak2 ulat ni pun.
tak sure ulat bulu jenis apakah ini
kalernya hitam. 
Sb ulat bulu ni banyak jenis.
yg ni tak berbulu byk ,memanjang rupanya.

kalau yg dekat daun limau purut tu ulat beluncas biasa dah tgk.
ulat rama rama.
ni taktau jadi rama2 atau ulat bulu gatal.
rupanya pot dia kat pokok letup2 ni.
hari ni baru ciknur duk perhati tgk 
bykkk rupanya. 
Memang x simpan dah nampaknya pokok ni . Kena suh org buang. bahaya kan .
kena google cari ni apakah ulat ini.

nak snap gambar pun tak sangguppp
jauh jauhhh je
kita zoomm 

K

 

8 comments:

  1. banyaknya...port dia kat pokok letup tu..

    ReplyDelete
  2. berani jugak akak amik gambar, kalau dana nampak trs amik shieltox ke ridsect semburrrr. Jiran rumah dana kt pokok bunga talang dia selalu ada ulat bulu gini... dana selalu sembur ngn ridsect hahaha, aritu balik kg pun jumpa tp halus2 lg kak, kt pokok bunga emak ada 2 jenis pun sama dana srettt sembur ngn shieltox, geli geleman kak oi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takut nk spray melompat kang ha haa
      snap gambar jauh2.
      geli tgk

      Delete
  3. PH ok lagi kalau ulat, jangan ular...mmg geli & takut :(

    ReplyDelete
  4. Kalau tgok pokok tu ada ulat bulu, memang ccl tak pergi laa.. Geli jugak tengok

    ReplyDelete
  5. Kak Sue pun geli lah jugak kalau ada ulat bulu nie, tapi boleh je kalau nak ambik gambar dekat-dekat.. jangan katak. Rasanya boleh pengsan kut sebab terlampau geli.. huhuhu..

    ReplyDelete
  6. Zaman kecik-kecik dulu selalu gatal badan kena ulas bulu. Tak boleh bayangkan macamana lasaknya masuk kebun sampai tak sedar bergesel dengan ulat bulu!

    ReplyDelete

kata-kata manis,
tqqq di atas komen2 anda. insyaallah akan sy kunjung balas

  Alhamdulillah bersekang mata jga siapkan tempahan apam coklat cheese 4 box ni❤️🥰 dan apam pisang utk majlis mengaji.  guna acuan seri ayu...