Sunday, October 31

ikan selar sambal berlado & selar goreng


assalamualaikum 

happy monday❤️ Awal. november 2021
ambik mood 😁 dah start kerja full bermula. Anak2 dah start sekolah ni
harap2 semua ok je
semangat kena bangun awal ni
pg pun alhamdulillah cerahh
cerita kisah semalam
menu hari minggu cik nur yg simple
ikan. selar gorzng berlado
dan ikan. selar goreng utk. anak. dara bungsu sorang ni
gandingkan dgn masak lemak putih kubis dan peria katak rzbus buat ulam
gorzng rangup2 memang sedapp
mkn dgn nasi panas
cukuplah 2 lauk camni kan


 ok xleh tulis panjang2.... sambung nanti

Thursday, October 28

Taman Botani Kuala Lumpur




assalamualaikun
salam jumaat❤️

round Taman Botani, dulu dgn nama Taman tasik Perdana
lamaa betul tak jln sini last rasanya masa dijadikan tempat Feista Flora
@pameran bunga bungaan
tahun bila zaman 
ank2 kecik lg. 
Taman yg msih kekal dgn flora nya @ hutan tumbuh tumbuhan herba
Bawa kakak dan ank2nya, cerita kakak zaman dia duk Kl era awal 90 an inilah tasik. yg selalu dtg. Tp 2021 dtg ambikk kau dah lain he hee


memang tak mampu la. nk jaln2 kaki
kita naik je ni✌️ala. ala. pelancong sekejap he hzz
dgn bayaran 10.sorang dewasa
penuh kitorg ank berank 8 org

panjang lebar penerangan tentang kawasan2 dan bangunan taman botani ni diceritakan sepanjang perjalanan oleh abg driver . 









unik. kan. pokok. ni✌️






 


tgk Rusa je😍 nk msk taman rama2 taman ni tutup, taman. bunga raya pun tutup. emmm next la. dtg lagi. 

seronok. nikmati suasana aman camni
nikmati kehijauan flora fauna. 





Monday, October 25

kek chiffon vanila


assalamualaikum semua

penghujung oktober, cuaca ke arah mendung setiap. hari. Kadang pg kadang petang akan hujan
pg td sempat cuma 1 jam. sidai kain. diluar pastu ujan. agak lebat jga. 



ujan2 ni tiba2 rasa nk kunyah kek
he hee 
makaa. teejadi la kek chiffon yg tak berapa menjadi ni. Awal2  jadiii elokk naik elok. tinggi 😊excitedd dan konfiden la masa intai2 kek dlm oven  ingatt dah masak huhuu tp rupanya tersilap pulak tgk masa. emm aduhaii frust menonggeng kejapp
tgk laa rupanya tu tak cun dah oiiii
cover la boleh mkn sb still. lembut cuma agak lembap2
alaa kek cheese jepun
 pulakk. tak mcm kek chiffon yg biasa makan tu
next kita buatt lg. Bila si kakak ni nk mkn chiffon pandan pula


 

Saturday, October 23

i tanggang-


Drama melayu bersiri yg menarik utk ditonton. 

I tanggang mother of all lies. 

setiap hari isnin. jam. 9 malam. astro. ria, tv3,, siaran ulangan pun ada. 
ada 12 episod semuanya
lakonan mamtap. Shery merlis, Faizal. Hussien. sofia jane, 
dan ramai. lg pelakon2 hebat

kalau dulu filem. si tanggang 
kisah anak. yg durhaka pd ibunya

skrg i tanggang pula. 
 
3 kisah yg berbeza.  permasalahan konflik keluarga. 

khay dan ibunya
shafiq dan ibubapa adik2nya
ezra dan ibubapanya
 
tonton. utk ambik pengajaran tentang kisah2 yg dipaparkan. 






Friday, October 22

pengat pisang tanduk versi putih


assalamualaikum 
salam. jumaat❤️
semoga kita semua dlm perlindunganNya. 
Dah kembali ke. asal skrg ni kan. Mana2 pegi dah bersesak sesak.  Walau  ada sop tp yg cik. nur perasan dqn lihat  sop jarak tu rasanya ke lautttt dalam he hee
Tak da sop jarak pun.. 
yg ikut scan my sejahtera dqn. ambik suhu shj. kat pasaraya2 kat gerai kat kedai makan. 
kadang2 seriau jga terpaksa jauh2 tapi org dekat2. alamakkkk 
walau setiap. hari MKN hantar sms beri peringatan. 
 pandai2lah kan. 


Pisang tanduk dah masak ranum😊
menu wajib mesti buat pengat + sagu mata ikan. Feberettt 
cuma. kali ni. buat versi putih sb tak letak gula merah atau gula. melaka. 

 arwah mak. dulu suka. buat pengat putih cam gini. Tak suka letak. gula melaka.  ajommm. layannn


Wednesday, October 20

1 dos vaksin, si bungsu mama


  Alhamdulillah
Bertempat di SM Taman Melawati semua anak2 sekolah Smart utk tingkatan 1-3 telah dpt temujanji. 

settle dos pertama utk ank dara bungsu
 3 minggu lg  dos kedua pula.
anak2 SMART dpt  vaksin fpizer
jd geng mama la. 😊

Setelah agak lama x dpt jumpa bff sakan la budak2 ni lepas rindu he hee

kasi can sekejap

apapun semoga semua dlm perlindunganNya.
Aaminn

Sunday, October 17

pisang nangka 2 tandan


assalamualaikum

happy monday, selamat bekerja dan selamat bercuti buat yg bercuti
semoga ceria2 semuanya ye

alhamdulillah minggu lepas
terima pemberian dari kawan baik en. somi. rezeki berkawan. dgn. org Sabak Bernam he hee
selalu terima sgt dpt pemberian. hasil kebunnya tu. Buah buahan. Buah dragon, buah betik, jagung, segala pisang. 
 ni dpt pisang tanduk dan pisang berangan. pula
puas la makn. gorzng pisang dan pengat. 
pisang berangan baru mula kuning2. 


 

goreng pisang tanduk. memang sedapp
cik. nur suka. yg baru masak. tu masih keras2 sikit. mkn. cicah susu pekat
memanggg mabelessa😁 kena. control

pastu yg ranum. masak. kita buat pengat campur sagu wallahhh memang best sgtt la. okeyyy jom. sambungg makan. he hee


Thursday, October 14

alhamdulillah


alhamdulillah


syuukur yeahhhh air dah ada

keja baik pulih siap awal katanya


sb mood gumbiraaa ada air so kita upload gambar lama  2015 adik masih kecik time ni

aktiviti balik kampung, tak sah kalau tak ke sungai, ke air lata utk mandi manda

berkelah sambil berendammm la. apalagi

nama sungai ni

lata panggung,  10 minit je dari umah.

air memang sejukkkk giler

berzndam sekejap. dah mengigil

tapi port best mandi pastu makan

berkelah atas batu.

zaman arwah mak pak ada balik ramai2 ktorg berkelah la

bawa nasi laukpauk.













Wednesday, October 13

Air ohhh Air


 emmmmm😇😇😇😇 tabahlah hati. Mesti ramai. rentas negeri lain ni cari armir

dugaannn. jd penduduk Selangor
masalah air setiap kali melanda. aduhaiiii
4 hari tu ikut jadualnya.
Walau tadah bertong tong, botol. segala. isi. tp. kejap. je ni.

kalau zaman. cik. nur kecik2 dulu tzringat masalah air ni terjadi bila. hujan lebat
kat kg biasa la kan.  Hujan lebat je air dari bukit akan jd warna keruh dan tersumbat. khazanah bukit kayu kayan bagai.  Tunggu org yg uruskan air pegi clearkan baru air ada semula. Tp tak perit sgt sb blkg umah je ada charak besar @ parit. Org perak panggil charak. Charak ni umpama anak. sungai.  Sungai pun byk dan. dkt je umah tok.. charak ni ujungnya mengalir ke sungai jga. 

Pg2 bab paling tak suka bila. kena. bawa pinggan.mangkuk la
ke parit utk dicuci.
Bestnya air parit bersih, biasa kalau ujan lebat air deras dan bersihh
seronokk jga mandi. charak @ parit

Sunday, October 10

Buah duku



Semalam kat Kepong nampak. buah ni
Buah duku.
akhirnya dpt. juga mkn.
Buah last kat kg masak kata kakak
selain.buah. rambai dan. buah tampoi
tak dpt. balik mkn. kat kg dpt beli jadilah lepas kempunan. 


tapi sayang kat kg takda sapa mkn pun
jd habuan binatang je.
kalau masa. arwah mak pak ada balik jugaklah hujung2 pun.

Buah yg kurang disukai berbanding dukong, duku langsat 
kalau betul2 masak baru manis 
buah duku ni kaya dgn vit c

arwah pak tanam 5 pokok 
blkg umah. memang tiaptahun buah lebat sampai x termakan. pokok pun dah agak tinggi susah sikit nk menjolok. emmm sb tu kurang diminati kot


  

kek. onde onde


selamat berhari minggu

khabar gembira boleh rentas negeri
semua update lagu
balikkk kampungg😀😀  siapp. dgn lagu raya bagai tu yg tak tahan . aduhaiii terlebih kreatif dan aktiff org kita sabo saboo  le
anda sudahhh bersedia hadap.jemm sana sini. he hee


 sb ramai  kreatifff maka kita cuba kek onde onde. tak terfikir sblm.ni akan. ada dan buat kek gabung 
 dgn kuih onde onde @ buah melaka @ buah mulong ni.
kek span. pandan. dihiasi. krim. cheese dan. salut kelapa. kering, taburan gula melaka. dan hiasan. dgn buah melaka
bolehhh tahan

ciknur ikut resepi kak Azlita masam. manis.  Jommm try. 

Friday, October 8

menu lunch 👉dapurku


assalamualaikum
selamat berhari. minggu.

menu nya minggu lepas, minggu ni baru. blh upload. he jee
jarang cik nur nk snap.gambr laukpauk
bukan. apa. sb kadang2 dah msak siap. terus makan.
dan lg satu entah kenapa. ada. 'M" tu
emmm
lagi 1 masak. kadang2 sejenis lauk
minggu lepas singgah giant dpt beli ikan selar ni wat gorzng  kunyit garing2 baru sedapp. Ank bungsu pula nk mkn masak lemak. nampak timun kuning teringat arwsh mak terus beli utk
campur. Mak selalu buat camni. Nampak. bendi. he hee rasa nk mkn gorzng pula.
dan. wajib ada ayam. utk kakak pula. 


Bendi gorzng bercili


masak. lemak. kuning ikan. dan. timun kuning.  selalu. kat kg arwzh masak camni. tak pedas. lemak2 masin. 



 isi Ayam goreng kunyit dgn bawang shj. utk si kakak. 

Thursday, October 7

Banana Salai Crispy


Kudapan sedappp. sambil. tgk tv atau layan. blog
mcm2. skrg direka. cipta
mcm2 variasi
produk.berasaskan.pisang.
@👉pisang salai ranggup
produk halal
rasanya manis2 pisang 
crispy  dan chewy

nak. cuba rasa boleh wassap
 no 0162323457
cod atas pos. pun boleh.
#ciknur tolong promot  anak. buah yg jual. 
 😁😁✌️


Monday, October 4

Artsky-Damansara


layankan anak2 mkn2
jauh sikit
kat Damansara
Restoren. berkonsepkan. atas bumbung bangunan.
nampak. view langit, dan. bangunan2 sekitarnya. kalau malam. mungkin lg cantik.
matahari nak. jatuh tp. sayangnya la. timing tak. cantik
nak msk wqktu maghrib
ada.live band lg. menghiburkan sambil. mkn2.
utk yg nak buat harijadi pun boleh. 




menu pilihan anak.  si abag chicken. chop spaggeti, kakak chicken chop fries dan. adik nasi dan ayam. masak. tomato kot
mama. cabonara je. deserttt. sedapp waffles coklat.
menu2. blh tahan. sedapp2 dan harga yg tak mahal. sgt. Dan cepattt sampai mknannya. 


he hez si. kakak. yg belanja 😊 tqqq kakak
moga murah rezeki lepas ni.. insyaallah
kongsi dgn. adik. abang


yg tak bestnyaaaa tak dpt. pilih tempat.
kalau dpt. meja yg terbuka tanpa. bumbung lg besttt la.
ramaiiii beratur dan silih berganti pengunjungg.  Itu yg tak bestt dlm. setuasi skrg ni kan. 




syukur Alhamdulillah  malam Raya ke3 dpt Balik.jga ke kampung berkumpul bersama sama .   2 Kakak ciknur.dan 3 adik.  Walau tak cukup 8. kaka...