Thursday, September 30

5 bulan sudahh


  Nak masuk 5 bulan sudahh menjaga anak2 cik tam ni.  Dari 4 ekor kini tinggal 2 je iaitu si comot. dan. si. moktam.
 yg Makin. lasakkk aktifff
Bukan. main lg  tak kira masa .
jenuhh melayann
Paling risau bila lepas je berlari2 ke depan tepi jalan. tu. Risau pak Biawak yg berkeliaran kat longkang. 
Musohh tu. baru ni jiran nampak kelibatnya kat depan dan. dia  ambik video.  uikkkk lg besar "biawak"kali ni
seram nengoknya. 


yg sedihnyaaa😭😭 nk genap 5 bulan ni tiba2 si cik tam pula. menghilangkan. diri. Tiba2 tak nampak langsung kelibatnya. huhuuu. Belakang umah pun tak. ada.
Hari ni genap. 11 hari.
selalu kalau dia keluar akan balik semula tgk anak2nya 
mana. agaknya ko cik tam. 🤔🤔
walau hanya kucing tumpangan tapi sgt terasa kehilangannya.
Biasa pg2 menunggu je di pintu. 
Agaknya mungkin sb dia dah yakin akan ke selamatan ank2 disini.   Disayangi dijaga sempurna. emmmm
perasan juga kebelakangan ni ciktam banyak tido. Beberapa kali try masuk bilik. makyong tido bawah katil. Dan masuk juga bilik belakang  dan siap tido atas sejadah abah huhuuu
2 kali juga abah halau keluar.

Kadang2 marah jga pada cik tam ni sbnya dia suka kejar  si stokin sampai terpeleot la stokin ketakutan,
Apa ntah dimarahnya pd stokin, rasanya dia cemburu sb stokin disayangi lebih kot
alahaiii cik tam
rinduuuuu la 
dulu kehilangan tiger ni  masih terasa lg






Sunday, September 26

Saloma Bridge

Assalamualaikum❤️❤️

simpan. kenangan disini.
keluar Jalan2 Kuala. Lumpur
Bersama family. sejak Covid 19 melanda tak keluar kemana mana. Dekat2 je jalan
nak lg si bungsu mama ni.
alhamdullah  mlm yg Lengkap dpt. bersama2  suami dan 3 ank2 cik. Nur kumpul.
Konon2 family night 😁 pusing round KL la. Lepak minum makn. roti canai. 

Dah mcm2. perubahan. jalan2 kat  kL. 2021 ni kan
kalau ikutkan. blh sesat ha haaa


tengok kerlipan. cahaya2 neon berwarna warni. Di. Saloma. Bridge.
15 minit dari rumah je pun😁 kalau jem pun  1 jam.. Banyak. kereta jga, masing2 keluar jalan2. Maklum la lama terkurung tanpa. aktiviti kan
meriahhh jga kawasan
Berdekatan KLCC ni
Boleh tahan org ramai mlm. td,  kat jambatan ni  pun😊. so. tak dpt
 bergambar sgt.
jauh2 baru dpt. snap.  Risau nk. menyepit tempit.. walau. masing pakai. mask

 memanggg cantik view bila lampu yg bertukar2 warna kejap biru, purple. merah kuning hijau.. Dan warna2 jalur gemilang jga. View belakang nampak KLCC dan bahagian bawah tepi kawasan perkuburan. Hujung turun ke kg Baru. 









abang kakak dan adik





Jadi la. mama posink jauh2😊






Saturday, September 25

throwback cameron highland wit luv


Belek2 galery gambar2 kat laptop 😍😍

 masa ni tahun 2014 

 singgah naik ke CH sebelum pulang ke Kampung

berempat tanpa si abang yg tak ikut, penuh dgn foto adik

sakan dia masa ni suka sgt bergambar,

Rinduuu time dia kecik2 he hee

naik CH semata mata nak mkn strwberry , tak banyak tempat singgah rasanya sb namanya nak balik kampung kan

sat tak sampai2 kg  Ayah dah calling2 tanya dimana, kol berapa sampai,











sekarang dah jadi bff kakak dan adik💚💚












 

Friday, September 24

Adunan. segera red velvet kek Noraini

Nak. mudah kerja😁

skrg kan mcm2 produk ada di pasaran kan, kalau pegi bakery pun byk tepung2 siap

nk buat cookies , cupkek segala mcm ada.

fini irstime  la try   tepung kek. segera by Noraini ni.. sblm2  ni dah  guna pek. tepung pengkek vanila. dan. coklat. buat pengkek sedapppp 

elokk 

Donut Pun ada tp x penah try lg

UTK  kek Red velvet  ni beli 2 peket

1 pek. dpt. la. seloyang saiz 6. dan. beli. 2 utk. buat kek rvc sempena. besdayy my cinta. hati.  suami tersayang♥️

  

2 loyang, setiap satunya potong 2.,so jd 4 lapisan. kek.

mudah tak payah siapkan buttermilk
cuma mixkan gula. telur,. dan. minyak
last msk tepung ni berselang seli dgn. air.

sukatan pun dah siap tulis dan. kita ikut je. Sb 2 jd ciknor gandakan. je la.

kaler merahnya pun cukup. dah cantik. ♥️

bakar atau kukus dua2 blh. kalau kukus rasa lebih lembab.

hah. nak mkn. kek. rvc mudah skrg kan. he hee.
takda alasan.dah tak pandai. atau xda masa.

tapiiiii. nak segera lg 😁beli. siapp. kat bakeryyy je.  Terusss ngappp kann. ha haaa


Thursday, September 23

tart cheese


mai cuci mata dgn gambar2 tart cheese♥️
tempahan hari ahad lepas
Alhamdulillah 
ex ank murid nk mkn2
inti campur2 4 perisa
bluebery, strawbery, coklat dan lotus spread



   sekotak ni muat 25 pcs. Saiz 4.5 cm.♥️
tart yg sederhana moncit., 😁
kalau betul2 moncit pun ada jga. 









Wednesday, September 22

Giveaway by Shida Radzuan


https://www.shidaradzuan.com/2021/09/giveaway-by-shida-radzuan.html?m=1



assalamualaikum

selamat pg semua

alhamdulillah 

nak join Giveaway by shidaradzuan ni. Rakan sedaerah .  jom kita meriahkan Giveaway 

dan beri sokongan pd rakan2 tersayanggg

SYARAT SYARAT NYA

1. Kena buat entry bertajuk giveaway-by-shida-radzuan.

2. follow socmed Shida Blog  Facebook,  IG, dan Twitter  he hee twitter cik nur xda

3 letak banner giveaway dan backlink entry giveaway

4. Ceritakan apa disukai tentang BLOG Shida ni

5. Publishkan  dan submit entry ke ruangan komen


ok semua  cuma twitter cik nur xda lama tak layan tak buka pun sampai 

 dah lupa paswood he heee


apa yg best tentang Blog Shida ni 

pastinya lah Blog yg menarik utk dibaca , masuk je nampak header dgn gambar Syida yg cantik tu.  tak serabut  dan dgn kaler yg sweet je

Paling tertarik sb Syida adalah senegeri dan sedaerah lg dgn kg cik nur ha haaa

sukaaa dpt baca tulisan2 Syida dgn topik2 yg cik nur cari infonya

Tuesday, September 21

21 September ♥️


21 september
❤️Red velved kek for my luv 

Happy birthdayyy
happy birthdayyy

semoga sentiasa dlm rahmat Allah
, panjang umur diberikan. kesihatan yg baik.
Aaminnn. we luv u Abah





 

Sunday, September 19

talam keladi berlauk daging pedas



assalamualaikum ❤️

morning view, cik nur tayang kuih talam jap ek.
Talam keladi berlauk , inti daging dan pedas.
Firstime buat sendiri setelah sekian. lama perap. resepi.  Biasa buat talam keladi yg atas pepel bawah putih.
tapi nk cuba yg pedas ni.  Dah byk kali. mkn tapi mengoder je la. 


 Ada google resepi kebyakan yg letak udang kering. cik nur kalau blh nk mkn yg xda udang kering. 😁😁

so bila dpt resepi  yg tak letak udang kering ni i likeee laa he hee
cubaan pertama  ni agak kurang puashati.
rasa somethingg kuranggg
dan. inti sambal. sgt pedas gilerr bg cik nur. Maybe cili kering jenis pedas kot.

sukaa juga mkn  pedass tp. bkn pedass melampau. Sb memang tak tahan.
kena. try lg cili lain. pula.
insyaAllah


Saturday, September 18

ais krim potong kelapa


 selamat pagi♥️
slmat berhari minggu juga

kasi clearkan. gambar kat. hp yg dah penuh ni. salah satu nya gambar aiskrim. potong kelapa yg ank bujang beli. hari tu.

skrg ni kan musim.menu produk  kelapa 
roti viral . pandan. kelapa,. coklat cadbury kelapa,  aiskrim. kelapa lgg2 apaaa ye

sedapp juga rasa lemak2. santan kelapa. he hee
Brand King ni jual. dgn. harga Rm12. 90.
dpt  6 batang. Boleh tahan. harganya

si bujang sukaa, hari tu dibeli nya aiskrim pandan. kelapa. gula merah brand Nestle. yg rasa akak
rasa mcm. mkn. cendol pula




kalau kacang merah yg ni memang. feberettt he hee

2 org anak. dara ni tak berapa minat..

si adik suka vanila.dan.rainbow.,

kakak.pula  suka coklat. aduhaiii. lain2 citarasa





 

Friday, September 17

cream puff & meehun goreng menu sarapan pagi


selamat berhari minggu ♥️

moga sehat2 semua teman2 blogger kesayangan cik nur

alhamdulillah masih diberi kesempatan

walau tak sempurna, syukur dgn apa yg Allah takdirkan utkmu.

jgn pandang pd yg LEBIH darimu

tapi pandang pd KURANG darimu

kerana disitu akan terlihat betapa nikmatnya  hidup kita
 kehidupan manusia semua berbeza
tapi Disisi Allah kita adalah sama
hanya hambaNya

pengakhirannya. kita hanya akan disaluti  kafan putih
bukan emas permata

#peringatan. buat dirisendiri



syukur. alhamdulillah. rezeki dpt jiran. yg pemurah. Sarapan pg dgn meehun dan cream puff sedapp ni.
Jiran cik nur bakers juga.  mcm2. kuih dia. buat. Dptlah merasa selalu  kuih2nya he hee

sedappp cream puff yg berintikan cream ala2 aiskrim ni.  Cantik montok2 penuh isinya. yummyyy
memanggg sukaa sgt.
meehun bujang kurang minat.  kalau kakak. dan. adik. mkn. sikit2

jarang masak menu breakfast.
cuti. baru. msk. nasi lemak.
roti canai. frozen panaskan. je.



kalau roti canai. semua suka


Thursday, September 16

bubur asyura versi manis@ bur syuro manis


 Assalamualaikum

♥️jgn lupa ber selawat ke atas Nabi junjungan kita Nabi Muhammad s. a. w byk2 di hari jumaat yg barakah ini.

smlm offday kan sempena Hari Malaysia
duduk rumah diam2😁
ptg. mengacau bubur syuro.
hari tu dah buat utk sedekah pd kejiranan.
Hari ni buat repert. sb ktnya tak puas mkn dan. sedap. alhamdulillah
jarang nk jumpa bubur syuro ni.

Bubur asyuro ni akan di buat pd bulan. Muharram. 
Dan terdpt byk versi resepi ikut negeri2 rupanya . Kalau belah pantai timur lain, belah utara lain.
Masa ke. kelantan dulu pernah jga mkn org2 kg situ buat. 
Dan kalau perkampungan cik nur Bt kurau Perak lain resepinya. Nak ke arah utara Kedah.. 

rinduuu sebenarnya dgn bubur syuro yg dulu biasa mkn,  ☺️ ye kan arwah mak dulu tiap thn buat.
 Ramai2 dgn jiran2 kg mengacau dlm kawah besar.
biasa juga buat 2 versi yg tawar dan yg manis.  Bubur syuroTawar lemak jarang org suka. Org2 lama suka yg tak. manis

Versi tawar lemak tu sedapp sgt. ooiii tak jumpa dqh cik. nur sekian lama huhuu sejak mak tak da ni
di Mkn dgn gula dan buat juga rendang kulat sisir sbgai pencicah. Aduhh ssedappnya
penah tanya resepi mak tp ingat2 lupa.
Rempah2nya tu.

Ptg smlm buat yg manis. Letak kacang hijau, kacang merah dan jagung.
Ikut resepi cik  google.
sb bykkk resepi taip je bubur asyuro. Mcm2 keluar nanti beza cara dan bhn2nya

Tp tak minat resepi yg  letak mcm2 😁
spti ubi keledek , sagu, pisang. sb rasanya akan jd lain.

yg tu cik. nur skip cuma letak jagung kacang hijau dan kacang merah

ajomm. la. mkn bykkk pula bebelan ye 😁










 


Wednesday, September 15

Hari Malaysia❤️🇲🇾


Setiap tahun tarihk 16 september

diperingati. 

dgn Ucapan Selamat Menyambut Hari Malaysia

pd semua rakyat Malaysia

'Malaysia Prihatin' Tema 

belajar erti syukur dilahirkan dibesarkan di bumi bernama Malaysia

doakan Malaysia terus aman sentosa

hargai Malaysia

sayangi Malaysia selamanya

♥️❤️🇲🇾



lagu yg cukup mengetar jiwa sbgai rakyat Malaysia







hujan lebat melanda Kl


 Hujan lebat ptg ni di KL

alhamdulillah sejukk pokok2

dengan kilat guruh bersilih ganti

hampir ke jam 5.45 juga baru reda.

hujan2 ni kan perut pun mula berkeroncong la. kan

apa. menu korang? 😁✌️

paling mudah dan. pantas menu cekodok bawang, ni en suami yg masak

feberet dia dan. dia sendiri. masak. ha haa

si isteri tumpangg mkn. 


 👉terbaca di info berita katanya Kl akan dilanda hujan  yg kerap minggu ini

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/09/860944/hujan-lebat-ribut-petir-kerap-mulai-bulan-depan

  Alhamdulillah bersekang mata jga siapkan tempahan apam coklat cheese 4 box ni❤️🥰 dan apam pisang utk majlis mengaji.  guna acuan seri ayu...