Sunday, 7 March 2021

alhamdulillah....

 



alhamdulillah

jalan2 blog hari ni tiba2 ternampak posting salah seorg peserta yg terpilih

syukur alhamdulillah๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

tqqq adik Nurul

tak sangka terpilih, rezeki namanya kan


apapun tqqqq 



Friday, 5 March 2021

APAM COKLAT CHEESE


ASSALAMUALAIKUM

selamat pg 

santai2 pg ni sat , rehatkan diri alhamdulillah 

dah bulan mac rupanya  he hee minggu ni buzy betul  sb dah start

 sekolah, anak2 pra dan tahun 1, 2

tak sempat langsung nak jenggah blog

melawat blog kawan2 juga

lg satu sb anak ada kelas online emmm berebut laptop la dgn dia

hari cuti ni baru  la ada kesempatan๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

kisahnya minggu lepas juga dpt jumpa  rakan blogger Dana

tapi jumpa tak sampai 5 minit he hee


Dana order kuih apam coklat ni dan apam gula hangus

kebetulan dkt sb Dana nk ke nursery berdekatan 

dan akak pula nak pegi chow kit  cari barang2 kejap

insyaallah next ye Dana kita jumpa lgi

tqqq ye sb order kuih2 ni๐Ÿ˜๐Ÿ˜




 


tqqq Dana bg gift cantik ni๐Ÿ˜



Friday, 26 February 2021

kebun minii pokok bendi


Cuaca  beberapa hari ni memang panas agak terik

tapi adakala  berangin

angin kering  kulit kata org2 tua dan ptg angin kadang2 angin kuat 

terasa suasana di kg pula santai2 kat sawah padi๐Ÿ˜

Bila angin tak lama lg kalau ada rezeki pokok2 musim buah akan 

tiba. Nak masuk mac 

tapi rasanya dah lebih seminggu tak ujan disini

pg2 kena siram petang pun siram

kalau tak siram pokok memang mati terutama pokok2 dlm pasu or polibeg kan. pokok2 atas tanah ok lg

teringat pokok2 kat kebun apa la agaknya perkhabaran

Bila laaaa nak dpt blk jenggah 

๐Ÿ˜‘๐Ÿ˜‘

ni antara pokok2 bendi yg bertahan ,sejak menjak buang pokok serai 

belalang dan siput babi dah tak nampak bayang lg he hee

kalau tak memang tak sempat la daun bendi ni kelihatan, abis gondol

alhamdulillah dah keluar bunga walau pokok kecik je

emm masa tanam atas tanah dylu memang tak berenti berbuah



 

Tuesday, 23 February 2021

Serimuka pandan


assalamualaikum

selamat pg semua 

menu mkn petang kami hari minggu lepas 

serimuka pandan

lamaaa sungguh rasanya tak menalam ni nak lagi kuih nan satu ni

maklum la kadang2 kuih berasaskan pulut memang tak laku di rumah sis
anak2 tak mkn, en somi mkn juga la jadinya tu malas nk membuatnya

Resepi memang dah ada  mcm2 resepi salah satu resepi utk meniaga juga belajar masuk kelas lg dgn cheff

cumanya time tgk IG tertarik dgn menu yg dipostkan 
oleh serg @ Hidayah
aduhaiii lalu lalang pulak serimuka 
memang mengodaaa betul
paling best resepinya sukatan yg sikit talam saiz 7
hah memanggg menarik utk dicuba la setakat nak mkn berdua ni kan
tu pun banyakkkk dapatlah potong utk jiran kiri kanan๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š
alhamdulillah dpt berkongsi rezeki
tiba2 lak si anak dara ni tersukaaaa
emmm kan sblm ni memang dia x layan kuih ada pulut ni




 cukup lemak nya cuma gula sis tetap kurangkan sikit takmau 

manis2๐Ÿ˜ƒ

nak resepi meh sis kongsikan ye

SERIMUKA PANDAN

1 1/2 cawan beras pulut- basuh dan rendam dlm 1 jam

baru toskan

loyang saiz 7X7 sapu minyak dan dilapik plastik 

mskkan pulut dan 1 1.2 cawan santan segar

sedikitgaram

kukus30 minit

kemudian tekan tekankan kasi padat

bahagian ats (hijau)

1 cawan tepung gandum

2 sb tepung jagung

2 biji telur

1 cawan santan

1/2 cawan air pandan

3/4 cawan gula

sedikit garam

-kacau sebati semua bahan2 kemudian kita panaskan dlm kuali

kacau jgn sampai berketul

agak2 berwap sikit tutup api

dan kita curahkan atas bhgian pulut td

kukus lagi dlm 40 minit

*last skali bila masak kita kukus tanpa penutup kukusan

utk bg permukaan atas kering dan licin

sejukkan baru potong ye






Monday, 22 February 2021

drama ANGKARA CINTA


 

terjebakkk sudah dgn  drama2 yg 

berepisod   banyak2 ni he he

 mcmana laa  boleh terjebakkk

 dgn  Angkara cinta ni kan๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

selain drama 7 hari mencintaimu yg ada feberet 

aktor  si Shukri Yahya tu

setiap isnin-jumaat jam 6 petang kat  astro prima,

 sementara menunggu budak2 ni balik kita duk

 la dpn tv tgkkk

walau kadang2 tak sempat juga tapi ulang tgk tgk

 kat on demand time free.  skrg ni kann mudahh je

 tak perlu tergesa2 ngadap tv waktu buzy

jam 11 pg pun ada ulangan tapi time ni memang

 tak boleh layan le  sbnya 

ada kelas mengaji anak2 4 tahun 

tertarik  masa mula2 tertengokk  jalan ceritanya 

dan nampak pulak si hero baru yg maniss ni ha haa

si hunhaqem, heroinya pun cantikkk Wanna Ali

Saturday, 20 February 2021

ukays lagu kenangan


 

Ukays ....tgh layan lagu ni kat radio td 

terkenang lagu2 best kumpulan Ukays ni

masa pertama kali jadi penghuni kota  lagu2 ukays ni jd peneman. 

duk layan kaset  Radio buruk waktu itu

balik kerja lepak dlm bilik layannn je

he hee kebetulan kalu tak silap lagu2 kumpulan yg  tgh tops masa tu dari antaranya  lagu Sebak, 

di sana menanti

 disini menunggu dan byk lagi

lagu2 yg iramanya sedap disengar....layan perasan masa remaja

selain lagu2  kumpulan rock seangkatannya  spti Slam,  peminattt giler masa tu  jga dgn Zamani 

lagu2 Spring , umbrela dll he hee 

  lagu2 era 90 an memeng terbaik dan best best belaka syahduuuu layann




Friday, 19 February 2021

gitf


 Perkara mengembirakan semua org bila dpat gift

tak kira apapun pemberian pasti disukai 

betul tak?/

satu penghargaan๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Rasa diingati dan  dihargai

dgn ucapan terima kasih

alhamdulillah

  alhamdulillah jalan2 blog hari ni tiba2 ternampak posting salah seorg peserta yg terpilih syukur alhamdulillah๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ tqqq adik Nurul tak s...