Sunday, September 24

Beranda Cafe, celebrate birthday abah


assalamualaikum
lamaanya tak. update kan✌️๐Ÿ˜
masih ada ke. yg ingat ciknur ni

he hee cik nur baru baik. demam
sebenarnya. dkt seminggu menepekk tidur.
alhamdullah sakit. Allah bg uyk. rehat sebenarnya kan. 


lgpun tak ada cerita menarik. atau gambr nk buat entry pun.

Baik demam ank2 plan mkn2 kat Beranda Cafe Setapak ni.
Sb birthday abah pd 21 september.

 cafe blh lihat view KL, rooftop. kan. memangg menarikkk.


menu2 kami.. ciknur mkn rasa2 semua. Sb mulut ni tak. blh lg mkn pedas2 atau yg ada walau. sikit. akan terasa pedih. sos cili pun. x blh. emmm jd rasa2 je sikit2



lengkp. family, anak bujang blk keja terus dtg join.



nasi lemak nya sedapp terasa lemakk dan harum. betul2 nasi lemakk sedap.
jarang beli dpt nasi lemak sedapp.
dgn ayam pop corn, telur mata. 

menu kakak chicken chop
dan abg is pula lamb steak

abah cam biasa nasi lemak telur dan teh tarik.

menu tambahan try roti bakar cheese dan fries. 

jomm lepak sini best jgakk santai2 je. nikmati mkn dan view Kl.
Cepat menu sampai, tak yah tunggu lama2๐Ÿ‘✌️♥️♥️

Sunday, September 10

siakap kukus


 selamat berhujung minggu✌️♥️

Hari kerja memang ciknur tak. masak, Jarang2 masak kebelakngan ni. 
.hujung minggu baru 
 ada kesempatan. 
Beli ikan sardin utk goreng, teringin pula lamaa x mkn ikan. Masak sayur campur @kubis, fat choi dan carot dan kebetulan pula dlm frezer ada seekor lg ikan siakap
so nk cepat kita msk resepi kukus2
kukus yg simple. Kukus2 lg elok kan utk kesihatan.
Guna bahan yg ada je lah kat peti ais tu. Sayur2 ni biasa SIL yg suka mkn. kadang beli tak masak sampai dah layu huhuu
Ambik serai dlm pasu☺️ boleh la tak payah beli2 dah. 
potong2 campak2 gitu. Resepi ringkas cik nur. 

ikan siakap kukus

seekor ikan
bawang putih
halia
sos tiram
serai
cili padi
sayur sayur @  letak carot je yg ada
dan  limau kasturi

mudahh shj
halia dan bawang tumis tumbuk bg halus + sedikit sos tiram

gaul kat ikan bg rata

serai hiris2 halus
taburkan beserta sayur carot dan cili
 dah siap msak baru hiris limau kasturi

kukus hingga masak.
ok siappp. Alhamdulillah 

Thursday, September 7

Sarapan kuih muih



Salam Jumaat♥️
buat semua.



alhamdulillah
rezeki pg jumaat, kuih2
jomm sarapan

jamah la. juga kan dah dipelawa

Swiss Oat, ni patutnya mkn dulu he hee tp hari ni skip la lg nmpak gayanya. 


pastu leh layan mini garden di Taska. sudut luar sambil menunggu.
Hijauuu cerah mata 
Pokok2 berdaun hijau. Belum ada yg keluarkan bunga2.
sikit2 jadi la kan. penemann kala sendirian borak2 dgn pokok2 pun jadiii he hee


 

Tuesday, September 5

buah star @Buah staq


Buah staq @ buah star✌️
Masak ranum dah dan rasanya manis2 masam. seangkatan dgn buah rambai, buah tampoi jga. lepas mkn buah ni airliur akan jd masamm
he hee tp sedapp
ada yg suka menyicah dgn gula +kicap+ garam dan cili
hiris pastu cicahh
tak sedar habis sebesen he hee

kat kg memang byk pokok ni, daari zaman sek memangg sukaa bila musimnya.
kat kebun cik nur pun ada sepokok skrg dah membesar, duluu siap blh panjat. je



kalau pokok2 lama lg besar2 dahh tak mampu la nak kait sb tinggi . kenaa cari org terror memanjat bary dpt merasa. 
 

Sambutan Hari Merdeka anak2 Taska


31 Ogos Hari sambutan Merdeka
Ank2 taska tpt Cik nur buat sambutan pd hari Rabu 30 ogos sblm cuti. Memeriahkan Hari Merdeka kita. 
Anak2 kecil ni biasa la kan. lgpun Maklum la dlm cuti sekolah tak ramai yg hadir.

Melayan karenah anak2 kibar Jalur bendera. Berpeluh peluh la cikgu2 nya he hee


Tema Merdeka, mesti la warna warni merdeka kan.
Bila parent's @ Ibu2 prihatin ada yg belikan anak2 baju2 Merdeka.  Bergaya cantik. Alhamdulillah. 
 

Buat kenangan ✌️๐Ÿ˜

Kita pilih 3 pemenang baju ikut tema.
Anak2 4 tahun @ playschool


Monday, September 4

Birthday GA farhanajafri.com 2023


September sudahh๐Ÿ˜✌️

Masih ada kesempatan kan he hee
nk join. Biasa la ciknur ni jarang2 update blog kebelakangan ni ntah apa buzy xtau la.
nak mengomen pun jarang2. 

 Apapun Tqq Amni Tag Cik Nor utk Giveaway Farhana ni.


joomm siapa yg nk join blh lg ada masa.  tarihk tutupnya 10.september.
Syarat2 pun mudah jom singgah  kat blog Farhana, mudahh je ✌️๐Ÿ˜Š

Cik Nor nk taq
2. ujie

Ucapan buat Farhana
๐ŸŽˆ๐ŸŽˆ semoga sentiasa sehat, dlm lindungan Allah swt.
Bahagia dunia Akhirat.
Aaminn



Thursday, August 31

Durian kampung @bukit


2 hari je habiskan masa di kampung he hee
ikut hati seminggu nak dyk sana hari2 leh cari durian tp apakan daya ank2 bykkk kan dirumahh

syukur Alhamdulillah
Rezeki tahun 2023. Dua musim pula. Hari tu yg first dan ni kali kedua
puashati mkn durian thn ni. blh pilih yg mana isi disukai he hee
sbnya pokok2 durian ayah tanam. berlainan jenis.
pokok yg berbeza.
kisahnya
dalam pada cerita org d awalnya "buah tak banyak" 
Bila kita sendiri yg balik dan tengok dgn mata sendiri
emmmm gitu la kan org kita kejujuran tak pentingkah.
Allah maha Melihat
wahai manusia๐Ÿ˜ž
 jenuhh mengangkut
rasa nak pitam. Berbakul bakul hasilnya. Syukur dgn rezeki Allah bg.
buat adikberadik.
ni pun  2 hari  jew turn ciknur dan suami. sblm tu kakak kat taiping, adik kat penang. kakak yg kat Perak dan adik. 

kalau sblm sblm ni bilA suruh, "org
@ pajak. lazimnya kata mereka buah tak banyak
Dapat sikit je.


ni durian hijau, sb kulitnya memang hijau dan besar2. isinya tebal


Buah yg sessi pagi, ptg nanti lain pula. sekrg kat kg, jual. pd peraih sgn harga Rm4  sekilo atau 4.50 shj. Ikut gred buah. Yg rosak sikit harga lain pula.
Nak membeli mahal tp kita menjual
emmm
up harga bila dah tiba lory besat.

 isinya sedap 2 walau berbeza jenis2 buah durian kg memang pilihan
Ada putih kuning, lemak,, isi nipis



Durian bukit ni byk memoryyy tika zaman sekolah rendah.
kenangan cari duit poket. he hee
ikut arwah pak dan mak cari durian. kalu nak duit terpaksa la bawa sendiri dari bukit sampai rumah. Berjln kaki tau meredah sawah padi dan sungai baru sampai rumah.
paling byk mampu kelek 3,4 biji sederhana je. Balut dgn kain tebal atau guni.
Jual dpt rm10, seronoknyaaa besar nilai tu.

banyakkk kenangan manisss
๐Ÿ˜

assalamualaikum lamaanya tak. update kan✌️๐Ÿ˜ masih ada ke. yg ingat ciknur ni he hee cik nur baru baik. demam sebenarnya. dkt seminggu menep...