Tuesday, June 28

Trip Perak ke Makam Tersohor



fisrtime ikut en suami & geng 
3 Hari 2 malam. konvoi ke Perak
ciknur dan suami satu kereta dgn kawan dan wife nya.
Alhamdulillah 

pertama destinasi  ke Makam.Tun Saban. 
Org terawal membuka Hulu Perak. Beliau berasal drpd Keluarga Bendahara Melaka.

Terletak di Grik, tak jauh dgn kampung ciknur sebenarnya.
kalau ikut sumpitan . dah menuju ke kg ijok Perak.


inilah Makamnya terletak tepi jln shj. Bersebelahan sekolah Agama.
Makam asalnya bukanlah disini tp
Di kawasan jauh pergunungan.
Tapi terpaksa dipindahkan kesini .



Kita cari info dan dengar penerangan Penghulu dan alhamdulillah dpt peluang berjumpa dgn Waris, Org2 kg, yg ambik peranan .  Byk lg kena kaji sebenarnya.
Warisan berharga Negeri Perak.
Sejarah sebenar .


Rombongan konvoi kami 11 kereta.
 

Alhamdulillah. Allah permudahkan. Bertemu dan dpt penerangan lebih jelas  dengar dari mulut. Kisah pemindahan Makam Tun Saban.

Atok ni dah Berusia 96 tahun tapi Allahuakbar kuat ingatan nya dan sehat.
Bukan calang2 org yg berani utk kerja2 pemindahan pada masa itu. .

ptgnya masing2 cari port berehat @homestay.
homestay kami di Kg Chuar Kati.
keesokannya  hari ahad  berkumpul.di Dataran Tasik.Raban pula sblm.mulakan perjlnan ke Makam2 seterusnya.




tgk air tasik yg tenang kejapp



Bergerak ke destinasi berikutnya.
Sri Iskandar. Bota kanan dan.kiri.
ziarah Makam2  Guru2 ulamak tersohor.
Makam Sultan Muzaffar Syah.
Putera kedua Sultan Mahmud Syah@Sultan Melaka yg diputerakan pd tahun 1505











Makam  Guru & penasihat Agama Sultan











Sblm berangkat balik ke Makam Tok Temong iaitu adik Tok Saban.
bersih dan terjaga persekitarannya.
alhamdulillah.
memandangkan masa.sampai.kesini jam.6 ptg. kami hanya berpeluang melihat dari luar pagar.





Bertolak blk Kl , sblm tu singgah rnr Dataran Perak solat maghrib. Minum isi minyak.
sampai kl dah 12 malam.











 

Monday, June 27

makan Durian kg Sauk


Alhamdulillah.

Rezeki thn ni dpt mkn durian kg. he hee tp bkn kampung sendiri tp kg org.
hilangg la kempunan.

rezeki org belanja.
sabtu ahad,isnin konvoi ke Lenggong Perak. 
Pg2 jam 8 dari Kl.  Dgn kereta Kawan husban, & wifenya pun ada. Singgah Rawang ambik Ucu.
dpt info dari yg lain kata jemm melekat so ktorg benti mkn2 dulu kat rnr Rawang pastu ikut jln lama, keluar kubu Baru.
adoii pun jemm jga rupanya ada exciden trailer terbalik.
Redha je lah. patut sampai awal program.last2 jam 3 lebih sampai ke Lengggng. Kumpul di Masjid sana.
alhamdulillah dpt ziarah. Blk homestay kat Kg Chuar berehat. Esknya akan sambung ziarah.

Next ciknur cerita Ziarah2 kami ke Makam2  tersohor di Perak.



Malam.tu kawan husban order durian
sebakul ada dlm 13 biji kot.
Masing2 bkn hantu durian so ala kadar je mkn masing2.
 ada yg hantu durian kena kontrol mkn pula hehe maklum la faktor usia.

nak jdkan cerita  Salah sorang wife kawan husban ni memangg  tak mkn durian he heee adoii la bau pun dia x suka.


  harga?? emmm mahal kalau ikutkan.

sb dari cerita kwn2 kat kg @ ijok @ bt kurau . Sekilo 2 hinggit je.pun adooo
dia beli 50 hinggit pun satu bonet kereta penuhhh.

mcm2 harga ada sekilo Rm4, rm 5, 8, 10 
ikut pilihan.

dah melambak lambak durian sana. Tp kebun  ayah ciknur x menjadi. Adaa beberapa pokok berbuah tp terpaksa pajak. tak dpt cam thn2 sudah ktorg panjat bukit cari durian. Huhjuu

Friday, June 24

Pemenang teka harga sempena birthday June

 Salam.jumaat❤️



Dari sehari ke sehari nk bgtau pemenang teka harga hari tu. Adoiihaii

asyik tertangguh.

ciknur dpt 4 peneka yg meneka dgn tepat he hee

harga nasi hari tu adalah Rm6. 

ceritanya tak plan pun secara kebetulan masa beli nasi tu .  sb harga 6 dan bln 6 besday ciknur😁✌️

Maka terus buat teka harga.

tahniah pd rakan2 blogger yg sudi ye.

Insya allah ciknur akan pos hadiahnya 

Boleh email ciknur ye

1.  Ammi

2.Farah Mf

3.Na Pencarian jiwa Diri Saya

4. Nona Sani

tqqqqq.


Tuesday, June 21

Makan makan kat Barakah Taman keramat


cerita hari jumaat lepas.

tiba2 adik call ajak mkn2🥰 kat Barakah

dkt dgn rumah ciknur.  Apalagi lepas solat maghrib terjah sini. Lama  x mkn2 kat luar ramai2 ni

rezeki 🤭


masih june kan he hee ciknur dan adik perempuan bungsu memang tarikh lahir selang sehari. Ciknur 12 dan dia 13/6

tp. selang 6 tahun he he.

Dan sekali jalan nk mkn2 ajak. Anak buah si kak long yg besdaynya 31 may sekali.

kira celebrate besday Girl may & June.

meriah sikit kan. Kakak sis pun ada kita ajak la dtg  cuma adik bungsu ciknur je x dpt dtg penatt katanya. 

Dia janji nk belanja kakaknya ni 21 hb🤭

ok kita tungguuuuu

 Anak2 ciknur  pilih nk mkn western, chicken crispy  dan mak2 pula Mkan nasi putih dan lauk2,  menu feberwt kat sini semestinya ikan siakap.masak 3 rasa versi putih ni.

dan 3 rasa merah pun order jga.

memang sedapp.

byk lg menu sedapp . Pulut mangga , air buah blend.

Memang selalu ramai org mkn2 sini


paprik ayam , kailan dan telur dadar. Wajib la order jga

Udang goreng tepung lupa lak.nk.masuk.bergambar.






 alhamdulillah dpt pula.Gift besday dari ank buah tersayang.

sukaaa sgt.🥰😘


alahai kalau mkn memang x ingat bergambar
ni encik suami snap ,Spontan tak ready semua.
tgh bercerita, borak2. he hee
 

Monday, June 20

macam macam Gaya tidur


Disebabkan penuh galery kat hp ciknur gambar2 kucing so upload sinilah 
simpan kenangan he jeee
adoii

encemmm tak sy✌️🤭muka.seriusss nau kan wiwi ni tp alahaiii manja suaranya pelan je

sy snowy @ wiwi
sayanggg mama ni..tukang kejut mama bangun awal . 4.30 Ke 5 pg mesti selit msk bilik ,pastu gigit2 nya rambut mama
selagi tak bangunn ditunggunya hujung kepala.

bawah ni pula.yoyen and gengg
yoyen juniur🥰 Cibu, lola, loli, comel dan.lili dah sebulan lebih. baby 1 syawal
Tgh aktif  bermain ....abisss dah segala bendaa diteroka.😇😇😇

yg buat mama.tambah pening.tambah budget 



ni comot @ nyomot pun makin gemuk.skrg 
ni satu pesen tido dia.suka.dkt pintu menyenget jew



kalau dua beranak ni tido xleh kacau ha haaaa
memang terlentang kuak stail nya
lenaaa betul
makkin @ Stokin dan satu satunya waris dia  snowy



tengokkk tu gaya makkin tido
anak2 yoyen pun manja dgn makkin ni

tumpangg kasih sayang makkin
yg baik sgtt ni
tak kisah pun anak sapa, mesti dijilat2 




 

Sunday, June 19

Tilam.aku tilam.dia





 

Selamat hari Bapa




selamat Hari Bapa 
pada semua yg bergelar  bapa, ayah, abah, papa, pak dan daddy ❤️

Buat suami tercinta❤️terimaksih jd suami ,abah yg terbaik 
luv u foreverrrr❤️

Pada Arwah Ayahanda tercinta @ pak 😌 walau tiada lg disisi saat ini tp wajahnya sentiasa muncul setiap kali ku hadiahkan Fatihah. Setiap.kali solatku
kerinduannnn yg sentiasa berlegar.
Jasa baktinyg tidak dpt kubalas dgn segunung intan sekalipun.....

keringat yg mengalir
buat membesarkan kami anak2

Hero dimata kami
wajah yg tak penah  hilang dari pandangan mata
Kata2 @ Nasihat yg sentiasa berlegar di minda
Senyumannya yg sentiasa muncul di mata
  

Al fatihah...







Sempat belanja.abah Ptg smlm kat MM  tp anak2 yg habiskan.🤭
abah tak.mkn manis2
@chocolate Mounten
@Melawati Mall





 

Assalamualaikum semua🥰 utk makluman ciknur adalah agent produk Mamasab bakery.  Mesti penah dengar dan tahu kan. Produk mamasab mcm2 ada. B...