Tuesday, June 28

Trip Perak ke Makam Tersohor



fisrtime ikut en suami & geng 
3 Hari 2 malam. konvoi ke Perak
ciknur dan suami satu kereta dgn kawan dan wife nya.
Alhamdulillah 

pertama destinasi  ke Makam.Tun Saban. 
Org terawal membuka Hulu Perak. Beliau berasal drpd Keluarga Bendahara Melaka.

Terletak di Grik, tak jauh dgn kampung ciknur sebenarnya.
kalau ikut sumpitan . dah menuju ke kg ijok Perak.


inilah Makamnya terletak tepi jln shj. Bersebelahan sekolah Agama.
Makam asalnya bukanlah disini tp
Di kawasan jauh pergunungan.
Tapi terpaksa dipindahkan kesini .



Kita cari info dan dengar penerangan Penghulu dan alhamdulillah dpt peluang berjumpa dgn Waris, Org2 kg, yg ambik peranan .  Byk lg kena kaji sebenarnya.
Warisan berharga Negeri Perak.
Sejarah sebenar .


Rombongan konvoi kami 11 kereta.
 

Alhamdulillah. Allah permudahkan. Bertemu dan dpt penerangan lebih jelas  dengar dari mulut. Kisah pemindahan Makam Tun Saban.

Atok ni dah Berusia 96 tahun tapi Allahuakbar kuat ingatan nya dan sehat.
Bukan calang2 org yg berani utk kerja2 pemindahan pada masa itu. .

ptgnya masing2 cari port berehat @homestay.
homestay kami di Kg Chuar Kati.
keesokannya  hari ahad  berkumpul.di Dataran Tasik.Raban pula sblm.mulakan perjlnan ke Makam2 seterusnya.




tgk air tasik yg tenang kejapp



Bergerak ke destinasi berikutnya.
Sri Iskandar. Bota kanan dan.kiri.
ziarah Makam2  Guru2 ulamak tersohor.
Makam Sultan Muzaffar Syah.
Putera kedua Sultan Mahmud Syah@Sultan Melaka yg diputerakan pd tahun 1505











Makam  Guru & penasihat Agama Sultan











Sblm berangkat balik ke Makam Tok Temong iaitu adik Tok Saban.
bersih dan terjaga persekitarannya.
alhamdulillah.
memandangkan masa.sampai.kesini jam.6 ptg. kami hanya berpeluang melihat dari luar pagar.





Bertolak blk Kl , sblm tu singgah rnr Dataran Perak solat maghrib. Minum isi minyak.
sampai kl dah 12 malam.











 

6 comments:

  1. Ramai ahli konvoi…11 kereta. Di bawah persatuan apa ciknur pergi ni? Menarik trip ni, jarang-jarang orang buat.

    ReplyDelete
  2. Bagusnya trip Ciknur & kawan-kawan ni.
    Mungkin PH patut fikirkan trip sebegini utk anak4, selain kunjungan ke muzium, untuk mengenali tokoh-tokoh pejuang & ulamak.

    ReplyDelete
  3. wah..bagusnya trip konvoi ciknur ni...belajar sejarah...

    ReplyDelete
  4. Memang banyak makam tersohor kat perak ni. Selalu nampak papan tanda dari jalan besar. Dekat bota ada, teluk intan ada. Saya belum berkesempatan untuk singgah, walaupun dok Perak. Huhu.

    ReplyDelete
  5. Fuh 11 kereta. Best dapat konvoi ramai macam ni. Trip macam ni best sebab dapat input. :)

    ReplyDelete
  6. wahhhh mmg convoy ziarah makam rupanya..ingatkan gi satu makam je.
    semoga Allah merahmati roh-roh mereka dan ditempatkan dikalangan mereka yang beriman

    ReplyDelete

kata-kata manis,
tqqq di atas komen2 anda. insyaallah akan sy kunjung balas

Dah sarapan? Dah sarapan? kadang2 pening mikir nk makan apa pg2 ni kan. Selalu skip tapi sebenarnya x elok rupanya. Nasi lemak, roti canai a...