Talam keladi ni memang sedap, suka sgt rasa lemak2 dan harum keladi tu. Selepas bercerita dgn kgee yg kita peminat ubi hari tu, kak gee ni terus beli beberapa ketul ubi antaranya ubi keledek dan ubi sengkuang dan ubi keladi dan bg kat kita. Maka sb tu terhasilnya talam keladi ni.
ha haa ikutkan tak kuasa nak buat talam2 ni kalu tak ada ramai org
sapa lak nak perabih nanti.
Dapat seloyang besar so bagi2kan pada semua staff taska. Pakat rasa.Alhamdulillah laku he hee buat pun kelam kabut sikit. tengahari tu lari balik umah mengukus
pastu belum sejuk betul dah kena potong sb dah kol 6, masing2 nak balik umah. Snap ala kadar guna hp he hee
pastu belum sejuk betul dah kena potong sb dah kol 6, masing2 nak balik umah. Snap ala kadar guna hp he hee
Kuih Talam Keladi
Sumber : Yatie Memories
Bahan Lapisan Bawah :
3 Sudu besar tepung ubi
1 1/2 Sudu kecil garam
6 Sudu besar gula pasir
300 ml santan pekat
700 ml air
300 gm keladi - dibersihkan dan basuh dengan air garam untuk tidak hitam. Potong kiub dan kukus selama 5 minit - (kukus dulu, baru ditimbang).
Cara-cara :
2. Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan keladi yang di potong kiub tadi.
3. Kaau sebentar dan tuang ke dalam loyang Kukus selama 25 minit
sedapnya tgk kuih ni..
ReplyDeletejarang sy makan kuih talam ni Kak..:)
adoi kak...mmg sy suka sangat kuih2 talam nie...nak membuatnya tu...agak leceh juga...tp makannya lajuuuuu sngt..! hehe
ReplyDeleteTalam keladi memang sedap...suka mkn kuih talam tp jarang buat sebab kat umah tak ramaiorang...kita jer en hubby...
ReplyDeletesuka makan tapi takpenah buat sendiri.
ReplyDeletetalam keladi mmg sedap...sy & hb suka
ReplyDelete