assalamualaikum
alhamdulillah masih ada ruang utk menulis malam ni kerana diberi kesihatan yg baik. Aminnn
sedap tau kek pisang ni, he he hari tu melawat anak sedara yg baru dpt baby sebagai buahtangan kat anak2 yg lain ku buat kek pisang ni. Esoknya dptlah sms boleh tak nak order 2 biji kek pisang he he katanya sedap sampai tak cukup ha ha itulah bukti kek ni memang sedap
Biasalah kan nak buahku sorang ni ..pasal makan. memang nombor satu
boleh lihat disini ya
KEK PISANG BERKISMIS
BAHAN-BAHAN :
- 3 cawan (300gm) tepung gandum
- 2 cawan pisang lecek/lenyek
- 1 1/4 cawan (230gm) minyak masak
- 1 cawan (200gm) gula pasir
- 4 biji telur
- 1 1/2 sudu besar soda bicarbonate
- secubit garam
- 60 gm kismis~yg ini sendiri tambah
CARA MENYEDIAKAN :
❀ Lenyekkan pisang (jangan diblend nanti tak nampak jalur2/urat2 pisang
pada kek...tak cantik).
Campurkan soda bicarbonate & lenyek lagi hingga pisang
berbuih...(jika soda berketul, ayak dengan penapis teh terus ke dalam
pisang).
❀ Blend telur & gula (guna blender cili je) hingga berbuih & gula hancur. Kemudian masukkan minyak dan blend lagi dalam 5 saat. Selepas tu campurkan bahan yang diblend tadi dengan pisang, gaul dengan senduk. Akhir sekali campurkan tepung sambil digaul sebati...jangan diblend ya, guna senduk saja.
❀ Masukkan ke dalam acuan yang telah disapu minyak/majerin, serta telah dipanaskan terlebih dulu. Bakar dengan suhu 180'c selama lebihkurang 40 minit. Biarkan betul-betul sejuk sebelum dipotong. Kek akan bertambah gelap dengan jalur-jalur pisang yang ketara.
Selamat Mencuba. dan pasti anda menyukainya..
❀ Blend telur & gula (guna blender cili je) hingga berbuih & gula hancur. Kemudian masukkan minyak dan blend lagi dalam 5 saat. Selepas tu campurkan bahan yang diblend tadi dengan pisang, gaul dengan senduk. Akhir sekali campurkan tepung sambil digaul sebati...jangan diblend ya, guna senduk saja.
❀ Masukkan ke dalam acuan yang telah disapu minyak/majerin, serta telah dipanaskan terlebih dulu. Bakar dengan suhu 180'c selama lebihkurang 40 minit. Biarkan betul-betul sejuk sebelum dipotong. Kek akan bertambah gelap dengan jalur-jalur pisang yang ketara.
Selamat Mencuba. dan pasti anda menyukainya..
TERIMA KASIH
Assalamualaikum Mama Sara Nur... kalau dah namanya kek pisang, memang makan tak tahu berhenti....
ReplyDeleteas-salam
ReplyDeletesedapnye kek pisang..npk gebu kek tu..
Salam Mama..emmmm gebusss nya kek pisang ni..kaler dia pun cantik....
ReplyDeletewslm k.Amie
ReplyDeletehe he betul2