Sunday, March 25

kuih lapis paling besttt


 assalamualaikum

alhamdulillah masih ada kesempatan utk buat entry malam ini
w/pun x seberapa, hanya biasa2 saja tanpa menu special.
tp nak juga tempek disini.
Dah penah tempek sebelum ni cuma berbeza dari segi warnanya. Saje2 buat dgn niat nak bawa ke taska utk makan2 jam 9.30 pagi tu. Memang suker rupanya diorg ni w/pun dpt sorang sepotong je he he alhamdulillah .Resepi yg sama c/p dari blog kak Ann Periuk Tanah...disini

Memang sedap...



 Sarah siap letakkan dlm tupperware khas dia tp pagi tu tak makan pun simpan kat peti ais, petang baru teringat nak makan he he petang pun masih sedap tau w/pun sejukkk. Habis licin juga.


 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini
olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)
 
bahan-bahannya
 
3 cawan tepung beras
6 cawan santan sederhana pekat
6 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula pasir
1/4 sud teh garam
sedikit pewarna merah dan perisa ros

Cara membuatnya:

1. Panaskan pengukus dan sediakan loyang . 
Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil. (Daku tapiskan.)
 3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 
 Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.

4. Masukkan loyang ke dalam kukusan. Tuang sesenduk adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang sesendul lagi adunan merah. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah.

5. Setelah siap, sejukkan terlebih dahulu  sebelum dipotong.(mama buat sebelum tidur malam dan esoknya baru dipotong)


Sekian TERIMA KASIH

7 comments:

  1. Lama da x mkn kuih ni tau..
    Berkira nak buat, sbb tgal berdua je..

    ReplyDelete
  2. sedap ye kak.. haiisshh saya kepantangan sungguh kalau sebut sedap sedap ni. hahaha tergoda terus... si dara comel kat atas tu banyak makan ke .. hehehe

    ReplyDelete
  3. lama akak tak buat kuih ni... lemak2 manis mmg sedap layan kuih ni kan...

    ReplyDelete
  4. Aslmkum Mamasara.sedap nampak kuih lapis ni...tambah kalau lemak2 santan dg manis yg cukup.
    re; nasib baik Syakirah tak minta soft toy, kalau tidak susahnya nak ngangkut balik...

    ReplyDelete
  5. ye kak lemak2 manis , sedap anak2 suke lagi2 kaler pink he he

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum just nak tanya .....Agak2 loyang dlm brapa inci yea? Terima kasih.

    ReplyDelete

kata-kata manis,
tqqq di atas komen2 anda. insyaallah akan sy kunjung balas

sabtu 12 hb oktober gantung periuk kita sb ada jemputan kenduri kawen drpd kawan sekolah en suami  Wedding anknya, dkt je Ampang Sabtu si ka...