Thursday, 29 July 2021

cekodok durian



 assalamualaikum

salam. jumaat semua

jangan boring ya 😁😁masih cerita berkaitan buah2 bermusim.

selain pulut durian, cekodok durian pun menu wajib ada pada musim raja buah ni.

2 menu kegemaran cik nor he hee

selain yg dua ni cik nor tak makan.

spti kuihmuih yg campur durian.

cucur durian ni kena yg gebu lembut sedapp. tp ianya cepat jd kehitaman

slow2 time goreng tinggal. je sat hangus🤣🤣

Biasa cik nor buat cucur ni bila dah adun dgn tepung kena. biarkan. dulu dlm. sejam atau lebih supaya bila. gorzng jd lembut. Mcm letak soda.  sb gas durian ni kan. menyebabkan adunan. ni kembang

tp kalau terlebih lama pulak jd tqk sedqp juga kang jd masam mcm tempoyak.

bila. goreng berminyak comfir la tak sedapp. Byk ragam jga nk jadikan cekodok durian yg betul2 memenuhi selera. 

cik nor suka


 letak tepung byk dari durian. baru bestt. 


17 comments:

  1. lama tak makan..sedap gebu je..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum CikNor. Tengah blogwalking nampak blog ciknior dengan Tajuk Cekodok durian hehe. kebetulan ya saya pun tengah makan cekodok durian. Salam perkenalan :D

    ReplyDelete
  3. sedapnya kak, dana dah lama tak buat selalu tak dana buat cekodok dah kene ngap dah duriannya hehehehe...

    ReplyDelete
  4. Rare betul menu Kak Nor ni. cucuk durian pulak. Menarik juga durian buat cekodok kan.

    ReplyDelete
  5. Zaman abe kie kecik2 dulu x ada org buat cekodok durian. Ini inovasi dlm resepi makanan la...

    ReplyDelete
  6. Alamak cop!! Apa rasa cekodok durian eh? heheh first time tgk org buat ni heheh,..kat rumah ada durian sket ni tp mcm tkut x lalu plak nk telan klu buat nnt ehhehe

    ReplyDelete
  7. SA x pernah lagi makan cekodok durian..boleh cuba ni

    ReplyDelete
  8. mahal cekodok ni..hehe..cekodok hitam-hitam sikit memang lagi sedap :P

    ReplyDelete
  9. terbau bau ada orang goreng cucur durian ni

    ReplyDelete
  10. Tak sempat nk buat cengkodok..durian hbis kena befal je ni..hihiisedap tu

    ReplyDelete
  11. Ehhh...menarik nih!
    Macam renyah ek.. takut terjadi tempoyak goreng kang.. kikiii.. Teringin la pulak.. makan petang petang..

    ReplyDelete
  12. Aaa. Durian. 🤤. Sayang aku tak suka buah satu ni Kak. Bau cium dari jauh aja udah mual. Sayang ya, padahal olahannya banyak dan enak-enak.

    ReplyDelete
  13. Ini pn sy x mkn kak.. xtaulah kalau hati terbukak nk try lps ni.. hehehe

    ReplyDelete
  14. Sedapnya! Wajib buat klau ada lebihan durian..

    ReplyDelete
  15. cekodok durian? uishh x pernah makan lagi nie..

    ReplyDelete
  16. Sedap juga jemput2 durian ni
    pernah juga makan

    ReplyDelete

kata-kata manis,
tqqq di atas komen2 anda. insyaallah akan sy kunjung balas

mai cuci mata dgn gambar2 tart cheese♥️ tempahan hari ahad lepas Alhamdulillah  ex ank murid nk mkn2 inti campur2 4 perisa bluebery, strawbe...