Skip to main content

kek karot cheese

 assalamualaikum
Selamat bersahur, berbuka puasa dan berterawih.
masuk hari ke3 kita berada dalam bulan Ramadhan

Belum ada kesempatan nak wat enrty menu2 berbuka mc org lain
sb dua hari berturut menu from Bazar. 
Semalam pun ank2 berbuka dgn burger mcd, mama pula layan kuih pelita je.
kena tunggu sabtu ahad baru blh turun dapur . Skrg memang tak sempat la kol 6.30 sempat masak lauk simple2 je

kek karot ni sempat godek2 hari isnin sblm start puasa lg 
dah lama berangan nak buat, itupun parut karot hari sabtu lg pastu simpan he hee sebaik la masih elok. 
Akhirnya siap jg. Resepi cp dari blog en Mat Gebu tu.
 TQ en Mat

kek karot cheese

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
2 biji telur gred "A"
34 cawan minyak jagung

3/4 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 1 cawan gula kastor)

1 1/4 cawan parutan lobak , perah sedikit airnya
1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut, cincang


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, sebati dan gula 
  3. hancur (kurang lebih 5 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati.
  4. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 50 minit - 1 jam atau hingga masak.
  5. Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese tadi. Simpan kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...
  6. UNTUK CREAM CHEESE :- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. 

Comments

  1. memang sdp kek carot tu..
    tambah2 mkn dgn cheese tu..
    perhhh...

    ReplyDelete
  2. ingatkan kek ni menu berbuka ..hihi
    mmg sedap kek carrot...feveret kite selain kek coklat.. :-)

    ReplyDelete
  3. salam ramadhan.akak suka kek carrot tapi tak penah buat sendiri

    ReplyDelete
  4. sy pun x sempat lgi nak mencuba rasa kek karot ni kak...

    ReplyDelete
  5. Teringin gak rasanya mkn kek carrot coz dh lMa x mkn...

    ReplyDelete
  6. ambooi...layan kek carot...mmg mengasyikkan!..meh teman sepotong!

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum sara...wahhh terguda...lama x wat kek karet ni....

    ReplyDelete
  8. Selamat pagi Mama Sara,
    dah lama sangat memendam rasa nak cuba buat kek karot tapi belum terbuat lagi!

    ReplyDelete
  9. Salam mamasara Nur...tingin nak makan gakkkkk!

    P/S:Kuih btg buruk yg k.atie jual tu...1 paket(450gm)=RM13(tak trmasuk post ya)

    ReplyDelete
  10. bulan puasa ni tgk kek biasa pun teringin nak makan...FIL siap beli butter cake...masa buka tengok jek.

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…