assalamualaikum
Bila tergoda tgk K.Sheila spice journey tayang kek buahnya terus terdetik nak buat jg he hee pastu nampak pula kat blog2 lain...makin lah keinginan tu membara.
walaupun bukanlah peminat tegar kek buah ni, anak2 pun kurang
tp desakan ingin mencuba yg kuat akhirnya terbuat jg.
Rasanya kalu raya, ataupun sebagai kek hantaran sesuai sgt kek ni kan. Lg pula kek ni tahan lama. Mengikut kata lg lama lg sedap lg lembap...
4 jam masa mengukus, sampai terlelaplah kejap he hee
apapun memang hasilnya alhamdulillah menjadi dan sedapp
apapun memang hasilnya alhamdulillah menjadi dan sedapp
ESEPKEK BUAH KUKUS
sumber rujUkan : kak.sheila.spices journey
olahan : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 250g butter @ seketul butter ( disarankan high quality butter)
- 350g gula pasir-sy letak 300 gm shj
- 60ml air panas
- 500g buah-buahan campuran
- 3 Biji telur gred A
- 350g tepung gandum*
- 1 sudu kecil cream of tartar*
- 2 sudu kecil soda bicarbonat*
- 1 sudu kecil serbuk buah pala/netmug* -
- 1 sudu besar susu pekat
- 1 sudu besar sunquik
- 1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara
- Masak gula hingga keperangan dan masukkan air panas perlahan-lahan. Sebatikan. Masukkan butter sehingga cair kemudian masukkan buah-buahan campuran dan juga susu pekat dan sunquik. Kacau kemudian sejukkan.
- Ayak bahan-bahan yang bertanda *. Masukkan ke dalam adunan mix fruits tadi sedikit demi sedikit menggunakan senduk kayu sehingga sebati.
- Mangkuk lain, pukul telur dan esen sehingga kembang dan masukkan perlahan ke dalam adunan kek dan gaul sebati menggunakan senduk kayu juga.
- Alas loyang 7x7 dengan kertas baking. Sapukan butter keliling dan tuangkan adunan kek ke dalamnya.Tutup loyang dengan aluminium foil.
- Kukus selama 4 jam untuk mendapat kelembapan yang diinginkan. (boleh dikukus 2 jam shj)
- Sejukkan kemudian potong. (Pastikan kek benar2 sejuk seeloknyer semalaman supaya kek dan buah tidak berderai dan padat ketika dipotong).
sekejap je kan dah akhir may, pasni jun dan july bermulalah puasa Ramadhan..dan Syawal menyusul
zasssssss masa beredar pantas
umur jg makin meningkat....
entry ni akhir sblm June, malam ni insyaallah akan bergerak balik kampung cuti seminggu. C uti panjang ni lah nk ambil kesempatan
entah mcmnalah rupa rumah kat kg tu, bila mak ayah duk kat umah kakak di Taiping,,,semak samun agaknya diluar, dalam ula penuh habuk2. Mcm2 operasi kena buat ni
tp yg pasti disitulah tersimpan segala memori pahit manisnya..
walau mcmnapun sgt2 sayang rumah tu.
entry ni akhir sblm June, malam ni insyaallah akan bergerak balik kampung cuti seminggu. C uti panjang ni lah nk ambil kesempatan
entah mcmnalah rupa rumah kat kg tu, bila mak ayah duk kat umah kakak di Taiping,,,semak samun agaknya diluar, dalam ula penuh habuk2. Mcm2 operasi kena buat ni
tp yg pasti disitulah tersimpan segala memori pahit manisnya..
walau mcmnapun sgt2 sayang rumah tu.
hmmm2....mengancam betul...tengok pun dah sedap belum rasa lagi boleh minta sepotong dua he heee...teringin pula....
ReplyDeletekek kukus..acik memang suka..kalau beli..kadang dapat yang lembab..kadang dapat yang kering..tapi sebab suka..acik beli jugak
ReplyDeletenampak moist sgt :)
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletewah, tayang kek buah kukus juga ya..nampak sedap kak..saya ni peminat tegar kek buah..tiap raya kek ni harus ada..mau buat versi kukus ni tapi x tahan la tunggu lama sangat..huhu..
uuiihhh sedap betul tengok gambar kek kukus tu... mori gak lom sempat mencuba...
ReplyDeleteamboi ... terlebih vitamin R ni. rajinnya kukus sampai 4jam.
ReplyDeletewahh kak...laju dia membaking...ramai yg dah try kek ni kan...sy ntah bila..tunggun angin rajin..
ReplyDeletewah kek buah gik..sgt la lembap..mamasara dah buat,..zila bila lg haiyakkk mood dtglah...
ReplyDeletesedap kan nuri... mmg puas hati mkn keknya walau kena tunggu 4 jam (mengukus) + 8 jam (bermalam).. kekekekeee... raya ni masing2 hidang kek buahla tahun ni...
ReplyDeleteBetul kak he hee raya ni mesti buat punya
Deletetak berapa minat kek buah sebab selalu makan mesti dapat yg manis sangat
ReplyDeleteSedang2 manis kek ni, ok mungkin sb letak sunquik
DeleteCantek kejadian kek nya tu...sedapp kan mmg bebaloi2 tunggu 4 jam kan..:-)
ReplyDeleteMmg kecur tau..sana sini pakat duk tyg..zila jew lg x ksmpaian..rajin btl mama kn..klu zila blk kg pn sama..sibuk mgemas jew..
ReplyDeleteAssallamualaikum tuan rumah.. Datang nak mintak sikit kek buah tu..hihihii.. Nadz pun dah beberapa kali buat kek buah versi ni. Mmg sedap. Cuma tak sempat2 lg tayang kat blog..
ReplyDeleteAslmkum mamasaranur
ReplyDeletenampak moist kek buah ni pasti sedap.
ramai dah mencuba.....bilalah nak cuba juga...dah terliur tengoknya....
Nampak manis dan legit, cocok untuk menu berbuka puasa.
ReplyDeleteMesti sedap kek nii.,
ReplyDeletedh lama janji ngan cik abang nk buat kek buah ..tp tak terbuat2 lagi..isyh...mlm ni kena buat gak..hehehehe
ReplyDeletesy & hb suka kek buah. drp tak pernah buat jd belajar2 buat, tiap2 thn buat utk raya
ReplyDeleteAs Salam Sara...sy dah 3 kali buat kek buah guna resepi ni tp kenapa jadi kering & susah nak potong, coz bila potong kek asyik nak berderai...boleh bg tips tak mcm mana nak jadikan kek buah ni moist mcm sara buat tu..tolong lah sy..huhuhu... :'(
ReplyDelete