ASSALAMUALAIKUM
Berakhir sudah cuti2 rehat selama 3 hari, hari ni tugas bermula macam biasa la kan. walau Anak2 masih bercuti......cuti sekolah 2 minggu.
Jalan raya pun lenggang dan sunyi je pagi tadi, kalau tak jem jgak depan rumah ni.
oklah suka gini he heee amann
Sabtu lepas ada beli 2 ketul ubi kayu, rasa nak makan bingka cam yg buat hari tu . Tp bila siap parut siktlah pulak hasilnya
maka cari2 resepi lain terus teringat akan talam ubi kayu he hee
tak pernah lg buat sendiri. bagus gak kalu try ni kan
godek2 resepi kat google...emmm banyak resepinya
cuma beza berat timbangnya. Sb ubi ni cuma ada 630 gm so pilih resepi Cheff Asma tp jumpa di blog k.Azie Kitchen. Kita cp ye resepinya semoga dipanjang-panjangkan pahalanya. Sangat2 sedap cukup rasa kelembutan ubinya.
cuma beza berat timbangnya. Sb ubi ni cuma ada 630 gm so pilih resepi Cheff Asma tp jumpa di blog k.Azie Kitchen. Kita cp ye resepinya semoga dipanjang-panjangkan pahalanya. Sangat2 sedap cukup rasa kelembutan ubinya.
Talam Ubi Kayu
sumber: Cheff Asma
sumber rujukan: K Azie Kithchen
Bahan-bahan bawah
700 gm ubi kayu-siap diparut-tapis buang airnya
tinggal 630 gm
tinggal 630 gm
100 ml santan pekat
300 ml air
250 gm gula- *sy guna 7 sudu besar
pewarna kuning
campur semua bahan-bahan diatas
dan kacau atas api sehingga pekat
tuang dlm loyang yg disapu minyak
kukus dalam 25 minit
Bahan-bahan atas
100 gm tepung beras
50 gm tepung gandum
50 gm tepung ubi
300 ml santan pekat
800 ml air
cara-cara
campur semua bahan2 diats masak berwap
kemudian tuang atas lapisan kuning tadi
kukus lg 30 minit
sejukkan baru dipotong
makan sebagai breakfast pagi semalam. Agak banyak seloyang dptnya, so kasi jiran sebelah sepiring.
Paling best lembut sgt2 ubi ni.
SELAMAT BERCUTI ADIK2 SEMUA
makan sebagai breakfast pagi semalam. Agak banyak seloyang dptnya, so kasi jiran sebelah sepiring.
Paling best lembut sgt2 ubi ni.
SELAMAT BERCUTI ADIK2 SEMUA
moning
ReplyDeletesalam isnin
Morning..Zakiah
Deletesdpnya....
ReplyDeleteteringin nk buat...
assalamualaikum kak..
ReplyDeleteapa khabar kak? dah sihat kak? sorry kak.. nani tak tahu kak masuk ward.. sampai yg zura bagi tau... mintak maaf sbb lambat notice... nani harap2 kak dah sihat ye.. :) jaga diri ye kak.. :) sayangg kak nuri ketat ketat.. :)
sedap talam ubi ni kak.. ade lagi tak? meh 2 ketul..
* pagi ni breakfast biskut pingpong ngan air nescafe je.. :P
Aslmkum mamasaraNur
ReplyDeletesuka sgt kuih talam ubi kayu....tambah part lemak kat atas itu.jamu mata saja...tunggu balik Msia baru dpt mkn...
re; tkasih byk mamasaranur atas ucapan bday utk anak2.betul tu setiap anak lain sifat dan keletahnya....namun menceriakan kita..
Kalau dah namanya talam... ubi kayu lagi tu, memang my fav! Sodappppp!
ReplyDeleteassalamualaikum,
ReplyDeletehemmm ada sebungkus ubi kayu frozen. nmpk ada sale beli tapi tak buat apa2. tak pernah buat kuih talam. geram lak tengok
sedapnyerr... akak pun suka talam ubi kayu ni.. suka gabungan manis ubi & lemak2 kepalanya tu.. mmg boleh lupa diet & lemak2 yg dah byk kat perut ni bila mkn.. hihi..
ReplyDeleteuiks! sedapnya KAk..
ReplyDeletejarang dapat makan ni..hubby sy paling suka ni..:)
Sedapnya talam ubi kayu....suka banget...
ReplyDeleteZila pun suka..samalh x pernh lg cuba wt sndiri..cntik color kuning tue..
ReplyDeleteAlamak mengancam gitu,
ReplyDeleteNampak kilatnyer.....
Kitakan jiran,nak sikit..
Assalam...kuih2 camni memang sedap la kalau wat minum petang atau bf.Kat umah ni kalau buat jenuh nk ngabeskan..anak2 tak layan.Mama ngna baha la jadi MPPP huhu..
ReplyDeleteNampak sangat halus tektur kuih ni..kalau dapat merasa kat tekak ni, alangkah nikmatnya
QH pon suka talam ubi ni tp nk buat tu yg xgeti...takut xmjadi mbazir la pulak..hihi
ReplyDeletesedapnya...sy & hb suka kuih ni.
ReplyDelete