Skip to main content

kek coklat moist berkaremel

 assalamualaikum
apa khabar semua yg masih sudi intai-intai disini
Sehat...alhamdulillah syukur tp andai tak sehat alhamdulillah jg sbnya kesakitan itu ibarat gugurnya dosa2 @ kesalahan kita sebagai hambaNya..

 wokey masuk terus ke menu yg sempat dicuba baru2 ni ye...actualy dah lama simpan resepi ni org lain dah lama bikin kita baru nk buat...kan kan
masa mula nampak tu sgt2 teringin nak mengodek tp asyik tertunda-tunda hu hu asyik2 kek caremel warna warni tu je duk masuk oven. Minggu ni minggu kek karemel, lepas satu persatu yg berminat. Alhamdulillah..Haaa tapi kan lepas adik2ku order  kek caremel  2 hari lepas adalah 1/2 tin lagi lebihan susu cair...cepat2 masuk dapur sblm bertukar rancangan lg he he akhirnya sambil mengadap lappy terhasil jg akhir kek ini.

 amacam ok tak, meleleh tak air liur tgkk ni hahha suker caremelnya tu emmm yummy sangat
cuma kek coklat tu agak hitam legam kan walaupun dah letak separuh je coklat.
resepinya kita c/p dari blog adik manis Zila4ever, sumber dari kak Sheila. Tq ye kita paste kat sini


KEK COKLAT PUDING KARAMEL
Sumber 1: Chahaya Sheila
sumber 2;  Zila4ever

(A) Bahan (Gula Karamel) 
  • 2 sudu besar gula pasir (jangan lebih, takut terlalu banyak lelehan pada kek nnt)
Cara-Cara
  1. taburkan pada dasar acuan silikon dan bakar pada suhu 180 C selama 5 - 8 minit/gula mencair perang keemasan (suhu bergantung kepada oven masing-masing. Oven akan berasap sekejap sebab kita bakar gula...jgn pelik lak yea...xpa kejap jer)
(B) Bahan Puding Karamel 
  • 3 biji kuning telor
  • 1 cawan susu cair 
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 1/2 sudu teh esen vanila
Cara-Cara
  1. Kacau sebati semua bahan (tak perlu kuat-kuat, kacau lembut jer)
  2. Tapiskan dan tuang atas gula karamel/gula hangus tadi.
  3. Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" (letak loyang kek dalam loyang berisi air) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras sikit/pekat sikit permukaan puding tu...jangan terlampau keras lak, nnt takleh sebati dengan kek - (*akak set suhu 160 C je dan akak guna api atas bawah).
  4. Ketepikan dan sejukkan puding lebihkurang 30 minit....(sementara bakar tu sediakan adunan kek coklat.)

  1. (C) Bahan Kek Coklat
    • 1 cawan serbuk koko - akak guna 1/2 je
    • 1 cawan susu cair 
    • 3/4 cawan susu pekat manis
    • 3/4 cawan gula 
    • 1 cawan minyak masak *
    • 2 sudu besar mentega yang dilembutkan * (bahan * disebatikan bersama)
    • 3/4 cawan tepung gandum *
    • 1 sudu teh soda bikarbonat *
    • 1 sudu teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
    • 4 biji telor - blend hingga halus

    Cara-Cara:-
    1. Campurkan dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, gula, minyak masak dan mentega. Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua bahan larut. Sejukkan sebentar.
    2. Masukkan telor yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
    3. Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan senduk atau spatula jer. Kacau sebati semuanya.
    4. Tuang ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan (tuang atas sudu dulu di permukaan puding agar tidak pecah).
    5. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. Sejukkan lebihkurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam pinggan sesuai.
ye memang sedap, makan jg sepotong yang lain tu anak2 habiskan. Sedap kata kakak....boleh buat lagi kalu rajin he he

Comments

  1. Resepi ni mesti cuba(bila agaknya azam berdiet akan bermula!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. must try Norhaizan he he tak rugi sb sedapp

      Delete
  2. bestnyer dia masak kek karemel coklat..
    alamak kalau akak dapat makan sampai habis...
    tu yang tak nak masaktu.. kah! kah! kah ! dasar pemalas...
    tahniah juga untuk saif.. jangan putus asa itu dah hampirtu..
    banyak lagi ujian.. yang penting usaha dan terus berusaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cho, dasyatnya alasan tu he heee
      tq ye, insyaallah..tu la sikit je lg, bhsa melayu penulisan memang kurengg budak2 ni
      sb tu dpt B heeehe

      Delete
  3. resepi lama dh QH simpan...tp lum brani lg nk cuba..takut lapisan karemal tu tu xmjadi aje..hihi...sgt mgoda tgk ke tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. qh sama cam akak lama simpan resepi ni tp akhir try jg sb tak tahan dah he he

      Delete
  4. yang ni sedap bangettt.. waduhh.. terliur sangat ni.. :b

    ReplyDelete
  5. tq k.sheila
    memang sedap bangettt he he terliur tgk k.sheila buat sy pun buat jg akhirnya

    ReplyDelete
  6. aida minta izin copy paste resepi ye masuk dlm pendrive hi hi hi :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…