assalamualaikum....salam Maal Hijrah buat semua
blm terlewat lagi kan, kedatangan Muharam yg pastinya membawa sinar baru buat kita semua. Semoga setiap dari kita menghayati erti sebenar Maal Hirah kali ini.
Selasa cuti Depavali dan keja semula pastu cuti lagi Awal muharam...cuti sambung2 kan. mesti ramai yg ambik kesempatan ambil cuti kat tgh2 tu kan jadikan cuti panjang seminggu utk CCM bersama keluarga tersayang.
Selasa cuti Depavali dan keja semula pastu cuti lagi Awal muharam...cuti sambung2 kan. mesti ramai yg ambik kesempatan ambil cuti kat tgh2 tu kan jadikan cuti panjang seminggu utk CCM bersama keluarga tersayang.
Bila mood rajin datang, maklumlah cuti kan hehh kita bolehlah layan kek pula ye kek yg lembut gini mestilah kek chiffon kan. Sebelum ni cipon pandan, oren dan yam sudah dicuba...memanglah digemari sb kelembutannya tu. Tp kali ni nak buat cipon coklat, alhamdulillah boleh dikatakan menepati . Sukernya kan...heheeee
RESEPI KEK CHIFFON COKLAT
sumber: Hana
Bahan A
- 4 kuning telur (gred A)
- 135 ml air
- 85 ml minyak jagung (minyak masak pun boleh)
- 1/4 camca teh garam halus
- 100 g gula halus
- 135 g tepung gandum - hana gune tpg SRF
- 15 g serbuk koko
- 1 camca teh esen vanilla
- 1 camca teh baking powder
Bahan B
Cara-cara
- Panaskan oven pada suhu 175C. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam, gaul rata dan ayak. Satukan kuning telur bersama gula halus (bahan A), kacau rata dan tuang air, kacau hingga gula larut. Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati, tuang minyak dan esen vanilla, kacau hingga sebati. Ketepikan.
- Putar putih telur hingga kembang, masukkan gula halus
(bahan B), dan cream of tartar dan terus memutar hingga pekat.
- Campurkan putih telur tadi ke dalam adunan no 1 dan kacau dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik hingga sebati.
- Tuang dalam tin chiffon yang bersaiz 23 cm (jangan sapu mentega pada tin) dan bakar 45 - 50 minit hingga kek masak. Keluarkan dari oven dan terbalikkan tin serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan macam tu sehingga betul2 sejuk.
- Bila kek sejuk, sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya. Buat sama juga untuk bahagian dasarnya, keluarkan dan dipotong utk hidangan
wokeyy SALAM MAAL HIJRAH DAN JUMPA LG
salam ... tak pernah lagi buat cipon ni...sbb takde loyang cipon..hehehe...alasan baik kan...
ReplyDeletetokey kek mesti kek yg lg mabeles he he, ni kita guna loyang biasa je
DeleteSoftware Kesenian
ReplyDeleterajin nya..kalau berjiran mesti merasa nih..
ReplyDeletewow cipon ,cheq punya loyang tinggai loyang hehehehe alasan
ReplyDeleteSalam Maal Hijrah buat mamasaranur sekeluarga.moga thn baru bawa lebih kesejahteraan dan kebahgiaan.kek chiffon belum cukup rajin nak mencuba, dulu alasan tak da loyang...loyang dah beli tak buat2 juga...
ReplyDeleteAssalam mamasaranur..Salam Maal Hijrah..
ReplyDeletenampak gebu betul kek tu..rasa teringin pulak nak cuba buat
sedapnya
ReplyDeleteada lagi ke?
sedapp nya kak..:)
ReplyDeleteselalu nya beli kt kedai ke kalau nk makan..
nti boleh lah kot nak belajr2 buat sndiri..hehe
salam maal hijrah...semoga kite dpt menjadi muslim yg lebey baik,amin
ReplyDeleteSalam Maal Hijrah mamanursarah.
ReplyDeleteWahhhh gebunya kek tu.