Assalamualaikum
semoga sehat2 hendaknya kita semua
Bila cuti, keja, cuti dan keja selangseli ni mood pun sambung2 kejap ok kejap tak ok he hee macam angry bird tp bila bab keja tetap kena ok ..
kek birthday anak buah yg sambut besdaynya awal November lepas baru nk tayang disini. Anak buah sorang ni memang suker sgt kek karemel, sorang pun blh dia hadap dan habiskan dlm sehari je heeehh dasyattt kata maknya.
memandangkan besdaynya kena jg ada kek , maknye suruh akak je buatkan sebiji tp bukan saiz biasa sb ramai jg nak makan nanti...akak tambah 1/2 adunan lg jadilah kek besar ni dan utk cantikan kek hias dgn butter krim yg simple bersama gambar angry bird gini. Bolehlah kan..yg penting besday girl memang suker ...
KEK PUDING KARAMEL
Sumber Asal: Puan Munira, Puan Shasha Rahmat & Puan Sha Hafizi (KR)
Sumber: Anna Qawina
(A)-Gula Hangus
2 sudu besar gula (utk gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan..biar gula hancur dan warna tukar jadi perang)
Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)
(B) - Bahagian Atas
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis-
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)
(C) - Lapisan Kek
140 gm tepung gandum * sy guna tepung kek
70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak
D) Merinque
6 bj putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar
Cara-cara :
Sedap dimakan sejuk. Selamat Mencuba..!!
- Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
- Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nanti tak jadi pudingnya..
- Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
- Pukul bahan (C) *Campurkan semua sekali & pukul guna senduk je..ketepikan
- Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat ia tak jatuh...(meringue)
- Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
- Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau suka..
- Masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
- Bakar cara double boiling/waterbath (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)
TIPS:Jika tak pasti puding dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit,
Bila masak angkat & rehatkan sekurang2nya 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
Sedap dimakan sejuk. Selamat Mencuba..!!
assalamualaikum kak...
ReplyDeletetudiaaaaaaaaaaaaaa... lawanya...
dah boleh amik tempahan camni.. kemas je tengok..
kek karamel ni mmg sedap.. suka tang karamel tu manis2.. tapi based dia tu plak rasa soft2 je.. cam eskrem.. :) geram tengok deco2 tu.. lawa sangat..
assalam MSN..cantiknya kek dan dah tentu sedap..sebab acik pun dah cuba kek karamel ni
ReplyDeletebila nak cuba ni ... resepi munira ni belum pernah cuba lagi. dulu buat ikut resepi Yani kalau tak silap dari myresepi.
ReplyDeletekek ni mmg berhantu.. klau dah masuk tekak susah nk suruh stop mkn...melainkan kalau org tgh diet mmg harus mkn sikit jer....
ReplyDeletehepi belated besday utk anak buah tu yer nurin...
sedapnya.... baru pernah cuba buat kek ni sekali je... tak berapa menjadi kena cuba buat lagi
ReplyDeletecantiknyaaa
ReplyDeletepsstttt rm300 je tak termasuk postage
kek tu dalam rupa asal pun dah cukup cantik. :)
ReplyDeletecantiknya mama..sayang pulak nk potong klu dh cantik camtu kan.:)
ReplyDeleteteringin nak makan kek ni..tp tak tahu mcm mana nak buat..
ReplyDeleteCantik ooo kombinasi warna yang digunakan tu... rasanya lagilah... ampun! Sedap tu kek karamel...
ReplyDeleteCantikknyaa.. Syg nak makan hehe
ReplyDeleteAssallamualaikum ..
ReplyDeletecantik belang kek tu. Dah hias lagi cantik. Rasa sayang lak nak potong dengan gambar angry bird yg comel tu....