Skip to main content

karipap dan badak frozen

ASSALAMUALAIKUM

salam hari jumaat penghulu segala hari dan jg hari ni hari terakhir persekolahan
bagi sessi tahun 2012. Tp ada jg sekolah yg sudahpun bercuti, smlm mungkin hari terakhir kot.
Sekolah anak bujang dan ank daraku hari ni hari last, si abang duk mintak kamera konon sessi foto utk kenangan nanti he he thn depan masing2 bertukar haluan. Yg mana rumah bukan kat Keramat kenalah SM di tmpat kawasan rumah masing2 kan. Ala mesti sedey2 kat sekolah tu salam-salam cikgu2tersayang...nak lg pelajar pompuan mesti meleleh airmata perpisahan. Mcm kita dulu gak kan..

 Bila cuti sekolah ni kena bersiap sedia mcm biasa...
ni ha awal2 bikin karipap frozen he he satu2nya kuih goreng yg disukai budak bertiga dan ++ ayahnya he he Sekbaik suker karipap yg blh di frozen nih senang sikit keja mama kan
yg bawah ni pulak badak yg jg di frozenkan tp kesukaan mama dan abah. Nak lg skrg musim ujan mesti lapo memanjang nak g kedai beli kuih camno kan ujannn he he keluarkan dari peti ais dan goreng lg sedap makan panas2 ye tak

Dua-dua jenis kuih ni mama ambik kelas di  bakery Bagus...diajar oleh Chef Zubaidah. Masa belajar tu ada 4 jenis kuihmuih, karipap biasa, karipap pusing, murtabak mini dan popia. Tp lum sempat wat murtabak dan popia sendiri lg.

memang terbaiklah resepi2 kuih muih resepi cheff ni. Akak suker sangat
karipapnya rangup, anak2 pun suker .Si abang Ais memang sekarang kalu nak makan karipap nak karipap mama buat je
aiiii jenuhlah ni. Gayanya kena beli mesin pengelek doh tu kan.
Paling penat sb nak gelek doh tu satu persatu, bab kelim ok dah sikit tp xlah kemas mcm og yg selalu buat.
Buat sekilo tepung memang dpt banyak ketul .Berbaloi keluarkan duit belajar  he he puashati sb anak2 suker itu yg penting kan.

Resepi ada masa akan ditaip disini ok he he boleh share bukan kedekut tau.

Akhir kata SALAM MANIS buat semua yg sudi intai2 disini ye
SELAMAT BERCUTI  jg..

Comments

  1. Assalamualaikum kak..
    bestnye.. gi belajar wat kuih lagi ha..
    dua2 kuih kegemaran nani.. :) nyam nyam.. sedap tu..

    ReplyDelete
  2. una pun suke dua2 kueh ni..sedaaaap

    ReplyDelete
  3. terbaik... leh buat bisnesni ..
    memang budak2 kalau dah cuti gitulerkan..
    dulu kecik2pun mak dah siap kuih dan makanan macam2 kalau cuti..

    ReplyDelete
  4. Betul tu,buat byk2 simpan dalam peti ais,bila rasa nak makan goreng.Cucur badak tu...nampak sedap sgt.

    ReplyDelete
  5. huhuu...sampai ati tayang karipap...meh sini 1 bungkus...sejak puasa ari tu, kita dah berenti buat biz frozen food ni..takde masa nk menguli dah...angkara kek+cis tat...huhu,,punyer la teringin nk makan karipap... minggu lepas, anak CK ada bawak balik karipap (lebih dia buat jamuan kelas) CK makan sampai 2 bijik...sedapnyer...hehe

    ReplyDelete
  6. salam,heheh senang kak ek, ujan2 ptg2 tu lapo2 tggal goreng jek,,=) lgi2 budak2 pon suka, memg sempoi lah=)

    ReplyDelete
  7. amboiii.. dapnyaa karipap pekena dengan ayaq kopi o.. nyum nyumm..

    ReplyDelete
  8. Kita pun berangan nak belajar buat kuih... selama ni tau buat lempeng ngan cekodok je he he he ehhhhh

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…