Skip to main content

cicah nenas + mangga + kuah rojak

 assalamualaikum
salam hari jumaat...semoga diberkati...
sebelum tu nak khabarkan dulu kawan kita Jassnani http://jassnani.blogspot.com/ yg pregy 7 bulan skrg berada di wad 5E hospital Serdang kena admit sb air ketubannya keluar sikit2 so doktor tahan sb nak pantau serta bg injection utk kuatkan jantung babynya. Alhamdulillah tak ada apa2
sebenarnya semlm plan dgn dia nak jumpa kat MAHA Serdang dan akak nk hantar kek coklat karemel sb hari tu tayang dah tgk tu kenalah bg rasa nanti kempunan he hee

Sampai Maha jam 3 lebih jalan2 dulu dlm kol 6 baru call Nani sb 6 ptg habis keja kan tp terkejut jgalah bila Nani bgtau kat wad. Terus akak ke sana melawat. Dengar cerita apa kisahnya.
Kita doakan yg terbaik buat Jasnani ye...semoga tak ada apa2 
ok ye last entry sblm esok cuti-cuti Malaysia. Tak jauh pun Ke Lumut je, Damai Laut utk 3 hari 2 malam, Pastu langsung lajak ke Kampung halaman utk makan buah2 tempatan yg tengah melimpah skrg nak lagi durian rambutan dan manggis..sedapnya kan..nak makan manggis puas2..sapa2 nak makan doyan meh dtg ke kampung akak di Ijok bt Kurau Taiping Perak ye..ikut Grik pun lagi dekat. Makan free  je he he

sb tengah musim buah kita tunjuk buah lah ye he heee tp ini buah nenas dan mangga je 
mangga ni buah dari pokok jiran yg tanam tepi jalan depan umahnya...tp kita jg yg selalu makan he he tumpang sb buahnya pun boleh tahan sentiasa berbuah. So tok mid tu duk suruh jolok je kalu nak makan..
nenas pula memang kesukaan tp sekali sekalalah..bila nampak kat giant tu jual dgn harga singgit satu biji, Manis sebenarnya nenas ni. nak sedap cicah dgn kuah rojak buah ni.emmm memang lajulah

ok ye jumpa lagi

Comments

  1. tgk pun dah terliur...
    kuah rojak tu mcm best je...:)

    ReplyDelete
  2. Sedapnya cicah dengan kuah rojak....terliur pulak tgk.

    ReplyDelete
  3. memang sesuai mangga & nenas cicah kuah rojak...
    slrrpp sedap nyer...

    ReplyDelete
  4. mmg suka klu mkn cicah2 camne..perghhh org lalu pun kita x nampak he hehe:)

    ReplyDelete
  5. perghhhh ni bikin org tliur ni kak...sedapnya buah2 tu bile dicicah dgn kuah rojak tu..

    ReplyDelete
  6. Harap Nani okey....
    Kecur terus tengok menu istimewa Mama Sara Nur Kali ini... adeeehhhh!

    ReplyDelete
  7. Wahhhh..taknak cakap bnyk2... Best..best...best....

    ReplyDelete
  8. wah dah start cuti cuti malaysia yer...jemput sggh umah kak zu kat taman jana mulia,kamunting

    ReplyDelete
  9. dah lama tak makan nenas. kat sini mahal.

    ReplyDelete
  10. sedapnyerrrr...nasib siang td dh makan rojak buah ni, kalu tak kempunan mak buyong..
    mrsnik's last blog http://mrsnik.blogspot.com/2012/12/cara-elakkan-sakit-gigi-sakit-urat-dan.html

    ReplyDelete
  11. kecur air liur tgh buah² macam ni.. siap ade pencicah..

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…