Skip to main content

kek pelangi berkrim

ASSALAMUALAIKUM SEMUAAAAAAAAA

Ada yg tengah packing beg nak balik kampung ker? he he
ada jg  yg tak sabar ni kan, tp yg tak balik jangan sedey-sedey ye

kita nak balik kampung hari khamis nanti,uwaaaaa tu pun petang sb masih keja separuh hari tau. Tp get ready semua barang2 siap2 blk umah terus gerak kot he he. Harap2 jalan ok nanti


 sebelum balik beraya inilah entry akhir kita nak pamerkan kek pelangi @ rainbow cake bahasa omputihnya he he
kek berkrim ni terhasil  sb ada 6 biji putih telur  tertinggal. kuning telurnya dah jadi krim kastad utk tart fruit.
jangan membazir kan...seb baik la ada org yg sgt2 genius mereka cipta kek pelangi ni tanpa menggunakan kuning telur kan
sangat2 berterima kasih banyak2lah ,
ok tak kek ni...cantik tak?? he he

nak rasa bolehhh bolehhh masih banyak tu, baru makan sepotong dua je.... dptlah kot bawa balik kg Khamis ni kasi adinda tersayang kat sanun tu. Adinda bungsu kita yg sukerrr sgt kek berkrim ni.


Krimnya kaler kuning terang dan x terang, walaupun awal2 nak letak pink kaler he he biasalah tangan tak berseni jadinya kurang sempurna
tak mcm org lain 

dulu dah letak resepi ye  utk lebih terperinci blh terjah  di blog tokey kek http://juicycafe.blogspot.com/2011/04/kiwi-rainbow-cake.html 
TQ Juicycafe

Sebelum berundur nak ucapkan
 SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA @ HARI RAYA HAJI @ Hari Raya Korban buat semua umat islam

Hayatilah erti sebenar PENGORBANAN

SEMOGA SELAMAT SEMUANYA YE

Comments

  1. tak cukup 7 pelangi tu hehehe

    eid mubarak dari oman

    ReplyDelete
  2. Mala he he lg 2 hilang
    Selamat hari raya aidilahda jg ye

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak...
    uwaaaa nangis golek2.. kita tak balik kg.. camne tu.. huhuhu..
    tak per... pujuk diri sendiri.. kita jadi org KL kali ni.. hahaha..:P
    pandainye akak wat kek pelangi.. bukan senang nak melapis kasi betul2 ni..
    lagi2 penuh dengan creamnye.. perghhhh.. sedapnya kak.. tak teringin nak antar kat nani ke? hik hik hik.. kasi luku sebijik kan..

    ReplyDelete
  4. Salam aidiladha dari Naz.. Cantik kek..

    ReplyDelete
  5. Mala, Sara, lagi 2 pleangi tu hujan lindung tak nampak:)

    ReplyDelete
  6. cantik menarik la..kemas jer setiap lapisan pelangi tu.Dalam list gak kek pelangi ni.Tp masih tiada kerajinan bab melapis tuh

    ReplyDelete
  7. cantik ,kemas setiap lapisannya keknya tu ,selamat menyambut hari raya Aidil Adha

    ReplyDelete
  8. Cantek dan kemas kek pelangi ni..bole mkn sepotong..hehe

    ReplyDelete
  9. cantik dan kemas lapisan kek tu...rasa mcm nk rasa spotong la...tentu sedap ni...

    slm aidiladha buat akak sekeluarga..

    ReplyDelete
  10. salam aidil adha mama.
    rajin buat kek nampak sedap lg :))

    ReplyDelete
  11. selamat pulang ke kampong nuri.. berhati dijalan raya...
    sempat lg buat kek yg comel tu wt blk kg ye.... mesti seronok adik, mak & pak kan...
    selamat hari raya aidiladha buat nuri sekeluarga juga...

    ReplyDelete
  12. amboi kek..berlapis2..sedapnya

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum kak...
    selamat balik ke kampung ye.. huhuhu.. >> lambai tangan kat akak <<
    patut lah akak selalu balik kg.. rupanya sbb org tua tak sihat..
    moga mereka di berikan kesihatan lepas ni ye.. insyaALLAH.. hati2 memandu.. selamat balik dan selamat kembali.. :)

    ReplyDelete
  14. sekali pandang mcm buah dorian kuning lah pulak.....
    selamat balik kpg...hati2 memandu.....

    ReplyDelete
  15. Selamat menyambut aidil adha... baik2 balik kampung tu!

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…