iklan

Wednesday, 8 August 2012

agar-agar kacang hijau pandan dan cucur kacang

 assalamualaikum

alhamdulillah sedar tak sedar kan, tinggal hanya 2 minggu lg kita berpuasa..
anak2 lain la asyik mengira hari bila nak raya, tp kita mama ni pula bagaikan tak terkejar hari. Rasa cepat sgt..Bila ke shopping compleks asyik bekumandang lagu raya je.... Kan best cam dulu2 lagi seminggu nak raya tu baru la dengar lagu 2 raya ni. Rasa sayu je... Sekarang hari pertama puasa pun dah pasang.
 okey sambung pasal menu hari ahad lepas, anak2 sedara dtg berbuka kat umah dan masing2 bawa makanan emmm penuhlah meja, SIL masak nasi pakistan berlaukkan ayamnya. Mama wat desert je he he agar2 kacang hijau , cream puff dan cucur kacang.agak lama x sediakan agar2 di rumah ni sbnya tak berapa ramai peminat, jadi bila ada ramai2 ni bolelah wat kan. Lainlah kalu kat kg wajib ada agar2 terutama agar2 plain merah tu. Sb pak memang suka makan . tp kat rumah ni anak2 menu utamanya mesti ayam. ayam goreng,ayam bakar, ayam percik semuanya ayammmm. 2 hari berturut-turut beli pizza, esoknya burger mcd, ayam kfc aaiiii alamak kalu puasa dua bulan terus pokai mama abah ni kan.

 
untuk sedapkan tekak mama ,  resepi dah ada disini http://saranur74.blogspot.com/2012/01/nyamankan-tekak-agar-agar-kacang-hijau.h

Nak senangkan kerja kan, menu berasaskan kacang hijau je he he Mama wat cucur kacang ni  seblm tu Sara dah ckp nk makan dan trylah beli kat pasar ramadan tu 3 ketul 1.20 sen tp akhirnya masuk tong sampah esoknya sb tertalu keras...rugi je beli.  tu yg fikir bak wat sendiri dpt pun banyak puas makan siap leh hantar kat jiran sebelah beli kacang 2 ringgit je...dpt berketul-ketul sampai x termakan

 cucur kacang @ kuih kacang @ kuih kasturi nama dikenali setengah orang ni memang mudah je just rebus kacang hijau sampai empuk. Kalu nak jimat gas bolehlah rendam dulu kacang tu sejam dua pastu baru direbus. Letak garam sedikit sehinggalah nampak empuk airnya pun kering barulah dicampur gula( ikut manis masing2) dan sedikit tepung, kalu tepung banyak ia akan keras sb tu mama suker yg banyak kacangnya tepung tu hanya utk mudahkan proses membentukknya aje.  kemudian buatkan bancuhan macam nk goreng pisang dan bolehlah goreng garing. Nak sedap campurkan tepung goreng pisang adabi rasanya lebih rangup
siap pun mudahkan..
nak resepi ikut sukatan boleh tgk kat kongsi resepi .com
kuih kacang

alhamdulillah memang puashati dpt makan cucur kacang sendiri.
ok insyaallah nanti bertemu lagi...SELAMAT MENJALANI IBADAH BERPUASA....SEMOGA SEGALA AMALAN KITA DI BULAN MULIA INI DIBERKATI AMINNNN

9 comments:

  1. Suka tengok agar-agar warna hijau.... my feveret colour, tapi belum pernah buat yang guna kacang hijau punya, tu kuih kasturi tu pun sedap!

    ReplyDelete
  2. kuih kasturi ke tu? Mama panggil cucur kacang? Favourite akk jg tu.....h

    ReplyDelete
  3. wah! dua dalam satu, agar2 tu nampak nyaman sekali di tekak... yg bawah kita panggil itu kasturi, samalah macam Kak Zana..

    ReplyDelete
  4. suka agar2 tue..ijau lagi..sejuk jew klu dapt mkn....kita pun panggil kuih kasturi tu mama:)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum mama Sara Nur, salam kenal...singgah lompat dari blog MaDiHa...terberkenan dgn puding kacang hijau ni...menarik jer...kuih rengas tu pun fav akak tuh...lama tul x buat... ^__^

    ReplyDelete
  6. sedapnye tgk agar2 ni...tak pernah buat agar2 kacang hijau..

    ReplyDelete
  7. dah tak sampai dua minggu lagi dah nak raya.. uhu.. cepatnya masa berlalu.

    agar2 tu nyaman bila masuk tekak.err.. masa berbula lah..

    ReplyDelete
  8. Salam mama sara nur....sedapnya agar2 tu dimakan sejuk2:)

    ReplyDelete
  9. nampak sedap betul agar2 tu nuri... berkenan pulak.... tp tak taulah bila nak cuba.. apa2pun t.kasih berkongsi resepinya ye...

    ReplyDelete

kata-kata manis