Wednesday, August 8

agar-agar kacang hijau pandan dan cucur kacang

 assalamualaikum

alhamdulillah sedar tak sedar kan, tinggal hanya 2 minggu lg kita berpuasa..
anak2 lain la asyik mengira hari bila nak raya, tp kita mama ni pula bagaikan tak terkejar hari. Rasa cepat sgt..Bila ke shopping compleks asyik bekumandang lagu raya je.... Kan best cam dulu2 lagi seminggu nak raya tu baru la dengar lagu 2 raya ni. Rasa sayu je... Sekarang hari pertama puasa pun dah pasang.
 okey sambung pasal menu hari ahad lepas, anak2 sedara dtg berbuka kat umah dan masing2 bawa makanan emmm penuhlah meja, SIL masak nasi pakistan berlaukkan ayamnya. Mama wat desert je he he agar2 kacang hijau , cream puff dan cucur kacang.agak lama x sediakan agar2 di rumah ni sbnya tak berapa ramai peminat, jadi bila ada ramai2 ni bolelah wat kan. Lainlah kalu kat kg wajib ada agar2 terutama agar2 plain merah tu. Sb pak memang suka makan . tp kat rumah ni anak2 menu utamanya mesti ayam. ayam goreng,ayam bakar, ayam percik semuanya ayammmm. 2 hari berturut-turut beli pizza, esoknya burger mcd, ayam kfc aaiiii alamak kalu puasa dua bulan terus pokai mama abah ni kan.

 
untuk sedapkan tekak mama ,  resepi dah ada disini http://saranur74.blogspot.com/2012/01/nyamankan-tekak-agar-agar-kacang-hijau.h

Nak senangkan kerja kan, menu berasaskan kacang hijau je he he Mama wat cucur kacang ni  seblm tu Sara dah ckp nk makan dan trylah beli kat pasar ramadan tu 3 ketul 1.20 sen tp akhirnya masuk tong sampah esoknya sb tertalu keras...rugi je beli.  tu yg fikir bak wat sendiri dpt pun banyak puas makan siap leh hantar kat jiran sebelah beli kacang 2 ringgit je...dpt berketul-ketul sampai x termakan

 cucur kacang @ kuih kacang @ kuih kasturi nama dikenali setengah orang ni memang mudah je just rebus kacang hijau sampai empuk. Kalu nak jimat gas bolehlah rendam dulu kacang tu sejam dua pastu baru direbus. Letak garam sedikit sehinggalah nampak empuk airnya pun kering barulah dicampur gula( ikut manis masing2) dan sedikit tepung, kalu tepung banyak ia akan keras sb tu mama suker yg banyak kacangnya tepung tu hanya utk mudahkan proses membentukknya aje.  kemudian buatkan bancuhan macam nk goreng pisang dan bolehlah goreng garing. Nak sedap campurkan tepung goreng pisang adabi rasanya lebih rangup
siap pun mudahkan..
nak resepi ikut sukatan boleh tgk kat kongsi resepi .com
kuih kacang

alhamdulillah memang puashati dpt makan cucur kacang sendiri.
ok insyaallah nanti bertemu lagi...SELAMAT MENJALANI IBADAH BERPUASA....SEMOGA SEGALA AMALAN KITA DI BULAN MULIA INI DIBERKATI AMINNNN

23 comments:

  1. Suka tengok agar-agar warna hijau.... my feveret colour, tapi belum pernah buat yang guna kacang hijau punya, tu kuih kasturi tu pun sedap!

    ReplyDelete
  2. kuih kasturi ke tu? Mama panggil cucur kacang? Favourite akk jg tu.....h

    ReplyDelete
  3. wah! dua dalam satu, agar2 tu nampak nyaman sekali di tekak... yg bawah kita panggil itu kasturi, samalah macam Kak Zana..

    ReplyDelete
  4. suka agar2 tue..ijau lagi..sejuk jew klu dapt mkn....kita pun panggil kuih kasturi tu mama:)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum mama Sara Nur, salam kenal...singgah lompat dari blog MaDiHa...terberkenan dgn puding kacang hijau ni...menarik jer...kuih rengas tu pun fav akak tuh...lama tul x buat... ^__^

    ReplyDelete
  6. sedapnye tgk agar2 ni...tak pernah buat agar2 kacang hijau..

    ReplyDelete
  7. dah tak sampai dua minggu lagi dah nak raya.. uhu.. cepatnya masa berlalu.

    agar2 tu nyaman bila masuk tekak.err.. masa berbula lah..

    ReplyDelete
  8. Salam mama sara nur....sedapnya agar2 tu dimakan sejuk2:)

    ReplyDelete
  9. nampak sedap betul agar2 tu nuri... berkenan pulak.... tp tak taulah bila nak cuba.. apa2pun t.kasih berkongsi resepinya ye...

    ReplyDelete
  10. One reputation which we as an association have attempted to fulfill is to give out the best escorts benefits in Lahore. This isn't just in regards to groups and magnificent women, yet moreover, through brilliant commitment and by taking care of business our clients in whichever suggestive way they should be fulfilled in Lahore Escorts Girls

    ReplyDelete
  11. Noida escort service congratulates you for reaching the right destination. Today, we have earned a reputation for working with the most impressive call girls.

    noida escorts

    escorts in noida

    call girls noida

    noida escort service

    independent noida escorts

    https://noidaqueen.webnode.com/
    Noida escort service congratulates you for reaching the right destination. Today, we have earned a reputation for working with the most impressive call girls.

    noida escorts

    escorts in noida

    call girls noida

    noida escort service

    independent noida escorts

    https://noidaqueen.webnode.com/

    ReplyDelete
  12. Vasant Vihar Russian Call Girls only independent call girls hello guys i am an independent call girl providing only sexy and hot russian models for fun. call :- 9999965857 http://anushkaverma.com/call-girls-vasant-vihar.html
    Call Girls in Vasant Vihar

    Female Escorts in Mayur Vihar

    Vasant Kunj Escorts

    Russian Call Girls in greater kailash

    College Call Girls in Indirapuram

    Mahipalpur Escorts

    Female Escorts in Mahipalpur

    Russian Call Girls in Mahipalpur

    Mahipalpur Housewife Escorts

    ReplyDelete
  13. Noida escorts, we offer you the best quality minutes with in vogue and flawless ladies. You will love their ruining that releases all your dull contemplations away.


    noida escort service

    call girls in noida

    escort in noida

    female escorts noida

    russain call girls in noida

    noida escorts

    ReplyDelete
  14. Get russian call girls in Lajpat nagar. make your dream come true with me. i am available any time. visit my site ( http://anushkaaggarwal.com/escorts-service-lajpat-nagar.html dial 9999965857
    saket Escort Service ***

    lajpat nagar Escort Service ***

    vasant vihar Escort Service ***

    hauz khas Escort Service ***

    vasant kunj Escort Service ***

    malviya nagar Escort Service ***

    aerocity Escort Service ***

    dwarka Escort Service ***

    pitampura Escort Service ***

    ReplyDelete

  15. Hellow everyone ,If you are looking for Call girls in Noida. if you want book call girls in Noida. call us on :- 9873940964. for get fully sexual satisfaction by our girls.visit my website:-
    uttam nagar escorts

    kalkaji escorts

    defence colony escorts

    chanakyapuri escorts

    greater kailash escorts

    east of kailash escorts

    surajkund escorts

    malviya nagar escorts

    saket escorts

    ReplyDelete
  16. Escorts Whatsapp Number 9873940964 Garima Garg Call Girls Service Rohini
    Cr Park Escorts |☺
    Lodhi Road Escorts |☺
    Khan Market Escorts |☺
    Connaught Place Escorts |☺

    ReplyDelete
  17. we are here to provide hot model girls from high society Find Noida call girls at very cheap rate | just visit my official site " https://shinasinha.blogspot.com/ " to enjoy unlimited fun with me or call at 9899900591
    Noida Independent Call Girls

    Noida independent Escorts

    Independent Escorts in Noida

    Housewife Escorts in Noida

    Russian call girls in Noida

    Noida Independent Escort service

    Escorts Service in Noida

    independent housewife escorts in noida

    independent russian call girls in noida

    ReplyDelete
  18. Are you Seeking for Vasundhra Escorts or Fantastic College Call Girls in Vasundhra, Call Us @ +91-9873940964 Wow then our Independent Escorts service in Vasundhra will make your day.

    Call Girls in Vasundhra ####
    Call Girls in Kaushambi ####
    Call Girls in Vaishali ####
    Call Girls in Indirapuram ####

    ReplyDelete
  19. If you are searching for escorts in Delhi, 9711199012 You can hire youngest girls for the sexual night with call girls in Delhi city of Delhi.

    Okhla Escorts||||||||||||||||
    Paharganj Escorts||||||||||||||||
    Palam vihar Escorts||||||||||||||||
    Paschim vihar Escorts||||||||||||||||
    Patel nagar Escorts||||||||||||||||
    Patparganj Escorts||||||||||||||||
    Pitampura Escorts||||||||||||||||
    Preet vihar Escorts||||||||||||||||
    Punjabi bagh Escorts||||||||||||||||

    ReplyDelete

kata-kata manis,
tqqq di atas komen2 anda. insyaallah akan sy kunjung balas

Assalamualaikum semua🥰 utk makluman ciknur adalah agent produk Mamasab bakery.  Mesti penah dengar dan tahu kan. Produk mamasab mcm2 ada. B...