skrg suka jga tp. kena control mkn
manis2 ni kan.
tapai pulut, tapai ubi ker semua. suka
Dulu arwah mak rajin buat, jd kesukaan ank2 dan. arwah ayah pun suka mkn. Tp. bila agak berumur, batuk teruk kadang2 tak. boleh nk mkn. sgt. Boleh jd tersedak. dgn kemanisan tapai ni.
Yg best kan dulu2 arwah mak bungkus. dlm. daun keladi. harummnya lg semerbak.
keladi kat tepi kolam. byk. tumbuh. jgn pelik keladi ni tak gatal. he hee
sampaikan zaman kecik2 bila mandi terjun sungai kat umah arwah tok
jd mainan pula letak pasir dlm. daun keladi kemudian. tanam dlm kat pasir. tepi2 sungai. esknya bila. korekkk. wqhhh bau konon2 tapai. he hee
walau keliling pokok. getah tp ktorg x penah letak, tp ciknur firstime mkn dan tahu tapai dlm. daun getah ni sb kakak ipar kat n9 selalu buat tiapkali kenduri.
Tapai ni dibuat dgn masak @tanak pulut dahulu. sejukkan.. kemudian gaul rata2 dgn ragi. selepas tu kena simpan 2, 3 atau bergantung pd keadaan.
Biasanya kita akan balut@ letak dlm. bekas tertutup. Dan sorok kat gobok @tempat gelap.
Bila. dah jd ia akan sedikit berair dan time ni rasa manis ke tak. kalau manis tu maknaya jadi. Kadang2 ada yg tak jd juga tau ha haaa salah teknik kot.
kadang2 jd tak. manis.
ciknur paling suka mkn sejuk dari peti ais. wowww sodappp bangat✌️✌️✌️😁
Lamanya tak makan tapai.. memang sedap
ReplyDeletetk makan tapai mcm ni..fav mama saya sbb arwah nenek suka buat time raya..tp tapai goreng pernh mkn..lpstu tapai ltk aiskrim pernh juga la merasa
ReplyDeleteLama dah tak makan tapai. Pernah juga sebelum ini makan tapai yang dibalut dengan daun getah. Sekarang dah susah nak jumpa di tempat saya.
ReplyDeletePernah makan tapai daun getah . Memang manisnya lagi manis bila dibalut dengan daun pisang . Lama benar CCL tak makan tapai
ReplyDeleteSaya suka makan tapai pulut.. Masa kenduri Orang kawin je dapat makan ni.. Hehe
ReplyDeletelamanya tak makan tapai pulut dibungkus daun getah..comel je saiz dia..
ReplyDeleteSangat sangat lama tak makan tapai pulut daun getah. Kalau ada guna daun pisang. biasa jumpa kalau ada kenduri kahwin. Saya suka makan tapi biasanya makan satu je. Tak pernah lagi lebih dari itu. Manisss
ReplyDeleteDi kampung saya pun orang masih bungkus tapai gunakan daun getah. Nak jumpa tapai begini tunggulah time kenduri.
ReplyDelete