iklan

Monday, 16 September 2013

talam keladi chef asma

assalamualaikum

Salam Satu MALAYSIA
Selamat hari Malaysia yg ke 50 buat semua rakyat Malaysia.
Amin.....syukur diatas segala nikmatNya...

berkesempatan jg smlm menyambutnya di KLMO gombak.

hari ni layan kuih talam feberet ni talam pepel kaler
talam keladi yg mabeless  , kali ni resepi ikut resepi yg dikongsikan oleh Cheff Asma. memang sedaplah.
tqqqq Cheff Asma diatas perkongsiaan ini.
cp dari blog ummizzkitchen. tqq Ummi





Kuih Talam Keladi

sumber: Yatie memeories
sumber : ummi 

Bahan Lapisan Bawah :
2 Cawan tepung beras 
3 Sudu besar tepung ubi
1 1/2 Sudu kecil garam
6 Sudu besar gula pasir 
300 ml santan pekat
700 ml air



300 gm keladi - dibersihkan dan basuh dengan air garam untuk tidak hitam. Potong kiub dan kukus selama 5 minit - (kukus dulu, baru ditimbang).



Cara-cara :
1. Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
2. Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan keladi yang di potong kiub tadi.
3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10" x 3"
4. Kukus selama 25 minit



Bahan Lapisan Atas :
1 1/2 cawan tepung gandum
250 gm gula halus
3 biji telur 
250 ml santan
500 ml air
Sedikit pewarna purple dan perisa Yam



Cara-cara :
1. Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periuk
2. Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah
3. Kukus selama 30 minit lagi. Lap tutup kukusan setiap 5 minit sekali.

10 comments:

  1. Lama dah smpn resepi ni kak....x pnah pun buatnya lgi....:-)
    Nmpk sedap la....

    ReplyDelete
  2. Liza mmg tak pernah beli keladi, tak reti nak pilih...hihihi

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum
    singgah pagi
    apa khabar hari ini

    ReplyDelete
  4. Waaa.... sedapnya talam keladi....nyum2x

    ReplyDelete
  5. sedapnyer...suka kuih2 talam ni, tp kat rumah takde sapa nk makan, so kalo buat sure tak abis, melainkan ada kengkawan datang

    ReplyDelete
  6. penah cuba sekali pastu lum ulang buat lagi...talam keladi mmg sedap.

    ReplyDelete
  7. Sedapnya talam keladi...nanti nak try gak...

    ReplyDelete
  8. ASSALAMUALAIKUM KAK..
    NANI DATANG NAK MAKAN TALAM KELADI, MASIH ADA LAGI TAK?

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum, singgah dan follow di sini. Jemput ke blog saya pula ya.

    ReplyDelete

kata-kata manis