assalamualaikum
Salam Satu MALAYSIA
Selamat hari Malaysia yg ke 50 buat semua rakyat Malaysia.
Amin.....syukur diatas segala nikmatNya...
berkesempatan jg smlm menyambutnya di KLMO gombak.
berkesempatan jg smlm menyambutnya di KLMO gombak.
hari ni layan kuih talam feberet ni talam pepel kaler
talam keladi yg mabeless , kali ni resepi ikut resepi yg dikongsikan oleh Cheff Asma. memang sedaplah.
tqqqq Cheff Asma diatas perkongsiaan ini.
cp dari blog ummizzkitchen. tqq Ummi
Kuih Talam Keladi
sumber: Yatie memeories
sumber : ummi
Bahan Lapisan Bawah :
2 Cawan tepung beras
3 Sudu besar tepung ubi
1 1/2 Sudu kecil garam
6 Sudu besar gula pasir
300 ml santan pekat
700 ml air
300 gm keladi - dibersihkan dan basuh dengan air garam untuk tidak hitam. Potong kiub dan kukus selama 5 minit - (kukus dulu, baru ditimbang).
Cara-cara :
1. Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
2. Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan keladi yang di potong kiub tadi.
3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10" x 3"
4. Kukus selama 25 minit
Bahan Lapisan Atas :
1 1/2 cawan tepung gandum
250 gm gula halus
3 biji telur
250 ml santan
500 ml air
Sedikit pewarna purple dan perisa Yam
Cara-cara :
1. Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periuk
2. Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah
3. Kukus selama 30 minit lagi. Lap tutup kukusan setiap 5 minit sekali.
Lama dah smpn resepi ni kak....x pnah pun buatnya lgi....:-)
ReplyDeleteNmpk sedap la....
Liza mmg tak pernah beli keladi, tak reti nak pilih...hihihi
ReplyDeleteassalamualaikum
ReplyDeletesinggah pagi
apa khabar hari ini
Waaa.... sedapnya talam keladi....nyum2x
ReplyDeletesedapnyer...suka kuih2 talam ni, tp kat rumah takde sapa nk makan, so kalo buat sure tak abis, melainkan ada kengkawan datang
ReplyDeleteSalam sara...sedapnyer...=)
ReplyDeletepenah cuba sekali pastu lum ulang buat lagi...talam keladi mmg sedap.
ReplyDeleteSedapnya talam keladi...nanti nak try gak...
ReplyDeleteASSALAMUALAIKUM KAK..
ReplyDeleteNANI DATANG NAK MAKAN TALAM KELADI, MASIH ADA LAGI TAK?