Skip to main content

kuih badak berendam

assalamualaikum

Ada yg bercuti hari ni kan sempena cuti peristiwa Hari Nuzul al quran, cuma Kat KL tak cuti, sekolah macam biasa.

Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.-info dipetik dari wikkipedia
nape ekk banyak nama2 kuih muih kita ada nama binatang,cucur badak, badak berendam, cucur udang, macam2 lg. kita yg dewasa ni faham la tp bila bgtau budak2 digelaknya dan tanya balik asal nama camtu ? he he  macam kat bawah ni ada rupa badak tengah berendam tak...ha ha
tak kisahlah kan namanya janji sedap dimakan..
badak berendam ni salah satu kuih yg pastinya akan ada setiap kali bulan puasa,feberet semua adik beradikku. tak bulan puasa pun boleh tp lazimnya bg kami puasa ni baru rajin nak buat kalu tak malas nak buat. Nak lagi bila ramai2 ada, berbuka bersama2 memang sekejap je licin. tp masa masing masih bersekolah dulu mak selalu buat seloyang besar, dan sampai ke sahur pun makan lg. teringat keseronokan dulu2  la pulak...
badak berendam ni diperbuat dr tepung pulut dan letak inti kelapa gula merah. pastu masak dgn santan campur sedikit tepung tKalau yg berinti ni memang feberet ktorg adik beradik dari dulu2 lagi.
mungkin sb mak selalu buat. nak resepi boleh goggle ye he he sb  resepiku buat  campak2 je tak ikut sukatan. kat blog CK pun ada boleh tengok , sb ada sukatan yg betul. cuma ada sedikit perbezaan je. kuahnya tu lazimnya kalu yg dijual memang cair kan tp kami dah biasa makan kuahnya agak pekat.
jom tengok disini http://cendanakasih.blogspot.com/2011/08/badak-berendam.html

badak berendam
Sumber: my mak
oleh: mamasaranur

bahan-bahannya

tepung pulut
inti kelapa gula merah
santan kelapa- sedikit tepung gandum
garam

mula2 kena buatkan badaknya dulu ye, tepung pulut digaul dgn sedikit air (mcm nak buat buah melaka tu)
masukkan inti dan susun dlm loyang yg telah disapu sedikit minyak.
kemudian dikukus dalm 10-15 minit agak2 dah masak.

sambil tu boleh sediakan santan, tengok pada besar loyang ye, kalu besar banyaklah santannya.
masukkan sedikit garam dan 2, atau 3 sudu besar tepung gandum. jangan terlalu banyak sb nanti ia akan mengeras pulak. kacau sebati dan tapis.
Dituang dlm loyang tadi dan kukus lagi sehingga masak(nampak santan tadi agak pekat.) dalam 10 minit
bolehlh diangat dan sedikit sejuk cedokkan dalam piring atau mangkuk.
siap utk dimakan.

SELAMAT BERPUASA



Comments

  1. memang pelik.. cucur badak, badaki berendam, padahal daging badak pun belum tentu orang makan, hehehe

    P/S Nampak sedap inti tu..

    ReplyDelete
  2. salam mama sara nur,,badak berendam juga kegemaran nak2 acik..tapi kena letak air pandan bagi hijau sikit,,anak2 tak mau pulak warna asli tepung tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm Acik
      letak pandan lg nampak cantik kan, tp ni kes nk cepat siap he he

      Delete
  3. sedap2.. sedap2... suka bebenoler. memang kegemaranler... teringat kat kuih lebih kurang gini emak buat sedapnyer... rindu kampung...

    ReplyDelete
  4. wah sedapnya badak berendam..kuah peka melekat tuh..

    ReplyDelete
  5. bdk2 mmg mctu kan..klu nama pelik2 mmg diorg nk tau sgt..he hhe sedap la..mcm nk rasa sketul jew:)

    ReplyDelete
  6. K.atie pon suka badak berendam ni...sedappp,bulan puasa ni lom pernah try lagikkk..

    ReplyDelete
  7. Salam mamasarahnur. mmg pelik sesetengah nama kuih lama2....mcm badak berendam...nak padan dg namanya kena buat kuih saiz montel2 baru ada rupa badak kan..hi.hi.tp kuih ni mmg antara kuih yg femes masa bulan Puasa...

    ReplyDelete
  8. menarik! saya tak pernah buat kuih ni, boleh cuba la nmpk senang sgt. baki kelapa buat ketayap haritu pun ada lg. thanks!

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…