iklan

Tuesday, 14 August 2012

coklat chips famous amos

assalamualaikum

Salam 25 ramadan,yg kian menghampiri Syawal. zap zup zas masa berlalu...bestnkan.ya kalu dah ready semuanya. hari ni badan pun suam2dah suara dah serak2, bahang panas kat luar buat tekak sangat2 perit. tu blm lg keluar jln2 cam org lain, shoping moping kat jln TAR ke..hu hu
tak terdaya rasanya w/pun hati ni memang la teringin nk tengok2..

pasal biskut2 je lega dah siapkan beberapa jenis, jadilah kan. yg mudah simple dan kesukaan ank2. Cam coklat chips ni kali 3 buat pun pertama awal2 habis kedua ada je seblng lg jd kena buat lg utk stok raya he he memang sedap kata si abg dan kakak. emmm sahur pun dingapnya bila takda selera dgn benda lain.
memanng best rangup dan baunya menusuk dari luar. Last part ni si abang yg buat barulah dia tahu penat jg buat biskut he he
mula2 tengok di blog kak Asma disini sangat2 teringin nak mencubanya memandangkan budak2 ni memang suka beli kalau ke Wangsa Walk tu. Kan baik buat sendiri lebih banyak hasilnya.
 disini utk rujikan sendiri dan sesiapa yg nk mencuba ye


BISKUT COKLAT CHIPS FAMOS AMOS HOMEMADE
Sumber Asal :KAK NADZ
Copy n paste :kak Asma, KAK Q n KAK DIANA  

Bahan di ayak:

  • 280 gm ( 2 1/4 cawan ) tepung gandum
  • 10 gm ( 3 tsp ) serbuk koko
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 1/2 tsp soda bikarbonate
  • 2 tbsp susu tepung
  • Secubit garam
Bahan2 lain
  • 250 gm mentega(guna buttercup aje)mama guna csc
  • 150 gm gula kastor>>yg ni kita kurangkan ke 110g
  • 1/2 tsp asen vanilla
  • 1 biji kuning telur
  • 100 gm ( 1/2 cawan ) coklat chip _ boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa>>yg ni mmg kena kurangkan sbb manis klu letak byk2
  • 100 gm sebarang kekacang ( walnut, badam, gajus dan lain² yang dicincang ) _ Diana bubuh gajus cincang >>yg ni cuma letak bdm, nxt time buat letak kekacang kurangkan coklat cips.
  •  Kismis _ Optional ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa )


Cara2
  1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
  3. Masukkan bahan² ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
  4. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
  5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak.
  6. Boleh juga diuli menjadi bebola² kecil dengan menggunakan tangan. Susun di atas dulang pembakar.
  7. PERHATIAN! JANGAN LETAKKAN BEBOLA RAPAT² ANTARA SATU SAMA LAIN KERANA BEBOLA INI AKAN MENGEMBANG DAN MELEPER SEWAKTU PROSES PEMBAKARAN.
  8. Bakar pada suhu 160°C selama 15 - 25 minit bergantung kepada saiz bebola² adunan anda menggunakan api atas dan bawah.
  9. Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.


SELAMAT BERPUASA





9 comments:

  1. sedapnya ..yg ini zila x pernah cuba lg:)klu buat sure lariss kt umah nie:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang zila sgt2 laris dikerjakan ank bujang akak tu he he

      Delete
  2. memang best kuih ni..my faveret ni hee

    ReplyDelete
  3. anak2 dah mintak buat biskut la pulak ... mcm nak kena buat yg ni ja... hehehe

    ReplyDelete
  4. Sedap ni coklat chip! Anak-anak suka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. BETUL K.aMIE
      sekejap je ni dah abis, kena sorok utk raya he he

      Delete
  5. sedapnyeeeeeeeeeeeee
    ramai juga yg mencuba buat cookies nie


    salam lebaran dik ;)
    mohon maaf selama perkenalan kita di alam maya nie ye ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam lebaran
      maaf jg andai ada salah silap ye k.IEDA

      Delete

kata-kata manis