Skip to main content

biskut cOKLAT chips

 assalamualaikum
selamat malam semua dah makan ke? isshhh tanya pulak kan dah kol berapa ni, mestilah dah makan kan kan...

Macam nak beraya pulak kan he he maklumlah selalunya nak raya baru sibuk2 wat bicikut ni. Tp sekarang anytime kot, ikut mood mama lah. Sebenarnya wat atas permintaan dan sambil2 tu leh la kasi anak-anakanda tersayang mengunyah kan. anak bujangku sorang ni memang hantu chocolate chips ni, yg 2 lg tu pun suker gak...memang kalu setakat sebalang tu sekejap je habisss. Kalu ke Wangsa Walk mesti beli kat famos amos tu  10 hinggit alahai lekat celah gigi je kan.. harum semerbak tak tahan kan he he

resepi ni paling best rasanya,c/p dari buku resepi SIL, buku resepi zaman muda2 dia. katanya c/p pun dari bestfriendnya. Banyak resepi2 bicikut dulu-dulu yg best tau tp yg tak best ukuran lama hu hu

 cHOCOLATE cHIPS

bahan-bahan utama

200 gm butter
100 gm gula perang
150gm gula kastor-daku kurangkan kpd 100 gm shj
2 biji telur
2 sudu besar serbuk koko @ atau lebihkan
 150 gm chocolate chips
150 gm badam cincang
300 gm tepung gandum
1 st soda
esen vanila

cara-caranya

pukul butter dan kedua-dua gula hingga kembang
masukkan telur dan esen vanila
setelah sebati masukkan tepung yg telah diayak bersama serbuk koko dan soda
akhir masukkan badam halus bersama chocolate chips
gaul sebati
kemudian bulat-bulatkan dengan sudu ikut saiz dikehendaki
dan bakar 


ok setakat ini dulu ye 

TERIMA KASIH


Comments

  1. kalo dh nm sekut cekelat mesti sedap punya lah..
    baru ni ada buat sekut camni gak..dh siap doh..sy pon panggil anak2 suh depa bualat2 kn..dh siap semua..br tringat lupa nk boh baking powder ngan soda...terpaksa la uli semula...padan muka..

    ReplyDelete
  2. sekut ni kalau makan petang2 sambil tengok tv sedap ni..

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…