happy monday✌️❤️
vadey, ciknur bukanlah peminat tegar tp suka jga mkn. Kadang bila beli goreng pisng tu ada jga makcik tu jual vadey comel2 je rangup.
cik suami suka, terutama kalu mengopi di restoren mamak. Ambik la seketul sbnya besar ha haa
Smlm ahad baru la gerak hati nk buat he hee
mudah je rupanya.
kacang dal cuci bersih kemudian rendam semalaman.
esknya tapis, dan blend. kita blend separuh hancur dan separuh lg. biarkan. sb nak rasa dal tu biji 2
baru bestt.
baru campur adun yg hancur da tidak.
bahan tambahannya dun kari, jintan manis, hirisan bawang merah dan cili. ciknur letak cili kering potong sb tak mau tergigit cili padi he hee
garam dan secukup rasa.
dah adun camni blh panaskan minyak. kemudian. bentuk kan siap goreng.
cuknur bulatkan kemudian tekan. bg leper sikit.
sedap panas2 mkn krap krupp☺️☺️
Hmmmm aci tak kalau ammi buat vadey je untuk kenduri keluarga nanti?
ReplyDeletewah..sdap gak ni..:)
ReplyDeleteBukan favourite tapi kalau ada makan jugak... baunya mmg x tahan.. sedap ngattt bila digoreng
ReplyDeleteoo... mudah sebenarnya buat vadai ni. Mak saya kalau ke KL dia mesti teringat vadai jual dekat jalan TAR. Terima kasih share resipi ciknor.
ReplyDeleteSuka juga sekali sekala makan vadey ni ...
ReplyDeleteVadey ni sedap.tambah pulak kalau yang rangup-rangup siket kat luar tu hehe.Tak sampai seru lagi nak membuatnya memandangkan tempat kita banyakkkk juai kuih ni hehe
ReplyDeletewah...kalau sendiiri buat memang puas hati
ReplyDeleteBdk opis Ada juga kdg2 bli...suka juga..mkn panas2
ReplyDeleteBelum pernah coba, jadi saya tak tahu rasanya 😅. Tapi kalo savoury, harusnya saya bisa suka ☺️
ReplyDeletesaya pun x suka sangat vadei ni tp ada org yg pandai buat rsnya sedap ranggup2 gtu kan..
ReplyDeletetak pernah mkn lg vadei ni
ReplyDeletedana buat selalu tak jadi, mls jadinya
ReplyDelete