kek gula hangus kukus, hnya sempat snap gambar yg dlm. loyang
yg siap potong terlupa terus.
nak test loyang baru beli sebenarnya ha ha
loyang ni beli dkt long wan setapak
murah je tu terbeli, walau byk loyang kat rumah tp tertarik dgn yg ni ada lekok2.
so nk test la dulu
tp kan adoiii ni la. namanya bila fikiran tak tenteram
resepi ciknur double utk dptkan loyang besar ni tp bila potong cantik je. senng potong bila loyang bulat berlubang tengah2 ni.
Kek ni utk majlis tahlil jiran ciknur.
desert kiranya.
resepi mudah tak perlu perap.
ciknur suka yg kukus sb rasa moist.
KEk GULA HANGUS
bhn bahan
bhn A
1 cawan gula. pasir
1 cawan air panas
3 sb planta
-masak gula atas api hingga perang2 dan mskkan. air panas
hingga cair baru mskkan planta
bahan B
4 biji telur A
1 st esen
1/2 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
1 st soda
1st baking powder
-MIXED atau blend telur pun blh
masukkn tepung dn soda
akhir mskkn air gula hangus
kacau sebati
kemudian tapis msk dlm loyang
kukus 1 jam
sedapnya...kalau bake lg kek ni, nak tengok yg dah dipotong..hehe..
ReplyDeletesedapnya...masa kecik2 mak selalu buat...nie dah beso2..sendri buat x jadi pun...hahaha
ReplyDeletecantik la loyang akak, dana kalau buat kek gula hangus selalu guna noxxa je kak hehehe... geram tgk gebus kek akak guna loyang bulat tgh tu
ReplyDeleteNaik elok kek gula hangus Kak Nur, sedap makan panas panas lepas bakar. Kalau ada gambar keratan rentas dia mesti cantik ni.
ReplyDeleteCantik kejadian kek ni. Kena cuba buat sebab saya suka makan kek ni.
ReplyDeleteOh cake Caramel yaaa kak ❤️. Sedaap ini, utk teman kopi lagi best 😄👍
ReplyDeleteI appreciate the diversity of perspectives you bring to your content.
ReplyDelete