menghampiri penghujung syawal, azam masih kuat alhamdulillah. nak habiskan puasa gantišberbaki 2 hari lg
Ya Allah inilah hikmahnya PKP masa byk terluang
berbanding hari sekolah , tak mampu rasanya nak buat mcm2
Talam pandan utk berbuka puasa dan sempena cuti Hari Agong kita isnin tu
buat loyang kecik saiz 7, cukuplah utk isi rumah
en suami memang suka kuih2 lembut gini
Resepi @ BIDADARI.MY -talam-pandan/
mudah dan menjadi insyaAllah
sis buat separuh adunan utk loyang 7
TALAM PANDAN
separuh adunan)
BAHAGIAN BAWAH
1/2 cawan pati pandan
1 1/2 cawan santan
1/2 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
sedikit pewarna hijau
garam ikut rasa
BAHAGIAN ATAS
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
1 1/2 cawan santan
sedikit garam
cara2
1. panaskan air kukusan terlebih dahulu
2. lenser loyang dgn sedikit minyak
dan lapik dgn plastik
3 campurkan semua bhn2 bwh dan tapiskan dan panaskan sekejap dlm kuali
4 kemudian tuang dlm loyang td
5 kukus dlm 25 minit
6 #jangan lupa tutup pengukus dgn kain supaya air tak menitik
7 setelah 20 minit buku penutup dan biarkan sekejap supaya air kering dan baru cakar2 dgn garfu sblm kita tuang bahagian atas
8. Bhagian atas sama juga kita satukan je dan kacau sebati kemudian tapis
9 Baru kita tuangkan dlm loyang bahagian bawah (pandan) td
kukus lg 20 minit-25 minit
buka penutup biarkan seketika dan sejukkan baru boleh kita potong
tkpernh makan talam pandan..biasa mkn talam keladi
ReplyDeleteHikmah PKP macam masa terluang yang ada
ReplyDelete✌️
ReplyDeleteSedapnya..
ReplyDeleteNak buat malas betul ni,,mana nak mencari time pkp ni org tak de pulak jual talam .
ReplyDeletesedap tu nampaknya. nak suruh isteri buat la...
ReplyDelete