assalamualaikum
slmt pg semua
alhamdulillah hari ke 7 Ramadhan, melepasi minggu pertama kita menjalani ibadat berpuasa
sekejap nya masa
cekodok pisang bulat2 , lembut dan sedapp he hee ada yg bertanya mcmnana bulat2 tu😃😃
sis ni tak kira pisang apa bila beli mesti sedikit simpan utk buat cekodok he hee feberet sepanjang masa
dan cepat je habis bila masak di rumah kan
sis suka cekodok yg letak sedikit soda bikabonat utk lembutkan dan dpt hasilnya yg bulat2
tak terlalu manis, cukup manis2 buh pisang. kalau guna pisang emas atau berangan hah sdpnya bau semerbak
tapi jgn letak terlalu banyak nanti rasa dah lain pula kan
dan jdi tak sedapp ha haa
biasa pisang sis lenyek2 kalau malas dan byk blender je tp hanya tambah sedikit air
kalau lenyek tak perlu tambah air
bila adun dengan tepung jgn masuk semua sekali sedikit2
kalau 5 biji pisang sederhana besar letak tepung 2 cawan dulu
agak lembik baru tambah tepung sikit2 lg
tepung kena lebih bila letak soda utk hasilkan bulat2
sbnya kalau lembik tak boleh pulak nk bulatkan dgn jari jemari he hee
minyak pun kena panas dan banyak
masa jemput dgn jari pula jgn rapat2 nanti melekat dan tak bulat dah
alahai sedapnya kak :)
ReplyDeletedah lama tak buat kodok ni kak... asal beli pisang lesap, baru niat nak buat cekodok ni dah dibedal aiyan...
ReplyDeleteSedappppp, makan panas panas lagi sedappppppp.
ReplyDeletecantiknya hasil cekodok pisang akak. bulat bulat comel je jadinya.
ReplyDelete